2050'de dünyayı neler bekliyor?

1dk okuma

İşte dünyanın geleceği ile ilgili en güzel fikirler...

Haberin Devamı



Herkes geleceğin belirsizliğinden korkar. İklim değişikliği, nüfus artışı ve doğal kaynakların tükenmesi hayatı zorlayacak faktörler. Ama son zamanda elde ettiğimiz sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmeleri gözler önüne serecek olursak, iyimser düşünmemiz için yeterince nedenimiz var.


Kaynak:  http://www.businessinsider.com/the-world-in-2050-2014-6?op=1

İşte dünyanın geleceği ile ilgili en güzel fikirler:





Çocuk ölüm sayısı inecek

Copenhagen Consensus on Human Challenge’in araştırmasına göre, 5 yaştan küçük olan çocukların ölüm oranı 1990’dan 2012’e senesine kadar binde 90’dan binde 48’e düşmüş. Copenhagen’in değerlendirmesine göre bu oran gittikçe azalabilir. Tahminlerine göre çocuk ölüm oranı binde 31’e kadar düşebilir. En büyük iyileşmeyi gören ülkelerden biri de Afrika olacakmış. 





Birçok hastalığa karşı aşı ile korunabiliriz

Gelecekte ne tür hastalıklarla karşılanır bilinemez ama 2050 senesine kadar hastalıkla karşı çareler artabilir. Araştırmacılara göre, 20 sene içinde sadece bir aşı ile şu an 1,5 ile 2 milyon kişinin kurban gittiği cinsel hastalığına karşı korunabilir. HIV hastalığı günümüzün en ağır bulaştırıcı hastalıklarından biri. Son zamanda yapılan aşılarda fazla başarı edinemediler, ama daima bağışıklık sistemin virüsten nasıl etkilendiği araştırılıyor. Bu gidişle ilerde tedavi edilemeyen hastalık kalmayacak.





İnsanlar bilgisayarlaştırılan beyinlerle daha uzun ömürlü yaşayabilirler

Bilim adamlarına göre ilerde beyinde bulunan içeriklerin bilgisayara aktarılıp bir robot ya da bir hologram halinde ölümsüz yaşayabilir. Nörolog Randal Koene ve Rus finansörü Dmitry Itskov bunu 2045 senesine kadar gerçekleştirmeyi düşünüyor. Koene bu konu ile ilgili verdiği bir röportajda gayretinin nedenini açıkladı: ‘İnsanlara göremeyecekleri yerleri gezmelerine imkân sunmak istiyoruz. Örneğin bu biyolojik yapımızla bir uzay yolculuğu ile güneşi yakından izleyemeyiz.’





Fakir ülke kalmayacak

Bu yılın başında Bill Gates bir makalesinde 2035 yılında fakir olan bir ülke kalmayacağını belirtmişti. Araştırmalara göre 2010 senesindeki fakirlik oranı 1990 senesine göre azalmış. 2010 senesinde 700 milyon kişinin fakirlikte yaşadığı açıklandı. Dünya Bankası fakirlik oranın azalmasına ilişkin yeni hedefini açıkladı: 2030’da fakirlik oranın yüzde 3 azalması hedefleniyor.





Yapay zekâ geliştirmede çok yol alınacak

Yapay zekânın gelişmesi çok iyi bir şey. Robotlar işçilerin yerine geçerek iş gücünün azalmasına neden olur. Önceki senelerde geliştirilen teknolojik yeniliklerin önemli bir yol kat etmemize neden oldu. Bu geliştirilecek olan yapay zekâ ile de büyük başarı elde edilebilir.





Tamamen yenilenebilir ve temiz enerjiye geçilebilir

Eğer şimdiden temiz enerjiye yeterince yatırım yapacak olursak, 2050 senesinde tamamen yenilenebilir enerjiye geçebiliriz. WWF’in açıklamasına göre gaz emisyonları bu şekilde yüzde 80 azalmış olur. Fakat yazmış oldukları raporda bunun gerçekleşebilmesi için herkesin bu hedefe doğru adım atarak yatırım yapması lazım.





