Borsa İstanbul, EBRD’ye pay devrini onayladı

3dk okuma

Borsa İstanbul A.Ş. (BİAŞ) Olağanüstü Genel Kurulu, Borsa İstanbul Emirgan kampüsü Konferans Salonu’nda 7 Aralık 2015 Pazartesi günü toplandı.

Haberin Devamı

İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşu ile başlayan Genel Kurul’da, Toplantı Başkanlığı oluşturuldu ve seçilen Başkanlık Divanı’na toplantı tutanağını ve hazır bulunanlar listesini imzalama yetkisi verildi.

Genel Kurul’da konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever, “Borsamız son dönemde yeni atılımlara ve yeni adımlara imza atmıştır. Bunlardan en önemlileri, sizlerin de güncel olarak takip ettiği BISTECH geçişi ve bugünkü esas gündemimizi teşkil eden Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile imzalanan stratejik ortaklıktır” dedi.

“Nasdaq ile yapılan stratejik ortaklık neticesinde projelendirilen teknolojik dönüşüm programı BISTECH’te ilk faz geçişi 30 Kasım’da başarılı bir şekilde tamamlandı. Diğer faz geçişleri sonrasında proje nihayete erdirildiğinde, teknolojik dönüşümün yanı sıra danışmanlık ve bilgi transferi gibi hizmetler de alınmış olacak. Böylece, tüm dönüşüm tamamlandığında Borsamız, enerji ve emtiaya dayalı finansal sözleşmeler dâhil çok sayıda sermaye piyasası aracının birden fazla dilde ve birden fazla para birimi üzerinden alım-satımını mümkün kılan ve kolay ölçeklendirilebilir bir teknolojik alt yapıya sahip olacak.” diye belirten Ulussever konuşmasına “EBRD gibi uluslararası platformda kurumsal tanınırlığı yüksek bir kuruluşun Borsaya ortak olmasının, özellikle de devredilecek paylar üzerinde halka arz sonrasında söz konusu olacak devir kısıtlamalarının, bilhassa Borsanın halka arzı sürecinde önemli kurumsal ve finansal avantajlar sağlayacağını ifade etmek isterim. Ayrıca, EBRD’nin istişarî mahiyetteki ‘Halka Arz Çalışma Grubu’na katılması sağlanarak, kendilerinin bilgi ve birikimlerinden faydalanmış olacağız.” şeklinde devam etti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) Stratejik Ortaklığı Çok Önemli

Haberin Devamı

Genel Kurul’da yaptığı konuşmada “İstanbul’u uluslararası bir finans merkezi haline getirmeyi amaçlayan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin en önemli aktörlerinden olan Borsa İstanbul’un EBRD’nin stratejik ortaklığı ile önemli bir adım daha atacağını” söyleyen Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, “Gelişmekte olan piyasaların sıkıntılarının arttığı bir dönemde gerçekleşecek bu yatırımın Türkiye’nin önemini ve farkını ortaya koyduğunu” belirtti.

29 Mayıs’ta EBRD ile imzalanan ön protokolün kamuoyuyla paylaşıldığını, bu anlaşmanın Hazine Müsteşarlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandığını, Genel Kurul tarafından da onaylanmasını beklediğini ifade eden Dinç “İki kurum arasındaki iş birliği, küresel bir borsa olmayı hedefleyen Borsa İstanbul’un stratejik yol haritasıyla da uyumludur. Bildiğiniz gibi, öncelikle yakın bölgedeki borsalar olmak üzere borsalar ve finans kuruluşlarıyla olan ilişkilerini günden güne artıran Borsa İstanbul’un en önemli hedeflerinden birisi Balkanlar, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgesindeki borsaları içine alan bir borsalar ağı oluşturmaktır” dedi. Dinç, söz konusu ortaklığın Borsa İstanbul’un büyüme hedeflerine katkıda bulunacağını ifade etti: “EBRD’nin faaliyette bulunduğu bölgeler göz önüne alındığında, bu bölgelerin Borsa İstanbul’un büyümeyi planladığı coğrafya ile önemli ölçüde örtüştüğü görülmektedir. Dolayısıyla, ortaklık söz konusu bölgelerde aktif bir rol oynamak isteyen Borsa İstanbul için yeni fırsatlara kapı aralayacaktır.” dedi.

