Off-shore banka için para toplanamayacak

1dk okuma

IMF ile yapılan bankacılık düzenlemeleri arasında, off-shore bankalar için para toplamanın önünü kesecek düzenlemeler de yapılıyor

IMF ile sürdürülen görüşmelerde bankacılık sektörünü yeniden yapılandırıcak bir dizi karar alındı. Önceki akşam saatlerinde yapılan toplantıya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyeleri, Hazine ve Merkez Bankası bürokratları ve IMF heyeti katıldı. Görüşmelerde mevudata ve yabancı kreditörlere verilecek güvencenin esasları, Fon`daki bankaların satış planı, satılamayan bankalarla ilgili izlenecek yol, bankaların dolaylı finansman ilişkilerine getirilecek sınırlamalar ve karşılık ayrılan kredilerin vergi yükümlülüğüne mahsup edilmesine yönelik fikir alış verişi yapıldı.

IMF ve Dünya Bankası uzmanları ile birlikte yapılan bankacılık sektörü durum tesbitinde şu konular önem kazandı:

1- Fon`daki 3 bankaya hiç talip çıkmadı.

2- Satılamayan bankaların tek bankada toplanması ya da tasfiyesi gündemde.

3- Bankaların ayırdıkları yasal karşılıkların vergi borcuna mahsubu yapılacak.

4- Türkiye`deki bir banka, yurtdışında yerleşik banka adına off shore hesap için para toplayamayacak.

5- Bankaların iştiraklerine açılan krediler ve dolaylı finansman sınırlanacak.

Yetkili kurumların bu konuda çalışmalara başladığı düzenlemelerin hayata geçirileceği belirtiliyor.

Kritik pazarlıkların ardından, BDDK, hisselerini devraldığı bankalardaki bütün tasarruf sahiplerinin ve kreditörlerin fonlarını herhangi bir engel olmadan tam olarak kullanmasını sağlayacağını bildirdi.


Bankalar Fon`a alınacak kredilere güvence olacak:

IMF`ye verilen Ek Niyet Mektubu çerçevesinde 15 Ocak olarak belirlenen güvence açıklaması ise 3 gün gecikmeli olarak geldi. Salı günü yapılan Bankacılık Kurulu toplantısında, gerek mevduat sahipleri gerekse yabancı kreditörlere verilecek güvencenin çerçevesi belirlendi. Garanti uygulaması hakkında şu bilgi verildi:


* Garanti, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından sağlanacak. Bu garanti, kayıtlı bilanço dışı yükümlülükler de dahil olmak üzere Türkiye`de kurulmuş mevduat bankalarının ve bu bankaların bilançolarında hesapları konsolide eden yurtdışı şubelerinin yükümlülüklerini kapsayacak.

* Garanti, Bankalar Kanunu`nun ilgili maddelerinin ihlal edilmesi sonucunda söz konusu bankaların hisselerinin TMSF tarafından devir alınması ile işlerlik kazanacak.

* Garanti, bilanço dışı kalemler de dahil olmak üzere, bankanın TMSF`ye devredilmesine neden olan banka sahiplerinin ve ilgili tarafların mevduatı ve bankaların bunlara olan diğer yükümlülükleri, muvazaalı ve suça konu olduğu tespit edilen faaliyetlerle ilgili tüm mevduat ve yükümlülükler hariç olmak üzere, işlenmiş faizlerde dahil tüm yükümlülükleri kapsama alacak.

*Hissedarların iştirak payları ve sermaye benzeri krediler garanti kapsamına dahil olmayacak.

* Fon`un garantiyi idare edebilmesi için gerekli kaynakların, Bankalar Kanunu`nda yer alan hükümler çerçevesinde verilen yetkilere dayanılarak Hükümet tarafından sağlanacak.

* Bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması sürecinde, garanti ile ilgili uygulamaya ihtiyaç duyulduğu sürece devam edilecek. Garanti, kamuoyuna önceden haber verilerek kaldırılacak.

Haberle ilgili daha fazlası: