TÜRKİYE’deki kiracılar için kurulmuş ilk dernek olan Kiracılar Derneği’nin (KiraDer) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, ayda 500’ün üzerinde aldıkları şikayetlerin başında kira artışı, depozito iadesi ve tamir gerektiren işler olduğunu söyledi.
Türkiye’de kiracıların haklarını koruyan bir dernek olmaması üzerine, 4 yıl önce AB’deki çalışmaları inceleyen ve daha sonra KiraDer’in kuruluş başvurusunu yapan emekli halkla ilişkiler uzmanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, ayda 500’ü aşkın kiracının sorunlarını dile getirdiği bir platform oluşturdu.
Mağdur olan kiracılara yasal haklarını anlattıklarını dile getiren Büyüknohutçu, Antalya’da kurulan derneğin başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından şikayet telefonları aldığını kaydetti.
Büyüknohutçu, kendilerine gelen şikayetleri değerlendirdi. Büyüknohutçu, Öne çıkan şikayet, kira artışı yüzünden anlaşmazlık ve devamında evden çıkarılma sorunu. En temel sorun buydu. Ancak Türkiye’de kiracılar yasal haklarını bilmiyorlar bu yüzden başka sorunlara sıra gelmiyor. Ancak dernek kurulduğundan bu yana kiracıların hak arayışında da artış oldu, şikayetler de çeşitlendi dedi
ŞİKAYETLERİN ÇEŞİDİ DERNEKLE ARTTI
Büyüknohutçu, önceleri sadece kirayla ilgili şikayet gelirken, şimdi kiralanan evdeki aksaklıklarla ilgili şikayetlerin de arttığına değindi. Büyüknohutçu, Ev sahibi kiracıya yaşanabilir bir ev sunmak zorunda. Çürüyen bir kapı kolunun kırılmasının ev sahibinin sorumluluğunda olduğunu kiracılarımız yeni yeni anlamaya başlıyor. Bu yüzden şimdi evin demirbaş yatırımı ile ilgili şikayetler gelmeye başladı. Özellikle İstanbul’dan evin doğalgaz sistemindeki arızaların tamiri ile ilgili çok telefon alıyoruz. Biz bu durumdaki yurttaşlara noterden ihtarname çekmekle işe başlamalarını tavsiye ediyoruz bilgisini verdi.
DEPOZİTO ARTIK BANKAYA YATACAK
Derneğe her ay 500’ü aşkın telefon geldiğini aktaran Ali Ulvi Büyüknohutçu, en büyük sorunlardan birinin de depozito sorunu olduğunu kaydetti. Büyüknohutçu, Bu sorun da çok can yakmaya başladı. Ev sahibi depozitoyu alıyor, cebine katıyor, parayı da harcıyor. Kiracı çıkarken iade etmek zor geliyor. Vermemek için elinden geleni yapıyor, kiracıya çamur atıyor. Örneğin bir ev sahibi depozito vermemek için kiracı çıktıktan sonra evi boyayıp fatura etmeye çalışmış diye konuştu.
Büyüknohutçu, KiraDer olarak yaptıkları girişimlerle bu konunun yasal düzenlemesine büyük emek verdiklerini aktardı. Büyüknohutçu, Yeni yapılan yasal düzenleme 2012 Haziran’da yürürlüğe girecek. Depozito ile ilgili düzenlemeyle elden değil bankaya yatırılması ve çift imzayla hesap açılarak paranın aynı anda çekilebilmesi sağlanıyor. Ayrıca bu paranın faizi de kiracıya ait oluyor dedi.
KİRALAR STANDARTLAŞTIRILMALI
Büyüknohutçu, kiraların Avrupa’daki gibi standartlaştırılması için yaptıkları çabaların da sürdüğünü belirtti. Büyüknohutçu, Belediyelerdeki emlak müdürlüklerinin komisyonları evin kaça kiraya verileceğini de mahalle, cadde, sosyal donatı alanlarına uzaklık, evin yaşı ve ekstra donanımları gibi kriterlere göre satışlarda olduğu gibi kiralamalarda da metrekare fiyatı belirlemeli diye konuştu.
Emlakçıların da evi kiraya verdikten sonraki süreçte kiracıyla diyalog halinde olması gerektiğini vurgulayan Büyüknohutçu, kiracı evden çıkana kadar bu meslek grubunun da sorumlu olması gerektiğini ifade etti.