Ekolojik tarımdaki 23 senelik deneyimini son iki yıldır One Nature markası altında iç pazarla da paylaşan Mavideniz, organik ürün satan mağazalara farklı bir pazarlama stratejisiyle ulaşmak için son hazırlıklarını yapıyor.
Geçen hafta ekolojik tarımın insan ve doğa için ne kadar elzem, üretim boyutuna katkıda bulunanlar için ise ne kadar kazançlı olduğuna değinince, bu hafta konuyu tarım alanından bir adım daha ileriye taşıyalım istedik. Bahsettiğimiz adım, marka ve pazarlama safhası elbette. Böyle bir incelemede en iyi verileri, en eski firmalardan edineceğimiz inancıyla yola çıktığımızda, yolumuz Mavideniz firmasıyla kesişti. Belki de ismi pek aşina gelmedi. Oysa kendileri ekolojik ürünle tanışalı tam 23 yıl olmuş. Fakat bağlantıları hep yurtdışıyla olunca, iç pazarda isimleri yeterince duyulmamış. Şimdilerde ise bu açığı telafi etmeye yönelik çalışmalarıyla dikkati çekiyorlar...
Aslında Mavideniz firması Türkiye’de ilk ekolojik ürünü Aydın’da üreten firmanın ta kendisi. İlk ürün olma şerefi ise incire ait. Ekolojik ürünlerin, iç pazarda o zamanlar talibi olmadığı için doğal olarak yurtdışına satımı gündeme geldiğinde, Rapunzel firması sahneye çıkarak ürüne talip olur. Böylece Mavideniz’in sahibi Yılmaz ailesinin yıllar boyu devam edecek olan ekolojik ürün ihracat seferi başlar. Bütün bu bilgileri edindiğimiz Mavideniz İç Pazarlama Koordinatörü Figen Mertol’dan ekolojik tarımın üretici ve satıcı yanında bulunanlar için de iki güzel fırsat olduğunu öğreniyoruz.Mavideniz, incirle yola çıkmış ama üzüm, kayısı gibi değişik meyve gruplarının devamında gelmesi hiç gecikmemiş. Meyvelerden sonra bakliyat, bakliyattan sonra konserveler, ardından pamuk derken, giderek dallanan budaklanan bir ürün yelpazesi ortaya çıkmış. “Doğrusu ekolojik tarımın yöntemi bunu gerektiriyordu. Örneğin bir sene pamuk üreten bir çiftçi, ertesi yıl aynı ürünü üretemeyeceği için mercimek yetiştiriyordu ve biz ‘Hem aman toprak bozulmasın sonraki senelerde buradan yine pamuk alabilelim, hem de ikinci yetiştirilen ürün de ekolojik olacağı için onu da ürün yelpazemize katalım’ diye yetiştirilen farklı ürünleri satın alıyorduk. Böylece ürün yelpazemiz kendiliğinden gelişiyordu” değerlendirmesini yapan Mertol, şu anda firmalarında pamuk dahil 60’ın üzerinde gıda kapsamında yer alan ürün çeşidi bulunduğunu belirtiyor.
EKOLOJİK KOZMETİK BİLE VAR;
Ama görünen o ki Mavideniz’e bu da yetmemiş. Şimdilik kendileri hazırlayamasa bile bu açığı ithal yöntemiyle kapatarak ekolojik kozmetik ürünlerini portföylerine katmışlar. Türkiye’de tamamen ekolojik olan kozmetik ürünlerin bulunmadığına dikkat çeken Mertol, Avrupa’da çok tanınmış bir firma olan Veleda’yla Almanya’da tanıştıklarını, onların Türkiye pazarına girme arzusuyla kendilerine teklif getirdiğini söylüyor. Kozmetik ürünleri derken kastettiklerinin, sadece makyaj malzemeleri olmadığını, şampuanlar ve yutmaktan korkmayacağınız diş macunları gibi zengin bir koleksiyon olduğunu ifade eden Mertol, Mavideniz firmasının önümüzdeki üç yıllık planının odak noktasını yurtiçi çalışmalarının belli bir sisteme oturtulmasının oluşturduğunu vurguluyor. Mertal, “Ürün çeşitliliğimizi tamamlamak açısından kendimize 2003 yılı sonuna dek zaman tanıyoruz. Örneğin ekmeklerimiz şu anda Almanya’dan ithal ediliyor. Tropikal ürünleri de şimdilik çok fazla talep olmasa bile getirmeyi tasarlıyoruz. Ürün yelpazesindeki çalışmalarımızı tamamladıktan sonra ise pazarlama stratejilerine ağırlık vermeyi tasarlıyoruz” diyor.
