FT Türkiye için neler söyledi?

1dk okuma

İngiliz gazetesi Financial Times bugün Türkiye`nin ekonomisi, iç ve dış politikasını incelediği bir dosya yayınladı

Haberin Devamı

İngiliz gazetesi Financial Times bugün Türkiye`nin ekonomisi, iç ve dış politikasını incelediği bir dosya yayınladı.

Özel dosyanın Daniel Dombay imzalı manşetinde İpek Yolları Türkiye`nin yeniden dirilen gücüne çıkıyor başlığıyla bir zamanlar içe dönük korumacı bir devlet olan Türkiye`nin artık dünyanın başka bölgelerine doğru ilerlediği öne sürülüyor.

CNN TÜRK`ten Metin Güneş`in haberine göre; Dombey, diğer yükselen ekonomi ülkelerindeki yöneticiler gibi Türk yöneticilerin de en hızlı büyümenin Batı`daki geleneksel pazarların dışında yapılan işler sayesinde elde edildiğine inandıklarını belirtiyor.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Haberde rakamların durumu anlatığı belirtiliyor ve beş yıldan biraz daha uzun bir süre öncesine kadar Türkiye`nin ihracatının yarıdan çok daha fazla bir kısmının AB`ye gittiğine, oysa şimdi bu rakamın aşağı düşmekte olup toplam ihracatın üçte birine yaklaştığına dikkat çekiliyor.

Haberde Merkez Bankası Başkanı Erdem Taşçı`nın Irak`ın yakında Türkiye`nin en büyük ihracat pazarı olacağına dair tahminde bulunduğu hatırlatılıyor ve Irak`ın daha şimdiden İtalya`yı geçerek Almanya`dan sonra ikincı sıraya çıktığı belirtiliyor.

Ankara`nın Irak`ı ticaret açısından doğal bir uzantısı olarak gördüğünü kaydeden Financial Times, Irak`a yapılan toplam ihracatın yüzde 70`inin Irak Bölgesel Kürt Yönetimi `ne (IBKY)  gittiğini, geri kalan kısımının ise güneye satıldığına dikkat çekiyor.

Daha önceleri Türk askerlerinin PKK`ya karşı gerçekleştirdiği operasyonlarında neredeyse rutin bir şekilde sınırı geçtiklerini hatırlatan gazete, şimdilerde Ankara`nın IBKY başkanı Mesud Barzani`yi PKK ile yapılan barış görüşmelerinde önemli bir bölgesel müttefik olarak gördüğünü belirtiyor.

Financial Times Türkiye özel ekinde AB ile ilişkilerde varılan son durumu da irdeliyor. Gazete artık meselenin Türkiye`nin durma noktasına gelen üyelik müzakerelerinden daha çok gümrük birliği olduğunu belirtiyor.

Aslında son üç yıldan beri ilk kez yeni bir başlıkla ilgili müzakerelere başlanmak üzere olduğunu hatırlatan Financial Times buna neden olarak da Selefi Nicolas Sarkozy`den daha az Türkiye karşıtı oaln Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande`nin vetoyu kaldırması olduğunu belirtiyor.

Şimdilere AB ile üyelik konusunda değil de gümrük birliği üyeliği konusunda bir gerginlik yaşandığının kaydeden gazete ilk önceleri üyeliğe giden yolda uğranması gereken bir durak olarak görülen gümrük birliğinin 1995 yılında yürürlüğe girmesinden bu yana artık hayatın bir parçası haline geldiği belirtiliyor.

AB`nin üçüncü bir ülkeyle imzaladığı her imzanın Türkiye`yi de bağladığına ve Türkiye`de imal edilen malların bu ülkelere serbestçe sadece AB üzerinden girebileceğinin belirtildiği analizde, Bu durum Türkiye saniyisinin üçüncü ülkelere doğrudan ulaşmasını engelleyebilir ifadesine yer veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası: