Faiz indirimi ne getirecek?

21.04.2016
Veli KOCATÜRK
  • Veli KOCATÜRK
  • Işık FX Araştırma Müdürü
Yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya “ temkinli duruş” çizgisini bozmadı.

TCMB’nin uzun zamandır izlediği bekle gör politikasını son dönemde faizlerde sadeleşme olarak değiştirmesiyle geçtiğimiz ay ilk faiz indirimi adımı atılmıştı. Bu ay ki toplantı yeni başkanın ilk toplantısı olması sebebiyle çok daha fazla önem arz ediyordu. 

Azalan küresel oynaklık ve FED ‘in faiz erteleme beklentileri TCMB’nin elini rahatlatan en önemli unsur. Diğer yandan jeopolitik risklerin azalması ve siyasi gündemde değişikliğin minimum seviyeye inmesiyle daha da cazip hale gelen Türkiye bu fırsatı faiz indirimine çevirmeyi başardı. Ancak faiz indirimlerinin sembolik olması TCMB’nin temkinli duruşunun göstergesi niteliğinde. Nitekim son dönemde azalan risklerin yeninden canlanmayacağının garantisi yok. Bu anlamda enflasyon görünümünü baz alan TCMB bir yandan da dış gelişmeleri takip edecek. Dış gelişmelerde şüphesiz ik gündem FED. Nisan ayında faiz artırımı olasılığı sıfır. Daha önceki açıklamalarından faiz artırımı beklentisini ortadan kaldıran FED ‘in çekincesi ise Nisan ayı sonrası verilerin hızlı bir şekilde toparlanabileceği beklentisi. Bu noktada enflasyon beklentilerinin tahviller üzerindeki fiyatlamasına baktığımızda son dönemde artış dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Mart ayının zirve seviyesine yakın seyreden 5 yıllık beklentiler uzun zamandır devam eden düşüşün yeniden canlandığına işaret ediyor. Bu durum FED ’in Nisan sonrası verilerde düzelme beklentisiyle paralellik gösteriyor. İçeride ise faiz farkı giderek azalıyor. Son dönemde enflasyon beklentilerinin düşmesinin en önemli sebebi olan getiri eğrisinin yakınlaşması gelecek döneme ilişkin beklentileri de şekillendirmeye başladı. 10 yıllık tahvil faizi ile 2 yıllık tahvil faizinin yakın seyretmesi TCMB’nin getiri eğrisini yatay tutma politikasına uygunluğu gösteren en önemli unsur. Bu fark daha önceki dönemlerde 2 yıllık faizlerin uzun vadeli faizlerin üzerinde seyretmesi ile TCMB’nin gündemindeydi. 7.46 seviyesine çekilen enflasyon, bu ayki toplantıda faiz indirimi adımına destek olan en önemli gösterge oldu.  Sorun ise çekirdek enflasyonun halen yüksek seyretmesi. Bu anlamda gıda fiyatlarındaki düşüş son ayda enflasyonu aşağı çekmiş olsa da bundan sonraki süreçte seyri merak konusu. Toplantı sonrası yapılan açıklamada para politikasında atılacak adımlarda enflasyonun belirleyici olacağının altı çizildi. Yani ilerleyen dönemde sadeleşmenin devamlılığı için gıda fiyatları belirleyici olacaktır. 

Haberin Devamı

Bu ay ki toplantı bir de yeni başkanın ilk toplantısı olması sebebiyle de fiyatlara yansıyan diğer bir unsur olarak ön plandaydı. Erdem Başçı’nın çok kez siyasiler tarafından eleştirildiği ve faizleri indirme konusunda çağrılara yanıt vermeyen tavrı daha çok ekonomik göstergelerden kaynaklanmıştı. Görev süresi boyunca zorlu bir dönem geçiren ekonomik görünümde şüphesiz bir çok başarıya da imzasını attı. Yeni başkan seçimi öncesi TCMB’nin radikal bir şekilde faiz indirmesi gerektiği çağrısının ardından TL’nin zayıflaması yeni başkanın önemli bir sınav vereceğini de gösteriyordu. Başkan Çetinkaya bu anlamda piyasa beklentisinden şaşmayarak önemli bir mesajda vermiş oldu. 50 baz puanlık bir faiz indirimi ile piyasa beklentisinin karşılanması, sadeleşmenin kademeli ve temkinli olacağının en önemli göstergesi oldu.

Faiz kararı sonrası Ekonomi Bakanı Elitaş’ın faizlerdeki düşüşün olumlu olduğunu ancak yeterli olmadığını söylemesi de piyasaların şimdilik bir yere not olarak düşmesini sağladı. Gelecek dönem TCMB üzerinde faiz indirimi baskısı görülürse başkan Çetinkaya’nın bu duruma nasıl tepki vereceğini henüz bilmiyoruz. Ancak bir süre daha verilere bakmaya devam edeceğiz. Bu süreçte ucuzlayan Türk Lirasını son dönemde artan para girişlerinin koruyacağı beklentisinin şekillendireceğini görüyoruz. Çetinkaya’nın adımı ile faizlerde bir süre daha gevşeme görmemiz mümkün. Ortalama fonlama maliyetinin 8.70 seviyesinde seyretmesi piyasanın yakından takip edeceği en önemli veri. Para girişlerinin devam etmesi TL’nin de güçlü kalmasını sağlayabilir. Ancak kurun halen 2.80 seviyesinin altına gerilememesi yeni bir yükseliş dalgasında hızlı seyrini koruyabileceğinin en önemli göstergesi. 2.80 seviyesinin altına sarkmak içinse halen dış kaynaklı verilere ihtiyaç var. Kurun ilerleyen günlerde yeniden 2.87 seviyesini test etmesi halinde yeni dalga 2.90-2.95 aralığında tutunmamıza sebep olabilir. Bu yüzden Avrupa ve ABD verileri içeride de oldukça önemli hale geldi.

Haberin Devamı

Faiz indirimi bundan sonraki süreçte TL için pozitif hikaye getirebilmesi için para girişlerinin devam etmesi ve FED’in gelişmekte olan ülkelere zaman vermeye devam etmesi şart. Rüzgarın tersine dönmesi durumunda ise sadeleşmenin bir süre daha ertelendiğini görebiliriz. Bu yüzden Avrupa’nın toparlanması ve ABD’nin enflasyondaki yavaş seyrini sürdürmesi şartı gelecek dönemde radikal şekilde olmasa da ucuz maliyetleri beraberinde getirebilir. 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.624 Değişim: -0,78% Hacim : 77.370 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.588 10.09.2024 Yüksek 9.788
Açılış: 9.737
34,0465 Değişim: 0,01%
Düşük 33,9342 10.09.2024 Yüksek 34,1080
Açılış: 34,0428
37,5788 Değişim: -0,12%
Düşük 37,5120 10.09.2024 Yüksek 37,7022
Açılış: 37,6222
2.753,69 Değişim: 0,37%
Düşük 2.730,72 10.09.2024 Yüksek 2.756,18
Açılış: 2.743,55
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.