EKOLOJİK ÜRETİME NASIL GEÇERİM?
İç pazara yönelik bu yoğun çalışmaların ilk adımı yaklaşık iki yıl önce doğan One Nature, markasıyla atılmış. “Tek doğa, doğa tek hepimiz için” sloganıyla pazara sunulan markanın, artık firmanın tek markası olduğunu ifade eden Mertol, ihracata yönelik çalışmalarının da sürdürüldüğünü ekliyor. “Önceleri bizim satış ofisimiz Almanya merkezli idi. Sonra üretimi kontrol ederek satış yapmanın bizi daha güçlü kılacağı inancıyla ofisimizi Türkiye’ye taşıma kararı aldık. Şimdi bir yandan markasız ihracata devam ederken, diğer yandan da Avrupa’daki büyük markalar için fason üretim yapıyoruz. Hatta Almanya’da Mavideniz isminin tanınması nedeniyle bu isimle paketlenmesi isteğiyle alıcılardan talepler bile geliyor” diyen Mertol, bütün bu çalışmaların arkasında yaklaşık 996 kayıtlı çiftçinin, 8 bin 860 hektar alandaki emeğinin yattığını da eklemeden geçemiyor. Üstelik bu çiftçilerin bir kısmının, ekolojik tarımla tanışmasına Mavideniz aracılık etmiş. Şu anda da bu çalışmalarını devam ettirdiklerini kaydeden Mertol, çiftçilerle olan bu dayanışmalarını “Diyelim ki bir çiftçi bize ekolojik üretim yapmak için başvurdu. Bu iki türlü olabilir.
Ekolojik üretim yapıp, ürünün kontrolü için bize başvurabilir ya da konvansiyonel tarımdan ekolojik tarıma geçmek istiyordur. Biz ikisine de bizi de kontrol eden uluslararası ve bağımsız kontrol firmaları aracılığıyla yardımcı oluyoruz. Örneğin konvansiyonel tarım yaptığı dönemde, toprağın kimyasallarla ne kadar zehirlendiğinin incelenmesi gerekli. Bu orana göre 3-5 sene gibi geçiş döneminin ardından, üretimi ekolojik ürün standartlarına uygun hale geldiyse, ekolojik ürün üretebilir listemize alıyoruz onu. Üstelik üretimine yardımcı olduğumuz gibi ürünün hazır müşterisi de yine biz oluyoruz” şeklinde aktarıyor.
SRİ LANKA;
Türkiye’deki üç fabrikasının yanı sıra, ananas, papaya, mango ve muz gibi tropikal ürünlerin işlenmesi için Sri Lanka’da da bir fabrika kuran Mavideniz, cirosunun neredeyse tamamına yakınını ABD, Avrupa ülkelerinin tamamı ve Japonya’ya yaptığı ihracattan sağlıyor. İç pazarın cirodaki payı ise sadece 20’de 1 gibi küçük bir orandan ibaret. “Ama her geçen gün bu oranın çok büyük bir hızla geliştiğine tanık oluyoruz özellikle de MakroCenter marketlerinde ve organik ürün satan mağazalara girdikten sonra” noktasına dikkat çeken Mertol’un organik ürün satan mağazalar için de bir müjdesi var. Şu anda çok fazla tanınmayan ve ürün teslimatında kargo ücretlerine yüksek meblağlar ödeyen organik ürün mağazalarından yerleri müsait olanlara, ürünleri standlarıyla birlikte vermeyi planladıklarını söyleyen Mertol, “Biz kargoyla göndermek yerine, pazarlama ağımızı kurarak kapılarında teslimat yapma kararı aldık. Şu anda bunun hazırlığı içindeyiz” şeklinde konuşuyor.(TREND)