2002 bütçe açığı 30 katrilyon TL

1dk okuma

2002 yılı bütçe taslağına göre, bütçe açığının 30 katrilyon lira civarında olması öngörülüyor. Bütçe gelirlerinin ise 70 katrilyon olması öngörülüyor

2002 yılı Bütçe Taslağına göre, bütçe açığının 30 katrilyon lira civarında olması öngörülüyor.

Reuters`in ekonomi yetkililerinden edindiği bilgiye göre, ekonomi yönetimi 2002 bütçesine ilişkin olarak bir taslak metin hazırladı. Ancak bu taslak, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş`in önümüzdeki hafta ABD`de Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapacağı görüşmelerde kesinleştirilecek.

Taslak çalışmaya göre, 2002 yılında 14 katrilyon liralık bir faiz dışı fazla verilmesi tahmin ediliyor.

Reuters`in edindiği rakamlara göre faiz harcamalarının 44-45 katrilyon lira olması bekleniyor.toplam bütçe gelirlerinin ise 70 katrilyon lira civarında olması öngörülüyor.

2002 yılı bütçesinde vergi gelirlerinin2001 yılı vergi geliri hedeflerine göre yüzde 43 oranında artarak 54 katrilyon lirayı aşması bekleniyor.

Faiz dışı harcamaların da 55 katrilyon lira olacağı tahmin ediliyor.

Faiz harcamaları ile birlikte toplam harcamaların 100 katrilyon liraya ulaşması bekleniyor.

Taslak çalışmaya göre, bütçeye özelleştirmeden 3.5 milyar dolar gelir konuldu.


Yüzde 35 Enflasyona Göre

Ekonomi yetkilileri, bütçe taslak metninde temel veri olarak 2002 yıl sonu için yüzde 35 enflasyon tahmini ve yüzde 6.1 faiz dışı fazlanın alındığını belirttiler.

Bir yetkili, IMF`ye daha önce mayıs ayında 2002 büyüklükleri kapsamında 6.5 faiz dışı fazla hedefinin verildiğini anımsatarak, bu oranın yapılacak görüşmeler sonrası kesinlik kazanacağını, Maliye Bakanlığı`nın ise bütçe hazırlıklarını yüzde 6.1 faiz dışı fazla üzerinden yaptığını söyledi.

Aynı yetkili, faiz dışı fazladaki yüzde 1 oranındaki farkın 2.7 katrilyon liraya karşılık geldiğini, 0.4 oranındaki farkın ise yaklaşık 1 katrilyon lira olduğuna dikkat çekti.

Yetkili, `Faiz dışı fazla kalemindeki her artış gelirleri artırmaya, harcamaları kısmaya doğru adım atılmasına neden olacak,` dedi.

Yetkili, rakamların IMF ile yapılacak görüşmelerde,ardından 11 ekim`de yapılacak Yüksek Planlama Kurulu toplantısında ve bütçenin meclis`e sunulacağı 17 ekim`e kadar değişebileceğini bildirdi.

Bütçe Gelirleri

Verilen bilgiye göre, vergi dışındaki bütçe gelirlerinin ne olacağı yönündeki tahminler henüz sonuçlanmadı.

Bunda en büyük etken orman vasfını kaybetmiş olması nedeniyle orman sınırları dışına çıkan arazilerin satışından hedeflenen gelirlerde sorun çıkması.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, söz konusu yasanın Anayasa`ya aykırı olduğunu savunarak yaptığı başvuru sonucu anayasa mahkemesi 17 eylül`de Orman Kanunu`nun 3. Maddesi için yürürlüğü durdurmuştu.

2002 yılı bütçesi için en büyük vergi dışı gelir kalemleri arasında yer alan bu arazilerin satışının gerçekleşmesinin mümkün olamayacağı belirtiliyor. Hükümet, bu satışlardan 2 katrilyon liranın üzerinde gelir hedefliyordu.

Yeni Vergi Bu Aşamada Yok

Ekonomi yetkilileri, yapılan bütçe çalışmalarında yeni bir verginin olmadığını, ancak belirlenecek bütçe hedeflerine ulaşma konusunda IMF ile yapılacak görüşmelerde konunun değerlendirilebileceğini bildirdi.

Vergi gelirlerini artırma için KDV`nin artırılması gibi bir seçeneğin gündemde olmadığını belirten yetkili, KDV oranlarının sınırda olduğunu, bir artısın mümkün olamayacağını kaydetti.



Haberle ilgili daha fazlası: