Çatılar niye yanıyor?

1dk okuma

Haberin Devamı

Haydarpaşa Tren Garı’nın çatısının yanmasıylabirlikte gözler binaların çatılarında sıkça ortaya çıkan yangınların sebeplerine çevrildi.

Haberlerde sık sık rastladığımız bir başlıktır,”Bilinmeyen bir nedenle çatıda yangın çıktı”. Aslında yangının nedenleri bellidir. Eksik olan bilinç ve farkındalıktır. Yıllardır bilgi eksikliğinden dolayı çatılarda yanıcı malzemeler kullanılmıştır. Ama artık 2010 dan itibaren  çatılarda yanıcı malzemeler kullanmak yasaklandı.

Çatılarda meydana gelen yangınların nedenlerini ve ne gibi önlemler alınabileceğini Başak Grubu bünyesindeki Başak Çatı Ve Cephe Sistemleri Genel Müdürü Erkan Pekdemir ayrıntılarıyla açıkladı. Pekdemir son dönemde çatılarda alevlenen malzemelere dikkat çekti.

“Ülkemizde çıkan yangınların istatistik raporlarına bakıldığında, bu raporların yangının çıkış nedenine göre yapıldığı görülmektedir. Örneğin herkesin duyduğu bir haber, ‘’Beyoğlu’nda 6 katlı bir binanın çatı katında bilinmeyen nedenle yangın çıktı’’. İşte bütün sorun burada. O çatı neden yandı?, Kullanılan malzemesi neydi? Kimse bu soruyu sormuyor. Ve hiçbir kurum bununla ilgili istatistik tutmuyor. Oysa ortada, yanlış seçilmiş bir malzemeden yapılmış çatı var ve bu çatının malzemesi binayı korumuyor, tam tersi binanın yanmasını hızlandırıyor.”

Pekdemir, kil kiremitin hiç yanmaz sınıfına girdiğini buna karşın çatılarda kullanılan diğer malzemelerden bir bölümünün yangına katkıda bulunduklarını ifade etti ve şöyle söyledi;

“Aslında binaların yangından korunması hakkında yönetmelik, kullanılacak malzemeleri Yanmaz ve Yanıcı olarak ayırmıştır. Örneğin, kilden yapılmış bir kiremit hiç yanmaz sınıfı iken ( A1 sınıfı ), shingle gibi bitümlü malzemelerden yapılan ürünler kolay alevlenici ( F sınıfı ) olarak sınıflandırılmıştır. Yine başka bir örnek , yüksek dansite polietilen yalıtım örtüsü ( TYVEK ) normal alevlenici ( E sınıfı ) sınıfı iken, mineral elyaf kaplı odun yününden yapılmış yapı plağı zor alevlenici ( B-C sınıfı ) olarak sınıflandırılmıştır.

Peki nasıl alev alırlar diye sorarsanız; bir yangında alev oluşumu, alevin yayılma hızı ve alevin sürekliliği gibi performanslar, yapıda kullanılan malzemelerin tutuşma sıcaklığına bağlıdır. Bu tutuşma sıcaklığı, yangına ve yangının yayılmasına önemli oranda katkıda bulunur. TS EN 13501- 1 standartına göre hazırlanan yönetmelikte B-C-D-E ve F sınıfına giren malzemelerin, tutuşma sıcaklıkları düşük olduğundan yangına katkıda bulunan malzemeler olarak sınıflandırılmışlardır. Maalesef  yıllardır bilgi eksikliğinden dolayı çatılarda yanıcı malzemeler kullanılmıştır. Ama artık 2010 dan itibaren  çatılarda yanıcı malzemeler kullanmak yasaklandı. Bu nedenle 2010’dan önce yapılan yapılar konusunda daha dikkatli olmak gerekir.”

Fiyatı nedeniyle yanıcı malzemeler kullanıldı

Neden bu tür yanıcı malzemelerin tercih edildiğini Erkan Pekdemir şöyle açıklıyor;

“Kil kiremitlere göre böyle yanıcı maddeler hem uygulamada hem de fiyatta büyük avantajlar sağlamaktadır. Durum böyle olunca da gerek bina sahibi gerekse çatıyı yapan usta bilmeden, sadece bu özelliklerine bakarak böyle malzemeleri kullanmaktadır. Oysa bu durum evinizin tamamen kül olmasına yol açabilir. Bu sebeple çatınızda hangi malzemenin kullanıldığını başınıza bir felaket gelmeden konunun uzmanlarından yardım alarak araştırın.”

Haberle ilgili daha fazlası: