Petrol daha da düşebilir

1dk okuma

IEA, petrol fiyatlarının daha da düşürebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol piyasalarının, talep büyümesinin yavaşlaması ve İran'ın yaptırımların sona ermesinin ardından ihracatını artırmaya hazırlanması ile birlikte, "aşırı arzda boğulabileceğini" ve bunun da fiyatları daha da düşürebileceğini kaydetti.

IEA 2016 yılı için küresel petrol talebi tahminlerini, Çin'in büyümesinin yavaşlaması ile birlikte aşağı çekti ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) dışındaki arz tahminlerini yükseltti. OPEC dışı arzın 2016'da günlük 600,000 varil azalmaya hazırlanırken, İran'ın piyasaya geri dönmesi yılın ortalarında bu boşluğu doldurabilir. Sonuç olarak, dünya piyasaları yılın ilk yarısında günlük 1.5 milyon varil fazla ile karşı karşıya kalabilir.

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Paris merkezli IEA, "Yılın ikinci yarısında stok artış hızı, OPEC dışı üreticilerin arzındaki düşüşle birlikte yavaşlarken, bir değişiklik olmaması durumunda, petrol piyasası aşırı arzda boğulabilir," dedi ve fiyatların daha da düşebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Petrol, haftasonu İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasının bu ülkenin petrol ihracını serbest bırakması ve bunun sonucu OPEC'in büyük üyeleri ve ABD kaya petrolü üreticileri tarafından oluşturulan arz fazlasının daha da artabileceği endişelerinin güçlenmesi sonrası varil başına 28 doların altına inerek 12 yılın en düşük seviyesini gördü. En büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabisstan Pazar günü bir kez daha, fiyatlar çökse bile piyasa payını korumaya yönelik stratejisini değiştirmeyeceğini bir kez daha vurguladı.