Gece hayatının en popüler merkezlerinden biri haline gelen Beyoğlu’nun Asmalımescit Mahallesi, yatırımcıların ilgi odağı oldu. Mert Çiller’den, Erdal Acar’a, Bayram Aslan’dan yabancı fonlara kadar birçok yatırımcı semtte yatırım yapıyor. Kafe, restoran ve eğlence merkezleriyle meşhur semtte, satılık ve kiralık dükkanlar kapışıyor. Dükkanların kiralık fiyatları 15 bin dolara, satılık fiyatları ise 3.5 milyon dolara kadar çıkıyor.
Kafeleri, restoranları ve eğlen mekanlarıyla son dönemlerde gece hayatının en popüler merkezlerinden biri haline gelen Beyoğlu’nun Asmalımescit Mahallesi, yerli ve yabancı yatırımcıların akına uğruyor. Semtte yatırım yapan ünlüler arasında eski başbakan Tansu Çiller’in oğlu Mert Çiller var.
Asmalımescit Caddesi’nin hemen altındaki Meşrutiyet Caddesi’nde üç tane oteli bulunan Mert Çiller’in Asmalımescit-Minare Sokak’ta ise Hardal adlı bir gece kulübü var. En son 10 milyon dolara İnka adlı bir oteli satın alan Çiller, iki bloktan oluşan bu otelin Asmalımescit’te bakan arka kısmını ise Hardal adlı bir gece kulübüne çevirmişti. Çiller semtte en büyük yatırımı ise ortağı Uğur Karabayır’la önümüzdeki yıl yapacak. Ortaklar Asmalımescit’te, Jurnal Sokak’ta 5 tane pub, restoran ve eğlence mekanı açmaya hazırlanıyor.
Asmalı Mescit’te en son yatırıma soyunan ünlülerden biri de şarkıcı Rafet El Roman. Eski bir apartman dairesini 850 bin dolara alan ünlü şarkıcı restorasyonun ardından buraya taşınacak.
Çarmıklılar bina aldı
Konuşulanlara bakılırsa Çarmıklı Ailesi de Asmalı Mescit’in cazibesine kapılan yatırımcılar arasında. Çarmıklıların semtte bir-kaç bina satın aldığı belirtiliyor.
İngiliz fon bina topluyor…
İngiltere merkezli Eastern European Property Fund Limited (EEPFL) dE semtte bina topluyor. Beyoğlu’nda Eski Markiz Pasajı, Nil Pasajı, Ravouna Apartmanı, Mısır Apartmanı içinde çok sayıda ofis satın alan şirket, semtte 4 bina satın almıştı.
Erdal Acar’ın yatırımı
İşadamı Erdal Acar ve ortağı Ayhan Kurt Asmalımescit’te yakın bir zamanda Palazzo Donizetti aldı butik bir otel açtı. 75 milyon dolara mal olan otel 84 odalı ve 110 yataklı. Otelde 6 da suit oda bulunuyor. Butik otel zinciri açacağını belirten Acar, Taksim, Beykoz, Gayrettepe ve Bakırköy`de ön anlaşma yaparak arazi aldıklarını ve 100 yatak üstünde butik oteller inşa edeceklerini ifade etmişti. Asmalımescit’in iyice prim yapması üzerine ellerindeki gayrimenkulleri değerlendirerek, otel ya da rezidansa dönüştüren yatırımcılar da var.
İÇDAŞ rezidans yapıyor
Demir çelik sektörünün dev firmalarından İÇDAŞ’ın sahibi Bayram Yusuf Aslan, Asmalımescit Caddesi üzerinde kendisine ait olan eski bir binayı lüks bir rezidansa dönüştürüyor. Binanın sağ tarafında meşhur Yakup-2 meyhanesi solunda ise tarihi Donizetti Apartmanı bulunuyor. 280 metrekare oturum alanına sahip olan bina, bodrum dahil yedi kattan oluşuyor. İlk iki katı lüks bir restoran olacak binanın diğer dört katında ise sekiz adet rezdans dairesi yer alacak. Yaklaşık 4 milyon dolara mal olması beklenen projenin bu yılın sonunda hayata geçeceği belirtildi.
Asmalımescit Caddesi üzerinde kendisine ait boş bir alanı değerlendiren Beyoğlu Ohannes Gümüşyan Ermeni Kilisesi Vakfı ise, buraya otel yapıyor. 5 kat imar izni bulunan 150 metrekare büyüklükteki bina, butik otel olacak. Vakfın burayı rezidans olarak da değerlendirebileceği belirtiliyor.
