Ardı ardına kırdığı rekorların ardından sert düşüşün görüldüğü İMKB`de kritik seviyelere gelindi
Özellikle Kasım ayından sonra Moody`s`den not artırım beklentisiyle bankalar öncülüğünde yükselerek yurtdışı piyasalardan ciddi bir şekilde pozitif ayrışan İMKB, dün Moody’s`den kısa vadede not artırımı gelmeyeceğinin anlaşılmasının ardından Eylül 2011`den bu yana en sert düşüşünü yaşadı.
Geçtiğimiz hafta bankacılık sektörüne ilişkin yapılan değerlendirmelerin etkisiyle satışların başladığı endeks, bankalar öncülüğünde düşüşünü sürdürerek 82 bin seviyesinin altına sarktı. Son bir yılda yüzde 50 kazandıran bankacılık endeksi bir günde yüzde 6 oranında değer kaybetti.
Rekor düşük seviyelere gerileyen faizlerin desteklediği bankacılık sektörüne ilişkin son gelen değerlendirmeler sert düşüşte rol oynadı. Geçtiğimiz hafta önce Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ardından Başbakan Yardımcısı Babacan`dan gelen kredi büyümesinin yüzde 15`i aşmaması gerektiği yönündeki söylemlerin yanı sıra Moody`s ve diğer kurumların bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmeleri sektöre satış getirdi.
Ardı ardına rekor tazeleyerek 86 bin seviyesini aşan İMKB 100 endeksi haftanın ilk işlem gününde yüzde 4,23 oranında gerileyerek 81,165 puandan işlem gördü.
THE LİRA`dan Ceren Dilekçi`ye konuşan uzmanlar, endekste kritik seviyelere gelindiğine dikkat çekerek, bu noktada yatırımcılara dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundular.
ENDEKS 78.000`E GERİLEYEBİLİR
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, Perşembe günü Moody`s`in Türk bankacılık sistemine ilişkin değerlendirmesi sonrasında endeksin dolar bazında 49.000 seviyesinden savrulmaya başladığına dikkat çekti.
Cuma günü bankalar öncülüğünde geri çekilmenin yaşandığını hatırlatan Karayazıcı, bugün hareketin yatırımcı psikolojisine yansıdığını ve yerellerin satışa geçtiğinin görüldüğünü belirtti.
Yurtdışı piyasalarda problem olmaması nedeniyle hareketin 82.000`den alt seviyelere gitmesinin zor göründüğünü kaydeden Karayazıcı, dışarıda sert geri çekilme olması durumunda endeksin 78.000 seviyesine gerileyebileceğini bildirdi.
REKORA DOYDUK, HİSSE BAZLI HAREKETLER GÖZLEMLEYECEĞİZ
Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay, yurtdışından negatif ayrışan İMKB`nin bankalar öncülüğünde gerilediğini kaydederek düşüşü yalnızca Moody`s`den gelen açıklamalara bağlamanın yanlış olduğunu belirtti.
Cuma günü Başkabakan Yardımcısı Babacan`ın kredi büyümesinin yüzde 15`i aşmaması gerektiği yönündeki açıklaması ve Davos`tan gelen mesajların düşüşte etkili olduğunu savunan Uskuay, Moody`s`den gelen 20 Kasım`daki değerlendirmelerinden farklı olmayan açıklamalar sonrasında satışların sürdüğünü ifade etti.
Kurumun, önceki açıklamalarını tekrar etmesinin, piyasa tarafından pek bir değişiklik olmadığı yönünde algılandığına dikkat çeken Uskuay, Moody`s`in 2013 yılında cari açığı ve kredi artışının nasıl kontrol edileceğini görmeden hareket etmek istemediğini belirtti.
İMKB`nin bundan sonraki süreçte yoğurdu üfleyerek yiyeceğini kaydeden Uskuay, yatırımcıların seçiçi davranacaklarını dile getirdi.
Bankacılık sektörü üzerinde kredi artış hızına bağlı olarak baskı hissedileceğini bildiren Uskuay ``Negatif reel fazi sürecindeyiz. Borsadaki düşüş derinleşmez. Bundan sonra hisse bazı hareketler gözlemleyeceğiz`` dedi.
Ekonomi yönetiminin beklentilerinin muhazakar kaldığını kaydeden Uskuay, bazı değerlemelerin yeniden gözden geçirilebileceğini söyledi.
Uskuay, bankacılık sektörü için kredilerde yüzde 15 hedefi gerçekleşecekse bankacılık özelinde değerlemelerin aşağı çekilebileceğini bildirdi.
``ALIM İÇİN ACELE EDİLMEMELİ``
Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, piyasada realizasyon beklentisinin olduğunu fakat bu kadar kısa sürede endekse sert satış gelmesini beklemediklerini belirtti. Moody`s`den gelen haberin yanısıra İş Bankası`ndan gelen hisse satışı açıklamasının da satışta etkili olduğunu belirtti. Erginol, önceden primli olan bankacılık sektörüne gelen satışlar öncülüğünde endeksin geri çekildiğini söyledi.
82.500 seviyesinin altında teknik anlamda bu kadar sert satış olmasının iyi olmadığını kaydeden Erginol, endeksin 82.500`ün altında kaldığı sürece 81.500 ve 80 bin seviyelerine kadar geri çekilmelerin devam edebileceğini, o noktadan tepki alımlarının beklenebileceğini belirtti.
Alım için acele edilmemesi gerektiğini kaydeden Erginol, düşüşün hız kesmesinin beklenmesi gerektiğini savundu.