Haberin Devamı

EBRD’nin Borsa İstanbul’a %10 ortak olarak gerçekleştireceği yatırımın 2016 yılında yapılması öngörülen halka arz öncesinde uluslararası piyasada Borsa İstanbul’a duyulan güvenin göstergesi olduğunu belirten Dinç, ortaklığın tüm sermaye piyasasına hayırlı olması temennisiyle sözlerini noktaladı. Bu konuşmanın ardından Borsa İstanbul A.Ş. adına kayıtlı payların bir kısmının EBRD’ye devri, genel kurulun onayına sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul Hakkında

Haberin Devamı

Kökleri 1873’e kadar uzanan Borsa İstanbul; pay, türev ürünler, borçlanma araçları, repo, kıymetli maden, kıymetli taş ve İslami finans ürünleri gibi geniş bir yelpazeye yayılan ürünlerin alım-satım, takas, saklama ve kayıt işlemlerini gerçekleştiren, zengin hizmet alanına sahip, Türkiye’de kurulu bölgesel bir borsadır. 2012 yılında anonim şirkete dönüşen Borsa İstanbul, vadeli işlemler ve opsiyon ve altın borsalarını bünyesine katarak yatay entegrasyonunu ve bundan kısa bir süre sonra da, işlem sonrası süreçleri gerçekleştiren iki yerel kurumun hâkim ortağı olmak suretiyle de dikey entegrasyonunu tamamlamıştır.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul, piyasaları aracılığıyla bölgesindeki şirketlere, yatırımcılara ve borsacılara ihtiyaçlarına uygun çok çeşitli finansal ürünler ve geniş çaplı sermaye piyasalarına etkin erişim sunar. Borsa İstanbul piyasaları için işlem sonrası takas ve saklama hizmetlerini, Borsa İstanbul’un büyük hissedarı olduğu İstanbul Takas ve Saklama Bankası (Takasbank) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) gerçekleştirir. Borsa İstanbul, Türkiye’de işlem gören paylar ve sabit getirili enstrümanlar için 360 farklı endeks hesaplamaktadır.

Borsa İstanbul Saraybosna, Bakü, Kırgızistan, Karadağ Borsalarının ve LCH. Clearnet’in sermayelerinde pay sahibidir. Borsa İstanbul'u Facebook (www.facebook.com/borsaistanbul) ve Twitter’dan (www.twitter.com/borsaistanbul) takip edebilirsiniz.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) Hakkında

Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu ve yönetim kurulunda T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’ndan bir temsilcinin yer aldığı EBRD, 1991 yılında faaliyetlerine başlamış olup bankanın merkezi Londra’dadır. Altmış dördü ülke olmak üzere, Avrupa Birliği ve Avrupa Yatırım Bankası’nın da dâhil olduğu toplam altmışaltı üyesi olan banka, serbest piyasa ekonomisine geçişi hızlandırmayı ve özel sektörde girişimciliği desteklemeyi amaçlamaktadır.

2009 yılında Türkiye’deki ilk ofisini İstanbul’da diğer ofislerini ise Ankara ve Gaziantep’te açan ve 30’dan fazla ülkede çalışmalarını aktif olarak sürdüren EBRD, sadece 2014 yılında dünya genelinde toplam 8,9 milyar Avro tutarında yatırım gerçekleştirmiştir. Türkiye, EBRD’den fon sağlayan ülkeler arasında ön sıralarda yer almaktadır. Banka, özellikle sürdürülebilir enerji, KOBİ’lerin desteklenmesi, sanayi sektöründe rekabet gücünün arttırılması ve özelleştirme gibi alanlara odaklanmıştır. Kuruluşun destek verdiği projelerin büyük çoğunluğu özel sektöre aittir. EBRD, bu projelere finansmanı kredi ya da sermaye yatırımları olarak sağlamaktadır.

EBRD, gelişmekte olan ülkelere yaptığı yatırımlar kapsamında Moskova, Bükreş ve Zagreb Borsalarına yatırım yapmış olup bölge ülkeleri, sermaye piyasaları ve borsacılık sektöründe önemli bir tecrübeye sahiptir.

Haberle ilgili daha fazlası: