Pakistan ve Hindistan`a yaptırımlar kalktı

1dk okuma

ABD Başkanı George W. Bush Pakistan ve Hindistan`a, 1998 yılında gerçekleştirdikleri nükleer denemeler sonrasında uygulanan ekonomik yaptırımları kaldırdığını açıkladı.

ABD yönetimi geçenlerde de Pakistan`ın 600 milyon dolarlık borcunun yeniden takvime bağlanmasını kararlaştırmıştı.ABD`nin, New York`taki Dünya Ticaret Merkezi ve Washington`daki Pentagon binasına 11 Eylül`de düzenlenen terörist saldırılar sonrasında, Afganistan`daki terör kamplarına operasyon hazırlığı sürerken, Bush`un bu tutumunun, ulusal çıkarları gözetme amacı taşıdığı bildirildi. Bush, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell`a gönderdiği memorandumda, `Pakistan ve Hindistan`a uygulanan yaptırım ve yasaklamalar, ABD`nin ulusal çıkarlarına hizmet etmeyecektir` dedi. Afganistan`a olası bir askeri harekat için uluslararası platformda destek arayışında olan ve müttefik ülkeleri çeşitli şekillerde ödüllendirmeye çalışan ABD`nin, Pakistan`ın bölgedeki ezeli düşmanı Hindistan`a karşı da yaptırımları kaldırmasının, iki ülke arasında dengeyi gözetmek amaçlı olduğu belirtildi.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref halkın tepkisine rağmen terörizmle mücadelede ABD`nin yanında yer alacağını açıklamıştı. Müşerref, ülkesinin kritik bir dönemeçte olduğunu belirterek, fırsatın iyi kullanılması halinde Pakistan`ın bölgede çok güçlü bir devlet haline geleceğini belirtmişti. ABD, iki rakip bölgesel güç olan Hindistan ve Pakistan`ın, 1998 yılında arka arkaya nükleer denemeler ve uzun menzilli füze testleri gerçekleştirmesi üzerine, iki ülkeye de yaptırım ilan etmişti. Bu yaptırımlar çerçevesinde ABD`nin iki ülkeye her türlü silah satışı yasaklanmış ve ticari ilişkilere kısıtlamalar getirilmişti. Pakistan`a uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması ABD`nin, Pakistan`ın IMF`den ve bir dizi uluslararası finans kuruluşundan almak isteği mali yardımlara bundan böyle yeşil ışık yakacağı anlamına geliyor.Washington`un Afganistan`a karşı olası bir askeri operasyonunda Pakistan kilit ülke konumunda bulunuyor. ABD`nin, Pakistan sınırından girecek özel kuvvetlerle, Afganistan içlerinde kısa operasyonlar yapmayı ve sonra Pakistan`a dönmeyi hesapladığı belirtiliyor.

Pakistan ve Hindistan sevindi
ABD`nin Pakistan ve Hindistan`a nükleer denemeler yapmaları üzerine uygulamaya başladığı yaptırımları kaldırma kararı, bu iki ülke yönetimleri tarafından memnunlukla karşılandı. Pakistan Dışişleri Bakanı Abdül Sattar, yaptığı açıklamada, `İslamabad, ABD`nin, 1990`da ve 1998`de nükleer denemelerin ardından uygulamaya başlanan yaptırımları kaldırma kararını memnunlukla karşılıyor` dedi.

Sattar, ancak Bush`un yaptırımların kaldırılması talimatının Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref`in askeri darbeyle iktidara gelişinden sonra uygulanan yaptırımları kapsamadığını belirtti. Üst düzey bir Pakistanlı bir yetkili, bu kararın, Pakistan`a askeri malzeme satışındaki kısıtlamaların kaldırılmasını ve yeni ekonomik yardımları olanaklı kılacağını belirtti. Pakistan`da 1999`da askeri yönetimin iktidarı ele geçirmesinden sonra uygulanan yaptırımların kaldırılmamasının ise askerlerin eğitim için ABD`ye gönderilememesi ve borç alamaması anlamına geleceği kaydediliyor.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı da 3 yıl önceki nükleer denemelerin ardından uygulanmaya başlayan ABD yaptırımlarının kaldırılması kararının memnuniyetle karşılandığını belirtti, ancak ABD Başkanı George Bush`un kararının tüm detaylarını görmeye ihtiyaç olduğunu bildirdi. Bakanlık sözcüsü Nirupama Rao, `Prensip olarak iyi bir gelişme. Ancak detaylı bir açıklama yapmak için bütün ayrıntılara bakmamız gerekecek` dedi.

Butto`dan Müşerref`e destek
Öte yandan, Pakistan`ın eski başbakanı Benazir Butto, Devlet Başkanı Pervez
Müşerref`in ABD yanlısı politikasına destek verdi. Butto, bulunduğu Dubai`den Pakistanlı gazetecilere yaptığı açıklamada, Müşerref`in terörizme karşı savaşında ABD`yi destekleme kararının doğru bir adım olduğunu söyledi.

`Müşerref`i bu konuda destekliyorum. Ancak onu asla devlet başkanı olarak kabul etmiyorum` diyen Butto, Müşerref`e yönetimi bırakarak, acil olarak seçimleri düzenlemesi çağrısında bulundu. Benazir Butto ayrıca, Pakistan yönetiminin Taliban ile diplomatik ilişkilerini kesme çağrısında bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası: