Koalisyonu oluşturan partilerin liderleri Derviş`e destek verirken, MHP`li bazı bakanlar kamu bankalarının birleştirilmesi, Telekomun özelleştirilmesi ve gübre sübvansiyonunda ayak diriyor.
Devlet Bakanı Kemal Derviş`in hazırladığı ve liderlerin desteğini alan programın bel kemiğini oluşturan özelleştirme ve kamu bankalarının yeniden yapılandırılması, bazı MHP`li bakanların örtülü direnişine takılıyor. Liderleri Devlet Bahçeli`nin isteği üzerine program kapsamındaki düzenlemelere açıkça karşı çıkmayan MHP`li bakanların `gizli direnişi`, Emlakbank`ın Ziraat ve Halkbank ile tek çatıda toplanması, Telekom özelleştirmesi, THY zamları ve gübre sübvansiyonunda yoğunlaştı. Bayındırlık Bakanı Koray Aydın Emlakbank`ın Ziraat Bankası ve Halkbank ile aynı çatı altında toplanmasına karşı çıkarken, Emlakbank`ın bağlı olduğu Bakan Faruk Bal, hem bankanın alınmasına onay verdi, hem de Derviş`in uygulama taleplerine kulak tıkadı. Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz`ün hazırladığı Telekom`un özelleştirme yasası taslağına karşı çıktı. Yalova, özelleştirme kapsamındaki gübre fabrikaları TÜGSAŞ ve İGSAŞ`ın sübvansiyona zorlanması nedeniyle de 1,7 milyon
dolar zarar ettiğini belirtti. MHP`li bakanların tepkileri üç noktada toplandı.
Emlakbank sıkıntısı
Daha önce Emlakbank`ın kamu bankalarıyla birleştirilmesine karşı çıkan MHP, Derviş`in `tek yönetim` isteğine liderleri Bahçeli`nin de desteği nedeniyle direnemedi. Emlak Konut`un banka bünyesinden ayrılması ve Emlak Müsteşarlığı kurulması şartıyla buna `evet` diyen Devlet Bakanı Bal, uygulamada `bağımsızlığı` tercih etti. Müsteşarlık kuruluş yasası çıkmadan ve Emlak Konut`ta Toplu Konut Fonu`nun hisse oranını belirleyecek Konut Edindirme Yardımları hesapları netleşmeden Emlak Konut`un Genel Kurulu`nu Hazine`nin itirazına rağmen yaptı. Bayındırlık Bakanı Koray Aydın da, Emlakbank`ın Halkbank ve Ziraat Bankası`yla aynı yönetimde toplanmasına karşı çıktı. Aydın, Emlakbank`ın iyi durumda olduğunu ifade ederek, Emlakbank ayrı tutulsa daha kolay özelleştirilirdi. Sorumluluğuma verseler üç ayda özelleştiririm dedi.
Telekom sorunu
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, hazırladığı yasa tasarısıyle Telekom`un özelleştirmesine ilişkin direnişini bitirdiği görüntüsü verdi. Ancak, hazırladığı taslağa Devlet Bakanı Yalova onay vermedi. Yalova Öksüz`e, tasarının Telekom`un devam etmekte olan blok satış koşullarına ilişkin hususları yasal zemine taşımasına katkı sağlayabileceğini, ancak yeterli olmayacağını bildirdi. Yalova, Öksüz`e gönderdiği yazıda, taslağı uygun bulmadıklarını belirterek şu noktalara dikkat çekti:
Telekomünikasyon sektörünün içinde bulunduğu konjonktürel durum ve mevcut ihale yapısı göz önüne alındığında, söz konusu blok satış ihalesinin gerçekleştirilmesi mümkün gözükmemektedir. Buradan hareketle Hazine`ce hazırlanmakta olan yeni program dahilinde Telekom özelleştirilmesini engelleyen şartları ortadan kaldıracak radikal değişliklikler öngörülmektedir.
Öksüz`ün direnişi dolayısıyla, acil önlemler arasında yer alan THY`nin iç hat yolcu biletlerine `serbest` zam yapması da şimdilik askıda. Öksüz, THY`nin zam talebine onay vermiyor. Bunun için Sivil Havacılık Yasası`nın değiştirilmesi beklenecek. Bu arada, akşam saatlerinde Kemal Derviş Öksüz Hazine`de biraraya gelerek Telekom`un yüzde 51`inin özelleştirilmesini görüştü.
Gübre kavgası
Gübre fabrikaları da Yalova ile Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp`i birbirine düşürdü. Gökalp`in zorlamasıyla 100 bin ton gübreyi maliyetinin altında Tarım Kooperatifleri`ne satarak kurumu 1,7 milyon dolar zarara uğrattığını açıklayan Yalova, Kuruluşun ucuz gübre verme görevi olmamasına rağmen, geçen yıl 5,7, bu yıl da 1,7 milyon dolar kâr transferi sağlamışız. Geldiğiniz noktaya bakın dedi.