26 Ekim 2015 tarihinde Tahran Borsası ve İran Sermaye Piyasaları Düzenleyici Kurumu tarafından Borsa İstanbul’a yapılan ziyaret sırasında, Borsa İstanbul ile Tahran Borsası arasında bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Mutabakat Zaptı, iki borsa arasındaki iş birliğini geliştirmeyi ve her iki taraf için faydalı iş olanakları geliştirmeyi amaçlıyor.
Mutabakat Zaptı imza töreninde konuşan Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO Tuncay Dinç, “Tahran Borsası ile bu Mutabakat Zaptı imzalamaktan son derece memnunuz. Bu anlaşmanın iki borsa arasında yoğun bir işbirliğinin yolunu açacağına ve borsalarımız arasında ortak iş geliştirme olanaklarını ortaya çıkarmamıza vesile olacağına eminim. Her ikisi de büyük potansiyele sahip olan Borsa İstanbul ve Tahran Borsası, kuşkusuz birbirlerinin bilgi birikimlerine ve faaliyetlerine değer katacaktır” dedi.
Tahran Borsası Başkanı Hassan Ghalibaf Asl ise, “Bu, bana göre çok önemli bir olay. İran ve Türk sermaye piyasaları, iki komşu olarak bölgede gerçekten önemli potansiyele sahipler. Borsalarımızın bu Mutabakat Zaptı’nı imzalamasıyla personel değişimi, uzmanlık paylaşımı ve ortak iş alanları da dahil olmak üzere, mevcut iyi ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi mümkün olacaktır. Bu anlaşmanın imzalanmasının iki borsa arasındaki ilişkiler için bir dönüm noktası olacağına inanıyorum” dedi.
Borsa İstanbul ile Tahran Borsası arasında imzalanan Mutabakat Zaptı, bilgi ve uzmanlık paylaşımı, personel değişim programları, ortak faaliyetler düzenlenmesi ve çifte kotasyon imkanlarının geliştirilmesini öngörüyor.
Borsa İstanbul
Kökleri 1873’e kadar uzanan Borsa İstanbul; pay, türev ürünler, borçlanma araçları, repo, kıymetli maden, kıymetli taş ve İslami finans ürünleri gibi geniş bir yelpazeye yayılan ürünlerin alım-satım, takas, saklama ve kayıt işlemlerini gerçekleştiren, zengin hizmet alanına sahip, Türkiye’de kurulu bölgesel bir borsadır. 2012 yılında anonim şirkete dönüşen Borsa İstanbul, vadeli işlemler ve opsiyon ve altın borsalarını bünyesine katarak yatay entegrasyonunu ve bundan kısa bir süre sonra da, işlem sonrası süreçleri gerçekleştiren iki yerel kurumun hâkim ortağı olmak suretiyle de dikey entegrasyonunu tamamlamıştır. Borsa İstanbul, piyasaları aracılığıyla bölgesindeki şirketlere, yatırımcılara ve borsacılara ihtiyaçlarına uygun çok çeşitli finansal ürünler ve geniş çaplı sermaye piyasalarına etkin erişim sunar. Borsa İstanbul piyasaları için işlem sonrası takas ve saklama hizmetlerini, Borsa İstanbul’un büyük hissedarı olduğu İstanbul Takas ve Saklama Bankası (Takasbank) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) gerçekleştirir. Borsa İstanbul, Türkiye’de işlem gören paylar ve sabit getirili enstrümanlar için 360 farklı endeks hesaplamaktadır.
Borsa İstanbul Saraybosna, Bakü, Kırgızistan, Karadağ Borsalarının ve LCH. Clearnet’in sermayelerinde pay sahibidir. Daha fazla bilgi için, Borsa İstanbul’u www.borsaistanbul.com adresinde ziyaret edebilir ve bizi Facebook (www.facebook.com/borsaistanbul) ve Twitter’dan (www.twitter.com/borsaistanbul) takip edebilirsiniz.
Tahran Borsası
Şubat 1967’de kurulan Tahran Borsası (TSE), İran’ın en eski ve en büyük menkul kıymetler borsasıdır. Tahran Borsası, World Federation of Exchanges (Dünya Borsalar Federasyonu-WFE) ve Federation of Euro-Asian Exchanges (Avrasya Borsalar Federasyonu-FEAS) gibi uluslararası kuruluşlara 1990’lı yıllarda katılmıştır. Tahran Borsası’nın görevi, çeşitli yatırım araçları için, yatırımcıların kolayca erişim sağlayabileceği adil, etkin ve şeffaf bir piyasa oluşturmak suretiyle paydaşları için katma değer yaratmaktır. Tahran Borsası, sermaye piyasasının ekonomik faaliyetlerin finansmanındaki payını artırmayı, piyasanın bütünlüğünü ve pay sahiplerinin haklarını korumayı, İran’daki finansal bilgiyi artırmayı, teknolojiyi kullanarak piyasa erişimini geliştirmeyi ve küresel ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Yatırımcılar Tahran Borsası’nda pay, borçlanma aracı, sukuk, Borsa Yatırım Fonu ve bazı türev araçların alım-satımını gerçekleştirmektedir. 2010 yılından beri, Tahran Borsası’nda on-line işlem yapılabilmektedir.
Aracı kuruluşlar, mevzuat ve yabancı yatırım olanakları konusunda daha fazla bilgi için http://www.tse.ir/en/ adresini ziyaret edebilirsiniz.