3 yıldır devam eden Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi’nde son aşamaya gelindi. 500 milyon dolarlık dev yenileme projesinin hedefi, İstanbul’un bu eski semtini Paris’in meşhur caddesi Champs-Elysées’ye dönüştürmek!
Tarlabaşı 500 milyon dolara büyük dönüşüme hazırlanıyor
Taksim ve İstiklal Caddesi gibi çok önemli merkezlere komşu olmasına rağmen ekonomik ve kültürel canlanmadan bir türlü nasibini alamayan Tarlabaşı artık yenileniyor. Suç oranının yüksekliği ve çöküntü alanı olmasının getirdiği imaj sorunları yüzünden gelişme gösteremeyen bölge, yaşanabilir bir yaşam merkezi haline gelecek.
İstanbul’un tarihi değerler açısından en önemli bölgelerinden Tarlabaşı bugün, küçük parsellerden oluşan yapısı ile çağdaş ihtiyaçları karşılamayan bir yapı stoğuna sahip, dar sokaklar ve otopark sorunu nedeniyle ulaşılamayan bir mekan durumunda. Aynı zamanda kötü çevre koşulları nedeniyle mülk sahiplerinin yatırım yapmadığı bir alan. Tarlabaşı’nın yenilenmesini sağlayacak projeyle çöküşün durdurulması, bölgenin daha güvenli bir alan haline getirilmesi ve yeni bir yaşam merkezi oluşturulması hedefleniyor.
Proje Tarlabaşı’na hayat verecek
Beyoğlu Belediyesi’nin 3 yıldır devam eden ‘Tarlabaşı Yenileme Projesi’ gerekli bakım ve onarım çalışmaları yapılamadığı için giderek yok olmaya ve çökmeye yüz tutmuş Tarlabaşı’na hayat verecek. Proje, 16.06.2005 tarih ve 5366 sayılı kanuna dayanarak 20.02.2006 tarih ve 2006/10172 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla onaylandı ve 10.11.2006/63 tarih/sayılı Belediye Meclisi Kararı ile uygulama usul ve esasları belirlendi. Tarlabaşı Yenileme Projesi 30.11.2007 tarihinde İstanbul Yenileme Alanları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandıktan sonra projeler Beyoğlu Belediye Meclisi’nde de 11.01.2008 tarih ve 28 sayılı karar ile oy birliği ile kabul edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından da 10.02.2009 tarih ve 1210750 sayılı Başkanlık onayı ile son şeklini aldı.
Tescilsiz binalarda sökümler başladı
Beyoğlu Belediyesi’nin ‘Tarlabaşı Yenileme Projesi’ sadece Tarlabaşı’nı yenilemekle kalmayacak, bölgede daha güvenli, sağlıklı, yaşanabilir yeni bir yaşam merkezi oluşturarak, İstanbul ile bütünleşmiş bir alan haline gelmesini sağlayacak. Artık projede son aşamaya gelindiğini belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Burada 3 yıldır süren bir çalışma var. Binaların yüzde 70’lik bir bölümünde mal sahipleriyle anlaştık. Tescilsiz binalarda sökümler birkaç gün önce başladı” diyor.
278 bina restore edilecek
Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, kültürel zenginliğin korunamadığını Tarlabaşı ve çevresinin yıllarca ihmal edildiğini, oluşan kötü çevre koşulları ve yüksek proje maliyetleri yüzünden yatırım yapılamadığı söylüyor. Tarlabaşı Yenileme Projesi ile bölgenin çağdaş ve modern bir görünüme kavuşacağını ifade eden Demircan, proje kapsamında toplam 20 bin metrekarelik alanda 278 binanın restore edileceğini belirtti.
Neler yapılacak?
Büyüklükleri 50 ila 100 metrekare olan küçük tarihi evler beşer-onar gruplar halinde birleştirilip tek bir blok haline getirilecek. Bloklar oluşturulurken, binaların dış cepheleri korunacak. Binaların içlerinde alışveriş merkezleri, konutlar, butik otel ve pansiyonlar olacak. Bütün konutlar için yeraltı otoparkları ve sosyal faaliyetlerin yoğunlaşacağı yaya alanları oluşturulacak.
Neler yapıldı?
Mülk sahiplerinin büyük bir çoğunluğu proje alanından konut ve dükkan edindi. Çok küçük kısmı da bedeli karşılığında mülkünü sattı. Çok küçük hisse sahibi olanlara (veraset yoluyla edinenler ya da kiracılar) ise Beyoğlu Belediyesi’nin TOKİ ile yaptığı anlaşma çerçevesinde kuraya girmeden yüzde 5 peşinatla Kayabaşı Konutları’ndan mülk edinme hakkı tanındı. Cadde üzerinde ticari işletmesi olan konut sahiplerine yine cadde üzerinde ticari birim önerildi.
500 milyon dolarlık proje
500 milyon dolarlık (yak. 750 milyon TL) dev proje ile Tarlabaşı’nı Paris’in ünlü Champs- Elysées’sine dönüştürmeyi hedeflediklerini söyleyen Başkan Demircan, yenileme projesinin mekansal yenilemenin yanı sıra, toplumsal ve ekonomik gelişmeyi de hedeflediğini, böylece bölge halkının, daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamaya devam edeceğini ve yeni istihdam olanaklarından öncelikle faydalanacaklarını söyledi.
Suç oranı düşecek
Beyoğlu-Tarlabaşı’nda yer alan Bülbül, Çukur ve Şehit Muhtar mahallelerini kapsayan ‘Tarlabaşı Yenileme Projesi’ sayesinde alanda var olan fiziksel ve sosyo-ekonomik sorunlar çeşitli projeler ve eğitim programları ile ortadan kalkacak. Bunun yanı sıra hem alanda hem de yakın çevre için tehdit oluşturan unsurlar da azalacak. Yenilenen alanın getireceği artı değerden, hem bu alanda yaşayanlar hem de yakın çevre olumlu olarak etkilenecek.
Tarlabaşı Yenileme Projesinin detayları
1) Tarlabaşı Yenileme Projesi Bülbül, Çukur ve Şehit Muhtar mahallelerini kapsıyor. Proje, Bakanlar Kurulu’nun 2006/10172 sayılı kararı ile Beyoğlu İlçesi’nde 360, 361, 362, 363, 385, 386, 387, 593, 594 no’lu adaları kapsayan yaklaşık 20.000 metrekarelik alanda gerçekleşecek.
2) Proje ile ilgili kitleyi, “Proje alanında yaşayan mülk sahipleri”, “Proje alanı dışında yaşayan mülk sahipleri”, “Kiracılar” ve “Kira ödemeden yaşayanlar” şeklinde sınıflandırılıyor. Yapılan anket çalışmalarında yüzde 71’inin kiracı olduğu tespit edildi.
3) Alandaki yapıların çoğu 1870 İstanbul yangınları sonrası ucuz malzemelerle kagir yapı tekniğiyle yapılmış olan hizmetli konutlarından oluşuyor.
4) Proje kapsamında mülk sahiplerinin de kiracılarında mağdur edilmemesi esas alındı. Mal sahipleri ile uzlaşma koşulları çok alternatifli olarak oluşturuldu. Kiracılar için TOKİ tarafından İstanbul’da üretilen konutlardan kuraya girmeksizin satın alma hakkı ve önceliği tanındı.
5) Rölöve – Restitüsyon- Restorasyon proje ve uygulamalarının yönetimi yüklenici firma olan Gap İnşaat tarafından yapılacak.
6) Yenileme projesinin yüzde 52’si konut alanı, yüzde 12’si ticaret, yüzde 17’si turizm yapısı, yüzde 14’ü ofis yapısından oluşuyor.
7) Projede konut edinen her mal sahibine daire büyüklüğüne bakılmaksızın birer otopark alanı tahsis edilecek ve tapuya işlenecek. Yine ticaret ve turizm yapılarının da bodrum katlarına yeterli sayıda otopark yapılacak.
8) Yenileme Alanı Ulaşım Master Planı, Prof. Dr. Haluk Gerçek ve Yüksek Şehir Plancısı Orhan Demir tarafından hazırlandı. Tarlabaşı Bulvarına paralel Eski Çeşme ve Fıçıcı Abdi Sokaklarının yayalaştırılması ve trafik sirkülasyon şemaları ile otopark ve yaya girişlerini tanımlayan şemalara uygun olarak projeler oluşturuldu.