Fiyatlar şişti
Emlak fiyatlarının son bir yılda yüzde 25 arttığını belirten Flash Emlak’tan Ali Uyan, fiyatların şiştiğini belirtiyor. “Alıcılar yüksek fiyatlar söylüyor. Arayıp soran çok kişi var ama gerçek alıcılar bu fiyatlara itibar göstermiyorlar. Satıcılar da fiyat indirmek zorunda kalıyorlar” diyor.
Semtte gösterilen talebe karşın, arzın yetersiz olduğunu söyleyen Uyan, “Doğru dürüst satılık ve kiralık yer kalmadığını, mülk sahiplerinin de ellerindekini kolay kolay satmak istemediğini ifade ediyor.
Semtin çok gürültülü bir hale geldiğini söyleyen Ali Uyan, “Buna rağmen satılık ve kiralık yer arayan pek çok kişi var. Özellikle yazar-çizer, ressam, oyuncu kesiminden olanlar ilgi gösteriyor” diyor.
Beyoğlu Emlak’tan Şerif Ünal ise butik otel açmak, rezidans yapmak isteyen yatırımcıların yoğun talebiyle karşılaştıklarını dile getiriyor. “Butik otel açmak isteyenlerin gözü burada. 300 metrekareden başlayıp bin metrekare oturumu olan eski bina arıyorlar” diyor. Ünal’ın anlattığına göre eğlence mekanı, restoran ve bar açmak isteyenler de satılık ve kiralık yer için kapısını çalıyor. Ünal da talebe karşın satılık ya da kiralık yer olmamasından şikayet ediyor. “Sınırlı sayıda bina var. Satılanlar da kapışılıyor” diyor.
Jurnal, Sofyalı en popüler sokaklar
Semtte Jurnal, Sofyalı ve Babylon’un olduğu Şehbender Sokak talebin en yoğun olduğu yer. Asmalımescit’te 55-60 metrekare 1+1 dairelerin kiralık fiyatı 700-800 TL, 120-140 metrekare olan 2+1’ler bin 500-2 bin TL, 150-160 metrekare 3+1’ler 2 bin 750-3 bin TL civarında.
Satılık daire fiyatları şöyle: 1+1’ler 150-200 bin TL, 2+1’ler 320-350 bin Euro, 3+1’ler 400-500 bin Euro’dan başlayıp 750-800 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor. Ara sokaklarda ise bu rakamlar biraz daha düşüyor.
Hava ve devir parası el yakıyor
Eğlence mekanları, restoran, kafe, barların yoğun olarak yer aldığı semtte, dükkanların kiralık fiyatları çok yüksek. Bu nedenle dükkan sahipleri ellerindeki mülkleri satmak yerine kiralama yoluna gidiyorlar. 30 metrekare büyüklükteki bir dükkanın aylık kirası 2-3 bin TL’den başlayıp 130-140 metrekare büyüklükte olanlarda 10-15 bin dolara kadar çıkıyor. Semte en küçük dükkanın hava parası ise 200-300 TL civarında. Dükkanların devir paraları da el yakıyor. Örneğin aylık kirası 2-3 bin TL olan 30 metrekare bir dükkanın devir parası 100 bin TL civarında. Satılık pek fazla dükkan yok ama olanların fiyatı da bir hayli yüksek. Örneğin 60 metrekare oturumlu üç katlı bir dükkanın satılık fiyatı 850 bin dolar. 100-120 metrekare 5-6 katlı bir işyerinin satılık fiyatı 2.5-3.5 milyon dolar arasında değişiyor.
Dükkana yatırım çok karlı
Talep nedeniyle dükkanların oldukça rağbet gördüğünü belirten emlakçılar, Asmalı Mescit’te yatırım yapacaklara “dükkana yatırım yapın” çağrısında bulunuyor.
Ali Uyan “Dükkan kiraları çok yüksek. Sınırlı sayıda da mülk var. Fiyatlar hiçbir zaman burada düşmez. Dükkana yatırım yapmak çok karlı” diyor. Şerif Ünal, daire satın almayı düşünenlere ise, “Semtte gürültüden durulmuyor. Evlerde oturmak çok zor. Daire almak çok mantıklı değil” diyor.