Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın ‘Kasımda gıda fiyatlarında düzeltme bekliyoruz’ açıklamasına paralel kasım ayı enflasyonu gıda fiyatlarındaki gerilemeyle sadece yüzde 0.01 arttı ve yıllık yüzde 7.32’ye geriledi. Ancak yüzde 6.8’lık yıl sonu hedefi için aralıkta ya eksi çıkmalı ya da kasımı tekrar etmeli.
Enflasyon kasımda sürpriz yaparak yüzde 0.5’lik beklentilerin altında gerçekleşti ve ve aylık sadece yüzde 0,01 arttı. Türkiye yıllık enflasyonda ise ekimdeki yüzde 7.71’lik seviyesinden yüzde 7.32’ye geriledi. Sürprizin nedeni oldukça yüksek çıkan ekim ayı enflasyonundan hemen sonra ‘Kasımda gıda fiyatlarında düzeltme bekliyoruz’ diyen Merkez Bankası’nın da işaret ettiği gibi gıda fiyatları. Gıdada bir ayda fiyatlar yüzde 1.34 düşünce aylık enflasyon da sadece yüzde 0.01 arttı.
Ancak kasım enflasyonunun düşük gelmesi yılsonu hedefinin tutturulacağının işaretçisi değil. Merkez Bankası’nın hedefi yılsonunda yüzde 6,8’lik enflasyon. Bu hedefin tutması için ya enflasyonun yine aylık çok çok düşük artması ya da eksi çıkması gerekiyor.
GIDA BELİRLİYOR
Enflasyonun ibresini iki aydır gıda belirliyor. Ekimde yükseldi böylece enflasyon da beklentileri aştı, kasımda geriledi ve enflasyon sürpriz yaptı. Kasımda gıda grubundaki düşüş yüzde 1,34. Bunun aylık enflasyona düşürücü etkisi 0.11 puan. En fazla gerileyen maddeler yüzde 32-27 aralığıyla portakal, biber, lahana. Mevsim sebze ve meyveleri enflasyonu rayına oturtmaya çalışırken bir destek de içki ve sigaradan geldi. Viskiye yüzde 1.34, sigaraya yüzde 0.57 indirim yapıldı. Sezonun oturması ve aralıkta başlaması beklenen indirim sezonu öncesi giyim ve ayakkabı grubundaki aylık enflasyon ise yüzde 3.27 olarak belirlendi. Bu da aylık enflasyonu sadece 0.07 puanla sınırlı arttırdı.
YIL SONU HEDEFİ ZOR
Gıdada aylık enflasyonda görülen iyimser durum yıllığa yansımıyor. Gıdada yıllık enflasyon yüzde 9,77 ki bu Merkez Bankası’nın gıda fiyatları için öngördüğü yüzde 7 yıllık enflasyonun bir hayli üzerinde. Ekonomistler Merkez Bankası’nın yüzde 6.8 olan yıl sonu enflasyon tahminine ulaşılmasının zor olduğunu belirtirken, kurdaki mevcut seyir de dikkate alındığında Merkez’in temkinli duruşunu koruması ve sıkı para politikasını sürdürmesini bekliyor. Öte yandan üretici fiyatları kasımda yüzde 0,62 arttı ve yıllık üretici enflasyonu ÜFE yüzde 5.67 oldu. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden “H” Kasım’da yıllık olarak yüzde 7.28, “I” yüzde 7.22 arttı.
Sıkı para politikası aynen devam eder
ING Bank Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, kasımdaki düşüşle birlikte çekirdek enflasyon tarafında hazirandan bu yana TL’deki değer kaybına paralel olarak devam eden yukarı yönlü hareketin sona erdiğini söyleyerek, “Kur geçişkenliğinin zayıflamaya başladığını gösteren bu sonuç yılın geri kalanında TL’deki hareketin çekirdek enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı yönündeki beklentimizi de destekler nitelikte” dedi ve şöyle devam etti: “Muhtemelen TL’nin sınırlı tepkisi ve kur üzerinde devam eden baskının etkisiyle TCMB 9 Aralık’ta yeni bir EPS açıkladı. TCMB’nin enflasyon görünümünde kalıcı bir iyileşme görünceye kadar sıkı para politikasına devam.”