Hyundai, Starex`le ihracatta 400 milyon doları yakalayacak

1dk okuma

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Starex üretimini bir ay erkene çektiklerini açıkladı. Kibar, Ekim 2002`den itibaren Starex`in sadece Türkiye`de üretileceğini belirterek, ‘‘Bununla birlikte yıllık ihracatımızın 400 milyon doların üzerine çıkmasını planlıyoruz’’ dedi.

Hyundai Assan, Starex model araçların üretimine planlandığından bir ay önce başlayacak. Türkiye`nin Starex ürünlerinde tek üretim merkezi olmasına yönelik yatırımın Kasım 2002 yerine Ekim 2002 tarihinde tamamlanacağını ve yerli Starex`lerin piyasaya sürüleceğini belirten Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Kore`de üretilen Starex`in bu tarihten itibaren sadece Türkiye`de üretilmeye başlanacağını söyledi.

Starex üretimiyle birlikte ihracatın Avrupa, Afrika, Ortadoğu ülkeleri ile Türk Cumhuriyetleri`nden oluşan 60 ülkeye gerçekleşeceğini kaydeden Kibar, yıllık 400 milyon doların üzerinde ihracat geliri elde edeceklerini ifade etti.

Accent modelinin ihraç pazarları arasına Rusya`nın yanı sıra Suudi Arabistan gibi Ortadoğu ülkelerini eklediklerini kaydeden Kibar, ‘‘Bu yıl yaklaşık 5 bin adetlik ihracat hedefliyoruz. 2003 yılında ihracat hedefimiz 5 bin Accent, 18 bin Starex olmak üzere toplam 23 bin adet. Daha sonra ise ihracatımızı 60 bin adete ulaştırmayı planlıyoruz’’ dedi.

YENİ DİZEL ACCENT

Ali Kibar, Hyundai Assan`ın Common Rail Direkt Enjeksiyon (CRDI) sistemi ile üretilen yeni dizel model araçları Accent, Elantra ve Santa Fe`yi düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıttı. Dizel motorlu binek araçların Türk otomotiv pazarında giderek daha fazla talep görmesi nedeniyle bu yıl 3 yeni dizel modelin ithalatını gerçekleştirme kararı aldıklarını belirten Kibar, şöyle devam etti:

‘‘Dizel motorlu araçlar, artan petrol fiyatları ve teknolojik yenilikleriyle, geçen yıl dünya pazarlarında bir satış patlaması sağladı. Avrupa`daki pazar payı yüzde 35`ler seviyesine ulaştı. 2004 yılında Avrupa`daki dizel araç adedinin 6 milyon araç seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. 2010 yılında dünyanın ilk 5 üreticisi olmayı hedefleyen Hyundai, dizel ürünlerdeki gelişmelere paralel, daha ekonomik, daha verimli, daha güçlü motorlar geliştirmek suretiyle, tüketici beklentilerinin karşılanması doğrultusunda dizel motorlu otomobil üretimine de başladı. Yeni jenerasyon dizel motorlar Common Rail sistemiyle üretiliyor.’’

Hyundai Accent dizel kasımda yerli üretilecek

Accent`in dizel motorlu versiyonunu ithal olarak satışa sunan Hyundai Assan, kasım ayından itibaren ise dizel Accent`i Türkiye`de üretecek. Accent dizel 82 beygir gücünde 1.5 lt.`lik Common Rail direkt enjeksiyon, turbo intercooler motora sahip.

Hyundai Assan, 2.0 lt. 112 beygir gücündeki Common Rail direkt enjeksiyonlu dizel motorlu Elantra`yı ağustos ayında piyasaya sunacak. Sport Utility Vehicle olarak dizayn edilmiş Santa Fe`nin dizel motorlu versiyonu ise haziran ayında ithal edilecek. 2.0 lt. Common Rail direkt enjeksiyon motorlu Santa Fe`nin beygir gücü 112 bg.

Ayrıca tamamen yenilenen Sonata 2.0 lt ve 2.7 lt. iki motor seçeneğiyle haziran ayında, yeni Coupe ise 1.6 lt motor ve 2.7 lt. motor seçenekleriyle ağustos ayından itibaren ithal edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası: