Ünlü Fransız markası Ted Lapidüs`ün üretim lisansını alan Aytuğ, dünya markası olma yolunda. Şirketin mayo ve iç çamaşırı ürünleri de yakında piyasada...
Buna rağmen Keser kardeşler şirketlerinin şu an ki ihracat potansiyelinden hiçte memnun değiller. İki kardeşin hedefi Aytuğ`u fason üretim gerçekleştiren bir firma hüviyetinden çıkarak kendi markasıyla Avrupa`da söz sahibi olan şirket konumuna getirmek. Burada sözü isterseniz Kazım Keser`e bırakalım:
Türkiye bugün dünyanın en büyük üçüncü çorap üreticisi. Avrupa`nın neredeyse tamamını biz giydiriyoruz. Buna rağmen bu satışlarımız değer bazında çok düşük kalıyor. Mesela İtalya bizle aşağı yukarı aynı miktarda çorap ihraç etmesine rağmen bu işten bize göre 3 kat fazla girdi elde ediyor. Bu tabii markalaşmayla ilgili bir konu. Fason olarak çalışmaya devam ettiğiniz sürece bunu değiştiremezsiniz. Biz Türkiye`de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Marka yatırımı yaparak kendi markalarımızı yurtdışında satmaya başladık. Bugün Aytuğ Moskova`da en çok satılan çorap markası durumunda. Aynı ilgi Kenya`da da geçerli. Kısa bir süre içinde Kenya üzerinden 22 Afrika ülkesine Aytuğ markasıyla çorap satmaya başlayacağız. Fakat bu alandaki asıl önemli gelişme Ted Lapidüs`ün üretim hakkını almamız. Dünyanın en ünlü çorap markalarından biri olan Ted Lapidüs`ü bundan böyle biz üretip, dünyaya pazarlayacağız. Bu bize birçok kapalı kapıyı açacak.
Evet, Fransızların ünlü `hot couture` markası Ted Lapidüs, bundan böyle Aytuğ tarafından üretilecek ve satılacak. Kısa bir süre önce Ted Lapidüs ile 5 yıllık dünya lisans anlaşması imzalayan Aytuğ, markanın çorap ürünleri için dünyadaki tek lisans dağıtıcısı olma hakkını da kazanmış oldu. Peki bu anlaşma Aytuğ`a neler kazandıracak? Öncelikle bu çapta ünlü bir markanın dünya üreticisi ve dağıtıcı olmak Aytuğ`a birçok kapalı kapıları da açmış olacak. Aytuğ tarafından iki yıl önce sadece yurtdışında satılmak üzere üretilen Pro markası da bu avantaj sayesinde çok daha rahat pazarlanabilecek. Paris`te bir pazarlama şirketi kuran ve lojistik konusunda bir Fransız firmayla ortaklığa giden Aytuğ, lisans anlaşması sayesinde bundan böyle ürünlerin tüm ülkelerdeki satış rakamlarını da kendisi belirleyecek. Bu tabii şirketin karını olumlu yönde etkileyecek.Aytuğ cephesindeki bir diğer önemli gelişme ise şirketin çok kısa bir süre sonra iç çamaşır ve mayo üretimine girecek olması. Önce iç çamaşırdan bahsedelim. Kasım ayında iç çamaşırı üretimine başlayacak olan Aytuğ, bu alanda oldukça iddialı. İlk etapta tepkileri görebilmek için 20 ürünün üretimine başlayacak olan şirket, şubat ayından itibarense tam kapasite olarak üretime geçecek. Bu şekilde üretilecek ürün sayısı da 200`ü bulmuş olacak. İsterseniz bundan sonrasını da diğer kardeşten, Sertaç Keser`den dinleyelim:
Türkiye`de çamaşır üreten birçok firma var. Fakat bunların hemen hepsi belli bölgelerde güçlü firmalar. Bize çamaşır üretme konusunda bayilerimizden yoğun bir talep geldi. Zaten bu alana girmek istememizdeki ana sebepte bu. 600`ün üzerindeki perakende satış noktamız sayesinde çamaşır satışında da agresif bir pazarlama stratejisi izleyeceğiz. Batıdan doğuya her ilde yoğun bir pazarlama faaliyeti yürüteceğiz. Geniş ürün koleksiyonumuzla çamaşırlarımızın Türkiye`nin en ünlü markalarından biri olacağına inanıyorum.Önümüzdeki yıl iç çamaşırından minimum 10 milyon dolarlık satış geliri hedefleyen Aytuğ, mayoda ise hedeflerini iç çamaşıra göre düşük tutuyor. En azından kısa vadede... 2001 yaz sezonunda satışa sunulacak olan mayolardan ilk yıl büyük satışlar beklemiyor Aytuğ. Zaten pazarda Zeki Triko, Kom gibi güçlü rakiplerin bulunduğu göz önüne alındığında, şirketin bu stratejisi oldukça mantıklı. Sertaç Keser, mayo üretiminin başına bu konuda oldukça tecrübeli bir yöneticiyi getirdiklerini, bu yüzden de ilk yıl olmasa da birkaç yıl içinde mutlaka geniş koleksiyonlarıyla pazarda iyi bir yer edineceklerini ifade ediyor. Bu arada mayoda kullanılacak kumaşların siparişleri de verilmiş durumda.
Üretimin ise önümüzdeki yılın başında başlaması hedefleniyor. Gelelim Aytuğ`un kısa vadedeki yatırımlarına... Şirketin en önemli yatırımı önümüzdeki yılın başında faaliyete geçecek olan ve bugüne kadar 8 milyon
dolar harcanan yeni fabrika... İstanbul Hadımköy`de 25 bin metrekare kapalı alana sahip olan fabrikada ağırlıklı olarak tekstil ürünleri üretilecek. Geçen hafta bu fabrikada bulunacak 100 makine için üretici firmayla anlaşma yapan Aytuğ, bu makineleri yıl sonuna kadar teslim almayı hedefliyor. Bu arada yeri gelmişken hemen belirtelim, Aytuğ yeni fabrikası için yaklaşık 12 milyon marklık bir makine yatırımı gerçekleştirecek. Yıl sonuna kadar gelecek 100 makine 12 milyon marklık bu yatırımın 4 milyon markını kapsıyor. İstanbul Beylikdüzü`nde şu an faaliyet gösteren 12 bin metrekarelik kapalı alana sahip fabrika, yeni fabrikanın faaliyete geçmesinden sonra da çalışmaya devam edecek. İki fabrikanın da tam kapasiteyle üretime geçmesiyle Aytuğ`un çorap üretme kapasitesi yıllık 50 milyon çifte çıkacak. (PARA)