TCMB, doların yeniden güçlenme riskini alacak mı?

18.03.2016
Veli KOCATÜRK
  • Veli KOCATÜRK
  • Işık FX Araştırma Müdürü
Son dönemde yaşanan gelişmeler içeride Türk varlıklarını desteklemeye devam ediyor.

Özellikle Avrupa Merkez Bankası’nın attığı ek parasal genişleme adımı gelişmekte olan ülkelerin can simidi oldu. Aylık 60 milyar Euro’dan 80 milyar Euro’ya çıkarılan varlık alım programı politika faizinin sıfıra çekilmesiyle de desteklenmiş oldu. Süreç ortada vade de Türk varlıklarına pozitif yansımaya devam edebilir. 

Yıla hızlı başlayan piyasalar tarihi bir Mart ayı yaşıyor. Özellikle Merkez Bankalarının para politikalarının farklılaşması yatırımcının da portföyünde çeşitliğe gitmesine sebep olurken Dolar, eskisi gibi favori değil. Ancak farklılaşan para politikaları, belirsizliği de beraberinde getiriyor. Uzun zamandır devam eden negatif faiz yarışına Japonya’nın katılmasıyla güvenli liman algıları farklı yönlere kaymak zorunda kaldı. Kur savaşlarından ziyade faiz savaşına dönüşen Merkez Bankası politikalarından bir sonraki adım kestirilemez hale gelmesi yatırımcının yeniden altın talebini de artıran en önemli unsur. Altın sadece yatırımcının değil aynı zamanda Merkez Bankalarının de eriyen rezervleri yeniden yerine koymak adına altın alımlarını hızlandıramaya devam ediyor. Bunun en güzel örneği Çin Merkez Bankası. Piyasayı desteklemek adına devlet destekli fonların büyük uğraş sergilediği Çin piyasasında Merkez Bankası da altın rezervlerini artırmanın peşinde. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında 1054,09 ton olan altın rezervi bir yıllık süreçte 1762 ton seviyesine çıkmış durumda. Ve alımların çoğunluğu yeni yıl ile hız kazandı. Dolayısıyla değişen politikalarında belirsizlik artarak devam ediyor. Bir yanda negatif faiz uygulamasında yarışan ülkeler yer alırken diğer yanda faiz artırımının seviyesini tartıştığımız bir ABD var. Son toplantıda her ne kadar faiz beklentilerini aşağı çekse de unutulmamalıdır ki 2 faiz artırımı da bu ortamda olukça yüksek bir rakam. FED ’in bu kadar güvercin olması ise ilerleyen dönemde faiz artırımına yaklaştıkça daha çok şahin algılanmasına sebep olacaktır. Bu durum fiyatlamaların da daha belirsiz ve hızlı olmasını sağlayabilir. 

Haberin Devamı

Bu süreç Türkiye’yi son dönemde rahatlatan bir süreç. Özellikle Çin’de başlayan para çıkışları diğer gelişmekte olan ülkeleri de önemli ölçüde vurmuştu. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yaşanan satış dalgasının ikincisini de bu yıl başında yaşayan Çin, küresel piyasaların korkulu rüyası haline gelmişti. Ancak sakinleşen piyasada gelen Merkez Bankaları adımları bir süre daha bu sakinliğin sürdürülebilmesini sağlayabilir. Jeopolitik riskleri bir kenara bıraktığımızda ekonomik verilerde ve güçlü mali yapısıyla Türkiye önemli ölçüde ön plana çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Özellikle bütçe konusunda iyi bir performans sergileyen ekonomi yabancı yatırımcının da ilgisini çekmeye devam ediyor. Ancak bu sepete öngörülemez en önemli risklerden olan jeopolitik riskleri de eklediğimizde durum biraz değişiyor. Son dönemde artan terör olayları, hepimizi üzen gelişmeler ve Suriye’de ki belirsizliğin derinleşmesi risklerin de artmasını sağlıyor. Aynı zamanda AB ile yürütülen müzakereler ve anayasa görüşmeleri de siyasi anlamda piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Sepet içerisinde ekonomik veriler ve beklentiler şu an ağır basıyor. Ve fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Ekonomik anlamada ön planda olunduğu sürece de pozitif fiyatlama devam edebilir. 

Haberin Devamı

Bu dönemde rahatlayan piyasalar gelecek hafta merkez Bankası faiz kararını takip edecek. Uzun zamandır Merkez Bankasını başkanlık eden sayın Erdem Başçı’nın da yeniden atanmaması halinde başkanlık edeceği son toplantı olacak. Erdem Başçı şimdiye bir kere faiz artırımı gerçekleştirdi. Kademeli olarak da faiz indirimlerine imza attı. Son toplantı olması ve dış kaynaklı gelişmeler sebebiyle bu toplantı önemli. Faizlerde herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Ancak koridorun üst bandında gerçekleşecek bir indirim piyasa için sürpriz olacaktır. Bu durumda Dolar kanadında değerlenme görülebilir. Erdem Başçı’nın yerine olası bir atama ise piyasa için oldukça önemli. Yeni ismin çizeceği rota ve faizlere bakış açısı piyasa fiyatlamasında çok daha önemli bir rol oynayacaktır. 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.577 Değişim: -1,12% Hacim : 64.622 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.567 16.09.2024 Yüksek 9.720
Açılış: 9.687
34,0272 Değişim: 0,02%
Düşük 33,9092 17.09.2024 Yüksek 34,0464
Açılış: 34,0197
37,8750 Değişim: 0,03%
Düşük 37,7435 17.09.2024 Yüksek 37,9565
Açılış: 37,8649
2.823,95 Değişim: -0,04%
Düşük 2.815,97 17.09.2024 Yüksek 2.828,19
Açılış: 2.825,14
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.