Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bu ayın sonunda 1300 TL’ye çıkması beklenen asgari ücret için destek bekleyen iş dünyasına “Çok abartılı birşey beklememek gerekir” mesajı verdi. Yılmaz, bunun nedeninin de bütçe imkanları olduğunu söyledi. Bir grup ekonomi muhabiriyle biraraya gelen Yılmaz asgari ücretle ilgili sorulara yanıt verirken; verilmesi öngörülen destekle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Sadece emek yoğun sektörlere asgari ücretle ilgili olarak destek verileceği iddia edilmişti. Ancak Yılmaz sektörel destek verilmesinin zor olduğunu belirten Yılmaz “Yeni asgari ücretin etkilerini yaşayarak göreceğiz. Çalışanlarına gerçekten asgari ücret verenler daha çok etkilenecek. Asgari ücretli görünenlerin bir kısmı ise gerçekte bu ücreti almıyor” dedi.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
RANT VERGİSİ HEMEN OLMAZ
Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; Hükümet programına giren rant vergisiyle ilgili olarak da konuşan Yılmaz, “Bu hemen olacak birşey değil. Ama çok gecikeceğini de sanmam” dedi. Rant vergisinin kullanım alanlarını da açıklayan Yılmaz, “İlk çalışılan modele göre oradan elde edilen kaynak kentsel dönüşüme aktarılacaktı. Ancak bu ilk hali değişebilir tabii ki” ifadelerini kullandı. Hükümet olarak ilk gündemlerinin geçici bütçe olacağını ifade eden Yılmaz, bu kapsamda orta vadeli programın revize edileceğini ancak çok köklü değişiklik yapmayacaklarını söyledi. Şu an itibariyle 2015 yılı büyümesinin düşündüklerinden daha iyi olduğunu söyleyen Yılmaz, “Büyümenin yüzde 3’ün üzerinde gelmesi ihtimali yükseldi. Cari açık da daha düşük olacak. Ama diğer tarafta enflasyon da düşündüğümüzden daha yüksek çıkabilir” diye konuştu.
2035 HEDEFLERİ
Kendi bakanlığı açısından ise, 2023’e yaklaşıldığını ve artık yeni bir perspektife ihtiyaç duyulacağını belirten Yılmaz, yeni hedefi şöyle açıkladı: “Bunu oturup kendi arkadaşlarımızla da, Bakanlar Kurulu’nda da konuşmadık. Ancak 2023 sonrası için yeni bir perspektife ihtiyaç var. Baktığınızda yeni kalkınma planı dönemi de yaklaşıyor. Bütün bunları düşündüğümüzde 20 yıllık bir perspektif bana mantıklı geliyor. Bu bağlamda 2035 neden olmasın?”
İSLAM ALTIN VE GAYRİMENKUL BORSASI
Yılmaz, İSEDAK çalışmalarının gündeminde ise İslam Altın Borsası ve Gayrimenkul Borsası olduğunu söyledi. Böyle bir yapı için çalışıldığını söyleyen Yılmaz, bu borsanın yeni bir yapıdan çok ülkelerin borsaları arasındaki koordinasyonun artırılması modelini kapsayacağını belirtti. Daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İSEDAK ülkelerine böyle bir çağrıda bulunmuştu.