Türkiye’de, olumsuz hava koşulları en çok tarımı vurdu.
Seralar sular altında kaldı, ekim yapılan ovalarda ırmaklar oluştu. 1 haftadaki felaketlerle, meyve ve sebzede hal fiyatları ikiye katlandı.
Son günlerde Türkiye’nin dört bir yanında yaşanan dolu, don, fırtına, sel ve su baskınları ekim alanlarını vurdu. Özellikle seraları etkileyen kötü hava şartlarından sonra fiyatlar tavan yaptı. Kötü hava şartlarının etkili olduğu, Adana, Hatay, Mersin, Osmaniye, Eskişehir, Antalya, Muğla, Sivas, Aydın, Manisa ve İzmir’de birçok üretici zararlarının tespit edilmesi için Tarım Sigortaları Havuzu’na (TARSİM) başvuruda bulundu. En çok etkilenen ürünler arasında domates, salatalık, biber, kabak, patlıcan ve portakal oldu. Hatay Amik ovasında yaşanan kötü hava şartları da buğday tarlalarını etkiledi. 10 gün içinde yaşanan bu hava şartları dolayısıyla bazı ürünlerin hal fiyatları iki katına çıktı. Patlıcan fiyatları 1.7 liradan 3.7 liraya yükseldi. 1.3 liralık biberin fiyatı 3 liraya çıktı. Salatalıkta ise fiyatlar 2.5 liraya ulaştı.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, “Antalya’da başta Kumluca, Demre, Finike ve Kaş’ta, aşırı yağış, sel, fırtına ve don seralarda büyük zarara yol açtı. Binlerce dekar alanda seralar su altında kaldı, fırtına plastik seraların örtülerini uçurdu. Domates, biber, patlıcan, salatalık, narenciye gibi binlerce ton sebze meyve hasar gördü” diye konuştu.
hurriyet.com'dan Burak Coşan'ın haberine göre; Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin de, “TARSİM’e başvuran işletme sayısının 5 bine ulaştığını söyleyebiliriz. Türkiye’de 3 milyon çiftçi var. TARSİM’e kayıtlı çiftçilerin oranı ise yüzde 8. Bu çerçevede düşünüldüğünde felaketin boyutu gözler önüne seriliyor” dedi. Fiyat artışlarının mevsim şartlarından dolayı daha da devam edebileceği uyarısında bulunan Yetkin, “Elverişsiz koşullar çiftçiyi bir hayli etkiledi. Ancak hava şartlarından etkilenmeyen bazı ürünlerdeki fiyat artışı dikkat çekiyor. Tüketici dikkat etmeli. Bunu bahane gösterip fiyatlarını yükseltenlere karşı önlem alınmalı” dedi.
Binlerce dekar alan zarar gördü
Finike: 150 bin ton narenciye zarar gördü. 5 bin dekarda kurulu sera alanı zarar gördü.
Demre: 4 bin dekar sera alanı su altında kaldı.
Kumluca: 600 dekar alan su altında kaldı. 80 dekar alanı fırtına vurdu.Ovalar ırmak oldu
Türkiye’de özellikle 7 Ocak’ta başlayan kötü hava dalgasının etkilerini anlatan Şemsi Bayraktar, “Antalya Finike’de narenciye bahçeleri ve seralar zarar gördü. Demre’de seralar yüzde 70-100 arasında zarar gördü. Kumluca’da bazı ağaçları devirdi. Dalgalanma ve artan deniz suyu ile denize akamayan ırmaklar ovaya dağıldı. Kaş’ta ise fırtına afeti devamında gerçekleşen aşırı yağışlar, seralara, buğday ve arpa ekili alanlara zarar verdi” ifadelerini kullandı.