Özelleştirme’den Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz arasında polemiğe neden olan ulaştırma şirketlerinin bilet fiyatlarını belirleme yetkisi, TMBB Ulaştırma, İmar ve Turizm Komisyon’nda kabul edilen Sivil Havacılık Kanunu Tasarısı ile şirketlerin inisiyatifine devrediliyor.
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz`un Başbakanlık`ta yapılan başka bir toplantı nedeniyle katılamadığı komisyonda Ulaştırma Bakanlığı adına komisyona katılan Bakan Danışmanı Metin Yılmaz, şimdiye kadar 6 havayolu şirketinin ruhsat aldığını, 3 şirketin de başvuruda bulunduğunu belirterek, yıl sonunda ruhsat alan şirket sayısının 20`ye ulaşacağını söyledi.
THY`nin maliyetlerinin yüzde 70`inin
dolar bazında gerçekleştiğini belirten THY Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı da, havayolu şirketlerinin ancak yüzde 5-6 kar haddiyle çalıştıklarını söyledi. Genel Müdür Bolayırlı, yasa değişikliğinin THY’ye esneklik kazandıracağının altını çizdi ve “Bu, THY çok zam yapacak anlamına gelmez. Çok zam yaparsak müşteri bulamayız. Avrupa`daki şirketler gibi fiyat çeşitlendirmesine gideceğiz” dedi.
Ne değişecek?
Halen yürürlükte olan Sivil Havacılık Kanunu`nun 25. Maddesi, “ruhsat sahibi, kur uygulamaları hariç olmak üzere uçuş ve ücret tarifelerini, Ulaştırma Bakanlığı`nın onayını almadan ve asgari 15 gün önce üçüncü kişilere duyurmadan yürürlüğe koyamaz” hükmünü içeriyor. Buna karşın kabul edilen tasarı ile bu madde değiştirilerek, ücret tarifeleri ve uygulama tarihini, mali ve ekonomik koşullara uygun olarak şirketin belirleyerek yürürlüğe koymasını öngörüyor. Ayrıca üçüncü kişilere duyurulma süresi yeni fiyatlar yürürlüğe konmadan önce 3 günolarak değiştiriliyor.
Yeni yasa tasarı uyarınca uçuş tarifeleri ruhsat sahibi belirleyecek, ancak tarifeler Ulaştırma Bakanlığı`nca onaylandıktan 7 gün sonra yürürlüğe girecek. Tasarının önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu`nda görüşülmesi bekleniyor. (Tradecnet.com)