Borsa İstanbul ev sahipliğinde, UN Global Compact, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Dünya Borsalar Federasyonu (World Federation of Exchanges-WFE), Borsa Yatırım Fonlarındaki Kadınlar Platformu (Women in ETFs), Sürdürülebilir Borsalar Girişimi (Sustainable Stock Exchanges Initiative-SSE) ve Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu) iş birliğiyle iş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeye ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesini desteklemeye çağırmak amacıyla 8 Mart 2016 tarihinde geçen yıl olduğu gibi bir gong töreni düzenlendi.
Törene konuşmacı olarak katılan T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Saygıdeğer Eşleri Emine Erdoğan, “Şirketlerin yönetim kurullarında, kadınlara daha çok yer verilmesi, tüm kadın ve erkeklere işte adil davranılması gibi ilkeler, daha iyi bir dünyanın müjdecisidir” dedi.
Törene katılan T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu “Kadınlara eşit fırsatlar sunmayan toplumlar gelişemez”şeklinde konuştu.
Borsa İstanbul dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından toplam 34 borsa, Mart ayının ilk haftasında gong törenlerine ev sahipliği yapıyor.
UN Global Compact, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Dünya Borsalar Federasyonu (World Federation of Exchanges-WFE), Borsa Yatırım Fonlarındaki Kadınlar Platformu (Women in ETFs), Sürdürülebilir Borsalar Girişimi (Sustainable Stock Exchanges Initiative-SSE) ve Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu), toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadınların ekonomik olarak güçlenmesinin iş dünyası ve sürdürülebilir kalkınma için önemine dikkat çekmek amacıyla 2015’ten beri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi, Mart ayının ilk haftası dünya borsalarının açılış veya kapanış gong törenlerinde “Eşitlik için Borsa Gongunun Çalınması” (“Ring the Bell for Equality”) adı altında etkinlikler düzenliyor.
Bu sene Borsa İstanbul’un da yine aralarında bulunduğu, Avustralya’dan Toronto’ya, Gana’dan İtalya’ya, Londra’dan Hong Kong’a kadar 34 borsa gong törenlerine ev sahipliği yapıyor. “Eşitlik için Borsa Gongunun Çalınması” etkinlikler dizisi, Nairobi Borsası tarafından 3 Mart’ta gerçekleştirilen gong töreni ile başladı, 11 Mart’ta Malezya Borsası’nda düzenlenecek olan tören ile sona erecek.
Sürdürülebilir Borsalar Girişimi’nin kurucu üyesi Borsa İstanbul da, Türk iş dünyasının ve sermaye piyasalarının diğer aktörlerinin konuya dikkatini çekmek amacıyla düzenlenen gong törenine 2016 yılında ikinci kez ev sahipliği yaptı. Tören bugün piyasaların açılış saati olan 09.15’te Borsa İstanbul açılış gongunun çalınmasıyla başladı. Gong T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saygıdeğer Eşleri Emine Erdoğan, T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever, Borsa İstanbul Genel Müdürü ve CEO’su Tuncay Dinç, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Gísladóttir, IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, SUTEKS Group Yönetim Kurulu Başkanı ve WEPs İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger, TİKAD Yüksek İstişare Konsey Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan tarafından çalındı.
Gongun çalınmasını takiben T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saygıdeğer Eşleri Emine Erdoğan, T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever, BM Kadın Birimi (UN Women) Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Gísladóttir, IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu ve SUTEKS Group Yönetim Kurulu Başkanı ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles - WEPs) İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger birer konuşma yaptı.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saygıdeğer Eşleri Emine Erdoğan konuşmasında, “İş dünyamızın liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları geliştirmesi, geleceğimiz için bir umuttur. ‘Kadının güçlenmesi prensipleri’nde yer alan yedi ilkeye imza koyan liderleri tüm kalbimle tebrik ediyorum. Şirketlerin yönetim kurullarında, kadınlara daha çok yer verilmesi, tüm kadın ve erkeklere işte adil davranılması gibi ilkeler, daha iyi bir dünyanın müjdecisidir.”dedi. Kadının güçlendirilmesi adına Türkiye’de son 10 yılda, ‘yetmez ama...’ diyeceğimiz pekçok önemli gelişmenin olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, 2004 ve 2010 yıllarında Anayasa’nın 10. maddesi’nde yapılan değişiklikle, kadın-erkek eşitliğini gözeten birçok düzenleme yapıldığını belirtti. Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:
“2009 yılında, Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında ‘Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun kurulması, bu konudaki siyasi kararlılığın göstergesidir. Bu tür düzenlemeler, kadınların güçlenmesi noktasında önemli sonuçlar vermiştir. İş dünyasında kadın varlığına bakacak olursak, kadın istihdam oranının son 10 yılda % 20.8’den, % 27.5’e yükseldiğini görürüz. Kadınların işgücüne katılma oranı ise, 8.3 puanlık bir artış göstermiştir. Aynı şekilde kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılarak, kobi kredileri için % 75 olan kefalet oranı, kadınlar için % 85 olarak planlanmıştır. Tüm bunlar, kadınlarımızın iş piyasasında etkinliğini artıracak düzenlemelerdir. Hükümetin son yıllarda yaptığı düzenlemeler bu anlamda önemlidir. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürenin, memuriyet kıdeminde değerlendirilmesi, bunlardan birisidir. Doğuma bağlı yarı zamanlı çalışma imkanı ve babalık izin süresinin artırılması da, kadınlarımızın hayatını kolaylaştıracak düzenlemelerdir. Elbette tüm bu uygulamalar, erkeklerin vereceği destek ve yüksek bir farkındalık ile gerçek amacına ulaşabilir. Bu noktada, iş dünyasının liderlerini, kadın gücünü artırma konusunda daha proaktif yaklaşımlara davet ediyorum. Tarihin kazanımlarını koruyup artırmak, sorunları bertaraf etmek için şimdi milletçe bir mücadele içindeyiz. Nitekim, bu mücadele meyvelerini veriyor. Kadın lehine önemli ilerlemeler kaydettik. İnşallah, milletçe elele vererek bunları artıracağız.”
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu ise tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken, “Her türlü ayrımcılığın sona erdiği, kadınların ekonomik ve kültürel hayatta hak ettiği yeri aldığı bir dünya temenni ediyorum” dedi. Kadınlara eşit fırsat yaratmayan toplumların gelişemeyeceğini vurgulayan T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu “Borsa İstanbul’un açılış gongunu bu sefer kadınlar için, eşitlik ve adalet için çaldık. Umarım bu sesi tüm dünya duyar. Bu ses kadın girişimcilerimizin, kadın çalışanlarımızın sesi olsun. Kadına şiddete karşı çıkışın sesi olsun. Şehitlerimizin annelerimizin sesi olsun. Borsa İstanbul aracılığı ile başta Birleşmiş Milletler’in bu sese kulak vermesini istiyorum. Kadın çalışmalarını yakından bildiğim Sayın Hanımefendi ve Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Borsa İstanbul yöneticilerine kadının sesi oldukları için ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“Eşitlik için Borsa Gongunun Çalınması” törenine ev sahipliği yapan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever ise “Bir değer olarak kadınlarımızın iş dünyasına katılımının, Borsa İstanbul adına önem verdiğimiz konulardan birisi olduğunu belirtmek isterim. İş dünyasında çeşitli birlikteliklere kapı açan Borsamız, bugün de iş hayatında cinsiyetlerin eşdeğerliğini vurgulamak adına bir nevi “kadın - erkek birlikteliği” ve hatta ortaklığı için bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bu ortaklık adına memnuniyetle ifade etmeliyim ki, ülkemizde son yıllarda önemli gelişmelerin yaşandığına hepimiz şahit olmaktayız. Örneğin; Türkiye’de kadının iş gücüne katılım oranı 2004’te yüzde 23 iken, bugün bu oran 3’te 1 seviyesine yükselmiştir.” dedi.
UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Gísladóttir ise Borsa İstanbul’a böyle bir etkinliğe ikinci kez ev sahipliği yaptığı için teşekkür ederken, “Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesi 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin başarıya ulaşmasının ön koşulu olarak görülmüştür. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden biri olan toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılık ve şiddete son verilmesini ve kadınların ve kız çocuklarının hayatın her alanına eşit derecede katılımının sağlanmasını amaçlar. Bu yıl, Dünya Kadınlar Günü’nde, Birleşmiş Milletler “Hedef 2030’a Kadar Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Harekete Geç” çağrısında bulunuyor. Bu tüm dünyaya, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddete ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine Hayır demek için bir çağrıdır.” şeklinde konuştu.
IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams ise şunları söyledi: “IFC olarak yönetim kurullarında cinsiyet çeşitliliğinin şirketler için yararının farkındayız. Dünya genelinde cinsiyet çeşitliliğine sahip şirketler daha iyi kurumsal yönetim sergiliyor ve genel olarak daha rekabetçi, yenilikçi, bünyesi sağlam şirketler oluyorlar. Dolayısıyla kurullarda cinsiyet çeşitliliği bizim için sadece kurullara daha çok kadın alınmasından ibaret değil. Çeşitliliği, şirket dinamiklerini ve performansını iyileştirmenin güçlü bir yöntemi olarak desteklemeye kararlıyız. Bu kapsamda iş ortaklarımızla kurullarda cinsiyet çeşitliliği konulu görüşmeler yapıyor, yönetim kurullarında cinsiyet çeşitliliğini arttırma fırsatlarını birlikte inceliyoruz.”
Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu da konuşmasında, “Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliğinde ilerleme sağlamasının ön koşulu, kadınların ekonomik hayatta güçlenmesidir. Ayrıca tüm dünya örneklerine baktığımızda görüyoruz ki, kadının ekonomik hayata daha çok katılımı, ekonomik büyüme ve kalkınmaya sıçrama etkisi yaratacak bir güçtedir. Toplumsal cinsiyet eşitliği son yıllarda küresel iş dünyasının gündeminde en üst sıralarda yer alan konulardan biri. Tabi ki bu bir tesadüf değil. Araştırmalar gösteriyor ki, eşitlik topluma olduğu kadar iş dünyasına da kazandırıyor. Dolayısıyla, pek çok şirket bu konuyu iş stratejilerine entegre ederek yönetiyor. Cinsiyet eşitliği ayrı bir proje olarak değil; kârlılık, yaratıcılık, inovasyon gibi temel yetkinlikleri güçlendirecek bir fırsat olarak ele alınıyor. Bildiğiniz gibi, biz bu yola Yönetim Kurulu Başkanımız merhum Mustafa Koç’un liderliğinde çıktık. Kendisi ülkemizde bu konunun en büyük destekçilerinden ve UN Women’ın dünyadaki 10 Etki Lideri’nden biriydi. Geçtiğimiz yıl başladığımız çalışmalarımız önümüzdeki dönemlerde de aynı hızla devam edecek. Mustafa Koç’un bizlere bıraktığı bu bayrağı mümkün olan en ileri noktaya taşıyacağız çünkü kendisinin ifade ettiği gibi kadınsız toplum, yarınsız toplumdur” şeklinde konuştu.
SUTEKS Group Yönetim Kurulu Başkanı ve WEPs İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger ise, “Günümüzde ülkelerin saygınlığı ekonomik büyüklükleriyle değil gelişmişlik endeksindeki yeriyle belirleniyor. Ülkenin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği sıralaması en önemli göstergelerden biri. BM’nin Kadının Güçlenmesi Prensipleri girişimi, iş dünyasındaki kurum liderlerini, kadınların toplumun her alanında güçlenmesine destek vermeye davet ediyor. Çünkü ancak bu şekilde ülkelerin ekonomik açıdan daha çok gelişmesi, rekabet gücünün yükselmesi, toplumun refahının artması mümkün. Bizler tüm iş dünyasının liderlerine çağrı yapıyoruz.Toplumsal cinsiyet eşitliğine destek verin ki, kurumunuz güçlensin, ülkemiz de refaha ersin diyoruz.” dedi.
KADININ GÜÇLENMESİ PRENSİPLERİ (WEPS) YENİ İMZACILARI DA DUYURULDU
BM Kadın Birimi’nin tüm BM üyesi devletlere toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını hızlandırmaları, kadınların ve kız çocuklarının haklarını geliştirmeleri ve 2030’a kadar kadın-erkek eşitliğini tam olarak sağlamaları amacıyla yaptığı “Hedef 2030’a Kadar Cinsiyet Eşitliği: Harekete Geç” çağrısı kapsamında düzenlenen gong töreninin ardından Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles - WEPs) imzacıları duyurusu ve fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. Bu yıl WEPs yeni imzacıları arasında Borsa İstanbul da yerini aldı. Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç diğer WEPs imzacılarıyla birlikte sahnede tebrikleri kabul etti.
Kadının Güçlenmesi Prensipleri, kadınların, tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesini hedefleyen özel sektörün küresel en önemli girişimlerinden biri. 2010 yılında UN Global Compact ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ortaklığında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre; iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktaları sunuyor. WEPs bu kapsamda, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye açıkça taahhüt vermelerini talep ediyor. Platforma 2015 yılı sonu itibariyle dünya çapında 1000’den fazla işletme imza atarak dahil oldu. Türkiye’de ise WEPs imzacı sayısı 83’e ulaştı, Türkiye bu sayıyla Dünya'da en fazla WEPs imzacısına sahip 4. ülke konumuna yükselmiş oldu.
Kadının Güçlenmesi Prensiplerini yeni imzalayan şirketler arasında AccorHotels Türkiye, AYGAZ, Borsa İstanbul, ÇİMSA, Danone Hayat İçecek ve Gıda, Danone Nutricia Anne Bebek Beslenmesi, Deloitte Türkiye, Doğuş Grubu, Emek Hukuk Bürosu, Enve Enerji, Erkunt Sanayi A.Ş., Erkunt Traktör, EY Türkiye, Garanti Emeklilik, İnci Holding, ING Bank Turkey, Ka Mühendislik, Kapital Medya Hizmetleri A.Ş., LAV, Multinet Teknoloji A.Ş., Multinet Up, MV Holding, NURUS, Orka Holding, Penti, Rönesans Holding, SAP Türkiye, Şekerbank, Spring Nearest Manufacturing Company, Unilever Türkiye, Ünlü & Co, Vodafone Türkiye, Zenium Technology yer aldı.