Otomobiller daha konforlu, daha temiz ve daha güvenli olabilir

Birçok büyük otomobil şirketi daha çok otonom özelliklerini taşıyan arabaların üretilmesini hedefliyor. Bu özelliklere direksiyon, vites değiştirme ve park etme dahil. Uzmanlara göre 2035’de araçlar artık insan kontrolü altında kalmayarak hareket edecek. Bununla birlikte kazaların azalması bekleniyor.

Ayrıca 2050 senesinde elektronik araçların popülerliği çoğalacağı tahmin ediliyor. Daha az benzin kullanıldığı takdirde CO2 emisyonu yaklaşık yüzde 30 azalabilir.





Daha eşit toplum

1900 yılından bu yana kadınların iş hayatındaki gücü artmakta. Yirminci yüzyılda kadınların potansiyeli henüz keşfedilmemişti. Fakat kadınların iş hayatındaki rollerin çoğalmasından dolayı 2050’de gelir eşitliği yaşanılabileceği düşünülmekte. Bu eşitliği sosyal hayatımıza da aktarmış oluruz. 





Okuma-yazma oranı artacak

Şu an nüfusun yaklaşık yüzde 24’ün okuma yazması yok. Human Capital Theory’ye göre okumuş insanların artışı ekonomiye de faydası olur. 2050'de okuma-yazması olmayanların oranı yüzde 12’ye kadar düşmesi bekleniyor.     





Daha az savaş

International Studies Quarterely’nin raporuna göre, 2050’ye kadar iç ve dış savaşlara dâhil olan ülkelerin oranı yüzde 50 azalacak. Şiddetin reddedilmesinin nedenleri hem eğitim hem de savaş için yapılan harcamalar. Bu nedenle ekonomiye bağlı olan modern toplumun savaşlardan uzak durma ihtimali büyük.





Her yerde internet

'The World We Made’e göre 2050’de nüfusun yaklaşık yüzde 98’i interneti kullanıyor olacak. Araştırmalara göre, şu an gelişmiş ülkelerin internet kullanımı yüzde 78 ve gelişen ülkelerin internet kullanımı yüzde 32. Dünyada ortalama kullanımı yüzde 40 olduğu hesaplandı. Teknoloji geliştikçe internet kullanımı da artacağı düşünülmekte.





Yapay organ ve uzuvlar

‘Department of Health & Human Services’e göre Amerika’da günde ortalama 18 kişi organ bağışını beklerken ölüyor.  Geliştirilen yapay organ ve uzuvlar ile bu organ ve uzuvların eksikliğinden kaynaklanan hastalık ve sakatlıklar tarihe karışacak.





Çocuk yapmak daha kolay

Gelişecek olan teknolojide çocuk yapmak çok daha kolay olacak. Kadınlar doğurgan olacağı dönemleri daha iyi hissedecek.





Süper insanlar yaratılabilir

Genetik modife edilmiş bebekler kulağımıza pek hoş gelmeyebilir. Fakat bilim uzmanları şimdiden genetik mühendisliğine odaklanmış durumda. Hasta çocukların iyileşmesi için ve hastalıklı genleri değiştirmek için genetik değişimlere önem veriliyor.

Bu teknoloji ilerde bebeklerin dört dörtlük bir görünüme sahip olmaları için ve yüksek zekâ seviyesine sahip olmaları için de kullanılabilir.





Her dili bilen insanlar

Star Trek filmine benzer bir durum söz konusu: Gözlük gibi bir takım elektronik cihazların yardımı sayesinde yabancı olduğunuz ülkede konuşulan dili ana diliniz gibi konuşabilirsiniz. Karşınızdaki farklı bir dille yanıt verecek olursa ekranınızda bir altyazı belirecek.

Haberle ilgili daha fazlası: