Yatırımcıların akın ettiği Karaköy, yeni otel ve ofis bölgesi olma yolunda. Tarihi hanların otele dönüştürüldüğü semtte, birçok yeni otel açılıyor. Aynı zamanda alternatif ofis bölgesi olmaya başlayan semtte, şirket merkezini taşıyan ve ofis açan şirketlerin sayısı hızla artıyor.
İstanbul’un tarihi semtlerine gösterilen ilginin en son örneklerinden biri Karaköy…Cihangir, İstiklal Caddesi, Galata, Tünel’le başlayan hareketlilik buraya sıçramış durumda; tıpkı diğer semtler gibi Karaköy de yatırımcılar tarafından adeta yeniden keşfediliyor.
Tarihi atmosferi ve merkezi konumunun yanı sıra Galaport Projesi’nin tekrar gündeme gelmesi nedeniyle semt oldukça revaçta. Farklı sektörlerden birçok yatırımcı adeta bölgeye adeta akın ediyor.
Karaköy’de, en gözde yatırım, eski binaları satın alıp otele dönüştürmek ya da ofis binası haline getirmek. Bu sebeple semtte tarihi hanlar, iş merkezleri bir bir satılığa çıkartılarak otele ya da şık ofis merkezlerine dönüştürülüyor. Bölge Galaport Projesi ve hayata geçecek turizm, gayrimenkul ve kültür- sanat projeleriyle İstanbul`un en önemli semtleri arasında yer almaya hazırlanıyor. Peki Karaköy’de kimler yatırım yapıyor?
İkinci Talimhane oluyor…
Karaköy’de, en son yatırıma imza atan işadamı Yılmaz Ulusoy. Karaköy-Bankalar Caddesi’ndeki tarihi Sümerbank binasını Simurg Turizm’den 9 milyon dolara alan Ulusoy, butik otel yapıyor. Restorasyon çalışması başlayan bina, iki yıl sonra hizmete açılacak. 3 bin 200 metrekarelik tarihi bina 3’ü alt, 6’sı yukarıda olmak üzere toplam 9 katlı olarak hizmet verecek.
Karaköy’de yeni açılacak en iddialı otel projelerinden bir diğeri Hakan Madencilik’e ait. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün Karaköy’deki eski binası ve bitişiğindeki Kozluca Han’ı yaklaşık bir buçuk yıl önce, 49 yıllığına yap-işlet-devretle kazanan Hakan Madencilik, toplam 3.5 dönümlük arazide 5 yıldızlı bir otel hayata geçirilecek. Otel projesinin inşaatının yakında başlaması bekleniyor. 2 yılda bitirilmesi planlanan otel, 200 yataklı olacak.
Bereket Han otel oluyor
Semtte, açılacak otellerden biri de Taksim’deki Savoy Otel’in ardından Gümüşsuyu’ndaki Park Otel’i alarak dikkatleri üzerine çeken CVK Group’un sahibi Mahmut Çevik. Tophane`deki Bilgi Üniversitesi yurdunu 9,5 milyon dolara alan Çevik, burasını 2013`te turizme açacak. Çevik bir yandan da uluslararası zincirlerle görüşme halinde. Beyoğlu Güzelleştirme Derneği Başkanı işadamı Nizam Hışım ise, 1.5 milyon dolara satın aldığı Bankalar Caddesi üzerindeki Bereket Han`ı 18 odalı butik otele çeviriyor.
Torunlar’ın ilgisi
Yine Tophane’deki narjilecilerin bulunduğu eski Amerikan Pazarı`nın karşısındaki Türkbank`ın binasını TMSF`den ihale yoluyla satın alan Torunlar, burada otel yapmaya hazırlanıyor. Torunların patronu Aziz Torun, binayı butik otel yapmak istediklerini, bunun için Anıtlar Kurulu`na izin almak için başvuracaklarını söylemişti.
Semtte, otel ve ofis yatırımının yanı sıra alım-satım yapan işadamları da bulunuyor. Kurtuluş Faktoring’in sahibi Salvo Taragano ise kısa bir süre önce Yaşar Keçeli’den Keçeli Han’ı satın almış ardın 2.5 milyon TL’ye Birlik Rulman’a satmıştı. Binanın yeni mülk sahiplerinin ise burayı otel olarak değerlendireceği belirtiliyor.
Yatırımcı Ergin İren ise semtte, hamam yatırımına soyunanlar arasında. Bölgedeki Kılıç Ali Paşa Hamamı`nı 2 yıl önce alan Ergin, restorasyon çalışmalarının ardından hizmete açacak.
Engin Pak BASF’nin binasını aldı…
Semtte öğrendiğimiz en son yatırım operasyonu Pak Holding’in sahibi Engin Pak’a ait. Tophane, Mühürdar Caddesi üzerinde şirket merkezi bulunan Ece Türkiye’nin kiracısı olduğu binanın sahibinin Pak olduğu ortaya çıktı. Öğrendiğimize göre Engin Pak, yaklaşık bir yıl önce BASF firmasından bu binayı 4.4 milyon dolara satın aldı. Ve ardından da kısa bir süre sonra Ece Türkiye’ye merkez ofis olarak kiraladı.
Yeni bir Maslak olur
Son yıllarda şirket merkezini Karaköy’e taşıyan ya da ofis açan şirket ve holdinglerin sayısında da artış var. Merkezi konumunun yanı sıra ulaşım imkanlarının iyice artması nedeniyle Karaköy’ün yeniden gözde olmaya başladığını söyleyen BGate Emlak ve Danışmanlık sahibi Kemal Ayaşlıoğlu’nun anlattığına göre, özellikle reklamcılık başka olmak üzere, medya, gayrimenkul, finans gibi sektörlerin yanı sıra hukuk firmaları bölgedeki tarihi binalara yoğun bir talep gösteriyor. Satın alıyor ya da kiralıyor.
Ayaşlıoğlu, Karaköy’ün merkezi konumuna dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde Levent, Maslak ve Ümraniye gibi ofis merkezlerine alternatif hale gelebileceğini ifade ediyor. Ayaşlıoğlu, “Levent, Maslak ve Ümraniye gibi ofis bölgelerinden yüksek kira fiyatları ve ulaşım nedeniyle dönüş olacak. Bunun için en uygun yerlerden biri Karaköy. Bölge zaten oldukça stratejik bir konumda. Gümüşsuyu Tünel geçidi ve metronun Tünel-Şişhaneye kadar uzaması ulaşımı iyice kolaylaştırdı” diyor.
En çok nerelere talep var?
Semtte talebin, dolayısıyla hareketliliğin en yoğun olduğu yer Bankalar Caddesi’yle Rıhtım Caddesi-Meclis-i Mebusan Caddesi arasındaki arterler. Kemeraltı Caddesi de talebin yoğun olduğu diğer bir nokta. Son dönemlerde birçok şirket bu caddelere taşınmış durumda.
Tünel’deki hareketliliğin Bankalar Caddesi’ne yansıdığını vurgulayan Ayaşlıoğlu, “Galata Kulesi’nden aşağıya doğru çok ciddi bir hareketlilik vardı. Bu iyice arttı. Bankalar Caddesi Tünel bölgesiyle birleşir hale geldi. Burada birçok kafe ve restoran müze ve galeri açılıyor.” diyor.
Rıhtım Caddesi gözde
Remax Mozaik’ten Feyza Önkol ise Rıhtım Caddesi’ne ilgi olduğundan söz ediyor. Bu caddeye paralel olan Denizciler Sokak, Galata Şarap İskelesi Sokak’ta da hareketlilik var.
Metrekare satılık fiyatı 3 bin 500 dolar
Talep etkisini göstermiş, son yıllarda semtte emlak fiyatları da iyice artmış. Ayaşlıoğlu, “Geçen yıl metrekare kiralık fiyatları 10 TL civarındaydı. Şimdi 15 TL’nin altında yer yok. Satılıkların metrekare fiyatı son bir yılda 3 bin 3 bin 500 doları buldu” diyor. Ayaşlıoğlu’nun verdiği bu rakam, oturum alanı 300’ün üzerinde olan binalar için geçerli. Bu tip binaların metrekare satılık fiyatları ortalama 2 bin 500- 3 bin 500 dolar arasında değişiyor.
Ofis kiralarının yavaş yavaş yükseldiği Karaköy’de metrekare kiralık fiyatı ise 15 dolar. Tophane tarafında ise 18 dolara çıkıyor. Oturum alanı 300 metrekarenin altındaki yerlerin kirasının son bir yılda yüzde 40-45 arttığını dile getiren Ayaşlıoğlu, rakamların şiştiğini, bu tip binaların talep görmediğini belirtiliyor.
Karaköy’de hangi hanlar satılık?
Semtte talebin artmasıyla birlikte mülk sahipleri de ellerindeki han ve iş yerlerini teker teker satılığa çıkartıyorlar. Global Yatırım`ın patronu Mehmet Kutman, Karaköy’deki binalarını satışa çıkartanlar arasında. Kutman’ın Karaköy’de satışa çıkarttığı gayrimenkuller arasında, holdingin binası ve tarihi Veli Alemdar Han bulunuyor. Kutman’ın, Rıhtım Caddesi üzerinde bulunan holding binası, 5 bin 450 metrekare alana sahip. Yine aynı cadde üzerinde bulunan Veli Alemdar Han ise 13 bin 900 metrekare alana sahip. Yatırımcılarla görüşmeler yürüten Kutman, şu sıralar gelen teklifleri değerlendiriyor.
Karaköy’de satılık olan hanlardan biri Muradiye Han. 4 milyon 900 bin dolara satılığa çıkartılan han, Rıhtım Caddesi üzerinde yer alıyor. 1914 yapımı olan bina, ünlü mimar Vedad Tek’in eseri ve ikinci derecede tarihi eser konumunda. 202 metrekare taban oturumlu bina, net bin 250 metrekare. Giriş+ çatı katı + 5 normal kattan oluşuyor. Karakteristik yapısı ve üzerindeki çini süslemeleriyle dikkat çeken bina yapıldığı ilk yıllarda Fransız Karakol’u olarak kullanılmış. Son yıllarda ofis olarak kullanılan handa satışa çıkarılması nedeniyle birkaç kiracı yer alıyor. Hanın sahipleri 6 ortaklı.
Zihni Holding Liman Han’ı satıyor
Zihni Holding’in sahibi olduğu Liman Han da satılığa çıkarılan yapılar arasında. Tarihi han, Rıhtım Caddesi üzerinde Muradiye Han’ın tam karşısında bulunuyor. 1890 yılında inşa edilen han,2’nci sınıf tarihi eser. Oturum alanı 290 metrekare olan han, giriş ve üstündeki iki kattan oluşuyor. Liman Han’ın satışını üstlenen Kemal Ayaşlıoğlu, mal sahiplerinin 6 milyon Euro’nun altındaki hiçbir teklifle ilgilenmediklerini belirtiliyor. Ayaşlıoğlu, ancak 7 milyon doların üzerinde bir teklif gelmesi durumda mal sahiplerinin hanı elden çıkarabileceğini dile getiriyor. Ayaşlıoğlu’na göre zemin üstündeki katları deniz manzaralı olan han, özellikle otel yapımı için son derece uygun.
Portföyünde satılığa çıkartılan bir tane tarihi han da olduğunu kaydeden Ayaşlıoğlu, hanın ismini açıklamak istemiyor. “Direkt satılık değil ama mülk sahipleri teklif alıyorlar. 16 milyon TL istiyorlar. Uygun teklifi veren olursa satabilirler” diyor. Ayaşlıoğlu’nun belirttiğine göre oturum alanı 390 metrekare olan bina 7 katlı ve 3 bin 500 metrekare kullanım alanına sahip.
Yatırımcılar için ciddi fırsatlar var
“Karaköy’de yatırımcılar için ciddi fırsatlar var” diyen Ayaşlıoğlu, adres olarak Bankalar Caddesi’ni işaret ediyor. Birçok yatırımcının semtte bina topladığını söyleyen Ayaşlıoğlu’na göre küçük yatırımcılar bütçelerine uygun ufak binaları alıp birleştirerek proje yapabilir. “Tarihi eser konumunda olmayan ufak binaların yıkılması problem olmadığı için yatırım yapılabilir. Yan yana bulunan bu tip birkaç bina alıp yıkıp birleştirerek yeni binalar yapılabilir” diyor.
Feyza Önkol ise özellikle Galaport projesinin direkt kapsamında olması nedeniyle Rıhtım Caddesi’ne dikkat çekerek, “Proje hayata geçerse bu caddeye paralel sokaklar iyice kıymetlenecek ve hareketlenecek. Buralara şimdiden yatırım yapmak mantıklı olabilir” diyor.