2022’de Bitcoin Sahne Işıklarını Paylaşacak

12.01.2022
Alphan GÖĞÜŞ
Geçen haftaki yazımda, geride bıraktığımız yılın hem kripto para sektörü hem de blockchain altyapısıyla geliştirilen NFT, GameFi gibi yeni teknolojiler açısından önemli bir dönüm noktası olduğundan bahsetmiştim. Bugün ise, 2022’de bizi nelerin beklediği ile ilgili görüşlerimi paylaşacağım.

2020’nin son aylarında hızlanan değişim ve gelişim süreci, bize 2022 yılı için de bazı fikirler veriyor. Bugün artık, dijital varlıklara yönelik farkındalığın artmasını göz önünde bulundurduğumuzda, sadece Bitcoin fiyatlandırmasının ön planda olacağı ihtimalinden oldukça uzaktayız. Altcoin’lerin daha büyük kitlelerin ilgisini çekmeye başlaması, düzenleyici kurumların daha aktif rol oynamaya başlaması ve yatırımcıların NFT, GameFi, Metaverse gibi gelişmekte olan alanlardaki fırsatlara yoğunlaşmasıyla ilginç günler bizi bekliyor.

Haberin Devamı

NFT’ler ve GameFi, dijital varlık adaptasyonunu artıracak

Pandemi etkisinin sürdüğü global ekonomik konjonktürün yanı sıra yeni kullanım alanlarıyla ilgi uyandıran dijital varlıkların 2022 yılında daha da çok sayıda insan tarafından benimsenmesini bekliyoruz. Bu artışta özellikle NFT’ler ve GameFi gibi halen müthiş bir gelişme potansiyeli taşıyan alanların etkili olacağını söyleyebiliriz. Yakından takip ettiğimiz bu ivmenin arkasında ise, 2021 yılında NFT’ler özelinde tahminlerin de ötesinde gerçekleşen yoğun ilginin varlığını göz önünde bulundurmak mümkün. Öyle ki sanat, gayrimenkul veya bir spor takımındaki hisse gibi çeşitli varlıkların tokenlaştırılmasını ve sahipliğini sağlayan blockchain tabanlı bir kripto varlık olan NFT’ler, Collins Dictionary tarafından 2021 “yılın kelimesi” seçildi. NFT’leri 2022 yılında merakla takip ederken, blockchain teknolojisi sayesinde oyun içi varlıklar ve mikro ödemelerle yeni bir seviyeye gelen GameFi’da yeni gelişmelere şahit olacağımızı söyleyebiliriz.

Metaverse, kripto tabanlı yeni ekonomileri canlandıracak

İnternetin sanal gerçeklik katmanı olarak nitelendirebileceğimiz metaverse, kurumsal yatırımcının artan ilgisiyle en büyük teknoloji trendlerinden biri olmaya hazırlanıyor. Ayrıca sahip olduğu değişim araçları, kripto para ve NFT'ler gibi dijital varlıklar, metaverse’teki ilerleyişle doğru orantılı olarak çeşitlenmeye devam edecek. Hayatın akışında sıkça karşılaştığımız yeni bir mizah kültürü, oyun eklentileri, dijital sanat, gayrimenkul ve spor varlıklarına yönelik artan talep NFT’lere olan ilgiyi artırırken; sahipliğin etkinleştirilmesi, metaverse evreninde NFT’leri çok daha önemli bir noktaya taşıyor. Oyunlaştırma kurgusu, kurumsal markaların ilgisi ve yeni trendlerle, metaverse’ü yeni bir çağı başlatan unsurlardan biri olarak görmek mümkün. 

Haberin Devamı

DeFi uçacak mı?

Hizmet ve ürünlerinin kullanıcı sayısı yaklaşık 4 milyon olan DeFi, 2022 yılında da merakla takip edilecek başlıklardan biri olacak. Metaverse’teki kurumsal ilginin önemli bir belirleyici olması gibi DeFi’da da kurumsal yatırımcının büyüme potansiyelini pozitif yönde etkilemesi bekleniyor. Bireysel yatırımcı için finansal piyasalara giriş ve yatırım anlamında çok daha düşük bir giriş seviyesi sunması açısından avantaj yaratan DeFi’ın önünde kitlesel bir kabul için uyumluluk odaklı gizlilik ve KYC (Müşterini Tanı) gibi birtakım süreçlerin olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Sosyal kimliğin şekillenmesinde yeni bir unsur: DAO’lar

Topluluk ve uygulamalar için merkeziyetsiz bir yönetişim mekanizması olan ve sosyal kimliğin şekillenmesinde en önemli unsurlardan biri haline geleceği öngörülen DAO’lar da 2022 yılının ana başlıklarından biri olacak. ABD’de başlayan DAO’ların tüzel kişilik olarak tanınması tartışmaları eğer yasal hale gelirse, kurumsal şirketler açısından tıpkı metaverse’te olduğu gibi bir hareketlilik görmek mümkün olabilir. Bugün Facebook’un Meta adıyla Web2.0’dan Web3.0’a geçişine benzeyen DAO’laşma süreci hayata geçerse, DAO’lardan elde edilecek token’lar, Web 3.0’da kişilerin sosyal statüsü olarak yeni bir kapı açacak. 

Haberin Devamı

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.893 Değişim: 1,82% Hacim : 64.991 Mio.TL Son veri saati : 14:42
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.907
Açılış: 9.763
32,5171 Değişim: 0,09%
Düşük 32,4298 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,8774 Değişim: -0,27%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.447,33 Değişim: 0,46%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.