Mart’ta piyasalar kıyameti yaşayacak

29.02.2016
Veli KOCATÜRK
  • Veli KOCATÜRK
  • Işık FX Araştırma Müdürü
2016 yılına hızlı başlayan piyasalar unutulmaz bir Mart ayına hazırlanıyor. Avrupa, İngiltere Japonya ve tabi ki Amerika Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklayacağı Mart ayında birçok denge değişebilir. Baş aktör ise Avrupa Merkez Bankası olacak.

Büyüme rakamlarının düşmesi, enflasyonun istenilen seviyeye bir türlü getirememesi Merkez Bankalarını çaresiz bırakmaya devam ediyor. ECB, bu süreçte en çaresiz Merkez Bankası. Bir yandan Avrupa’nın enflasyon sorunu ile uğraşıyor diğer yandan da siyasi kargaşanın getirdiği belirsizlik çaresizliğini artırmaya devam ediyor. Son açıklanan enflasyon rakamında eksi hanelere taşınan rakam durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Parasal genişlemede istediğini bulamaması ek parasal genişleme yolunu açan en önemli unsur. Ancak süre uzatma ya da parasal miktarın artırılması halen çare değil. Çünkü Birlik, birlik olarak ECB’ye yardımcı olmuyor.

Haberin Devamı

Aralık ayında açıklanması beklenen ek parasal genişleme Draghi’nin söyleminden vazgeçmesi ile Mart ayına kalmıştı. Son toplantısında Mart ayını işaret etti ve petrol fiyatları ile Euro’nun değerine bakacaklarını ifade etti. Petrol halen 30 dolar seviyesine yakın seyrediyor. Dolayısıyla değişen pet bir şey yok. Aralık ayında ek parasal genişleme beklentisi ile değer kaybeden Euro ise artık daha güçlü. Yani piyasa bu sefer atılacak adımı görmeden fiyatlamak istemiyor. Çünkü Draghi defalarca söyleminden vazgeçmiş bir başkan. Mart ayında parasal genişleme miktarının artırılması için Almanya’nın onayı şart. Ancak Almanya parasal genişlemenin zararlı olduğunu ve bu adımların toparlanmaya katkı sağlamayacağını defalarca dile getirdi. Yani 10 Mart’ta Draghi yine sözünü tutmayan başkan olarak gündeme gelebilir. Eğer parasal genişleme miktarı artırılırsa bu durum en çok gelişmekte olan ülkelere yarayacak. Özellikle Türkiye’ye. Jeopolitik risklerin yükseldiği son dönemde böyle bir desteğe ihtiyacımız var.

Haberin Devamı

Avrupa’nın siyasi sorunlarında ana gündem İngiltere. Birlikten ayrılmak istiyor. Sorun ise göçmenler. İngiltere serbest dolaşımın kaldırılmasını istemekte haklı. Çünkü yüksek oranda göç alıyor. Bu durumsa iç dengeleri alt üst ediyor. Yunanistan, İtalya, Portekiz gibi ülkelerden büyük ölçüde göç alması işsizlik sorununun giderek büyümesine sebep olabilir. 23 Haziran’da referanduma gidecek olan İngiltere eğer Avrupa’dan ayılmayı tercih ederse yeni bir oluşum ortaya çıkacak. İngiltere Avrupa ekonomisinin yüzde 10’undan fazlasını oluşturuyor. Ticari ilişkilerde ise Avrupa’nın en büyük tüketicisi konumunda. Dolaysıyla birlik içinde ekonomik anlamda en güçlü ülkelerden biri olan İlgilere ayrılık kararı alırsa Avrupa’nın hem siyasi hem de ekonomik bir krize sürüklenmesine sebep olabilir. Çünkü birlikten ayrılık kararı diğer ülkelerin de ayrılmak için girişimde bulunmasına sebep olabilir. Diğer yandan 17 Mart’ta gerçekleşecek olan İngiltere Merkez Bankası faiz kararı oldukça önemli. Faizlerde 2017 yılına kadar değişiklik yaşanmayacağına dair söylem sterlinin büyük ölçüde değer kaybetmesine sebep olmuştu. Aynı şekilde referandum kararı da sterlinin tarihi düşük seviyelere gerilemesini sağladı. Bu durum Merkez Bankasının enflasyon hedefini desteklese de yeni bir sözlü yönlendirme gelebilir.

Ve Japonya. İlk çeyreğin kaybedeni Japonya. Negatif faiz Yen’i öyle bir değerlendirdi ki karar keşke alınmasaydı denildi. Negatif faiz kervanına katılan Japonya enflasyonu canlandıramıyor ve bunu itiraf ediyor. Son dönemde o kadar çaresiz hale geldi ki Yen’in yeniden değer kaybetmesi için Merkez Bankası’nın Yen ticareti yapacak bir masa oluşturacağı söylentileri dolaşmaya başladı. 15 Mart’ta gerçekleşecek toplantıda ek parasal genişleme söylemi gelebilir. Son dönemde negatif faize geçmesi ile rekor seviyede devam eden parasal genişlemenin artırılamayacağına dair söylentiler BoJ’un negatif faizin engel olmadığını söylemesini sağladı. Yani 15 Mart’ta bir ek parasal genişleme söylemi de BoJ’dan gelebilir. Ancak BoJ, hükümetten istediği desteği görmediği sürece tedbirlerinin işe yaramayacağını biliyor. Japonya enflasyonun olmadığı güvenli liman haline geldi.

Haberin Devamı

Tüm bu kargaşanın yanında küresel krizi dünyaya bela etmiş bir Merkez Bankası var. FED. Toparlanmasını tamamlayan büyüme işsizlik enflasyon rakamlarını istediği seviyeye getiren FED, son dönemde atılan hamlelerin meyvelerini toplamaya devam ediyor. İşsizlikte 4.9 seviyesine çekirdek enflasyonda ise yüzde 2.2 seviyesine gelen rakamlar, faiz artırımına işaret etse de küresel ekonomi bun pek izin verecek gibi durmuyor. Mart ayında faiz artırımı ihtimali oldukça düşük. Beklenti FED ’in küresel risklere dikkat çekerek Mart ayını pas geçmesi yönünde. Ancak kademeli faiz artırımı söylemini devam ettirmesi piyasaların da tetikte olmasına sebep oluyor. Her an adım atabilecek olması ve piyasanın bunu sezmesi durumunda sert fiyatlamalar göreceğiz. Ancak Mart ayı FED açısından da zorlu geçecek. Rakiplerinin atacağı adımlar Haziran beklentilerini de değiştirecek. Martta en sessiz Merkez Bankası FED olabilir. 

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.624 Değişim: -0,78% Hacim : 77.370 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.588 10.09.2024 Yüksek 9.788
Açılış: 9.737
34,0464 Değişim: 0,01%
Düşük 33,9342 10.09.2024 Yüksek 34,1080
Açılış: 34,0428
37,5742 Değişim: -0,13%
Düşük 37,5120 10.09.2024 Yüksek 37,7022
Açılış: 37,6222
2.754,11 Değişim: 0,38%
Düşük 2.730,72 10.09.2024 Yüksek 2.756,18
Açılış: 2.743,55
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.