Ek vergiler kurtardı

1dk okuma

Bütçe gelirlerinde 1999 yılına göre yüzde 34,4 artış olurken, ek vergiler dahil edildiğinde vergi gelirlerindeki reel artış oranı yüzde 34,9 oldu.

2000 yılı bütçe uygulama sonuçları, Maliye Bakanı Sümer Oral tarafından açıklandı. Ek vergilerden elde edilen gelir sebebi ile bütçede faiz dışı fazlada hedefin üzerinde bir gerçekleşme sağlandı. 1999`a göre 2000`de vergi geliri tahsilatında yüzde 78,3, vergi tahsilatında yüzde 79,1 artış gerçekleşti.

Konuya ilişkin olarak bakanlık toplantı salonunda bir basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Sümer Oral, üç yıllık ekonomik programın ilk ayağı olan 2000 yılını maliye ve bütçe kalemleri bakımından başarı ile tamamladıklarının altını çizdi. 2000 yılında 12 aylık toptan eşya fiyatları endeksinin yüzde 32,7 olarak gerçekleştiği dikkate alınırsa; bütçe gelirleri açısından yüksek bir performans sağlandığı görülmektedir. Nitekim bütçe gelirlerinde geçen yıla göre yüzde 34,4 oranında reel artış sağlanırken bu oran vergi gelirlerinde yüzde 34,9 olmuştur. Deprem harcamalarının finansmanı için getirilen ek vergiler hariç tutulduğunda dahi vergi gelirlerinde geçen yıla göre yüzde 22,1 nispetinde reel artış gözlemlenmektedir. Bütçe giderlerinde ise reel anlamda yüzde 25 artış kaydedilmiştir. diyerek deprem vergilerinin bütçe uygulamalarına olan olumlu katkısını ifade etti.

İç borç maliyetlerinde yüzde 100`lerden yüzde 40`lara düşülmesinin, 2001 yılı bütçesini olumlu etkileyeceğini vurgulayan Oral, geçen yılın kasım sonu-aralık ayı başında yaşanan mali krizin 2001 yılı bütçesini olumsuz etkilemesinin söz konusu olamayacağını savundu.

7 katrilyon lira olarak öngörülen faiz dışı fazla hedefinin yüzde 8,4 üzerinde gerçekleşmesinin önemli bir gösterge olduğuna işaret eden Oral, geçen yıl vergi gelirlerinin yüzde 88`ini yutan faiz ödemelerine bu yıl gelirlerin yüzde 52`lik kısmının gideceğini kaydetti.


Birikmiş vergiye af yok:

Gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını da cevaplandıran Sümer Oral, birikmiş vergi borçlarının affedilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını bir kez daha ifade etti. Sunuş konuşmasında enflasyonun ve borçlanma oranlarının düşmesi sonucu bütçede meydana gelecek olumlu gelişmelerin sağlık, memur maaşlarının artırılması gibi başka alanlarda iyileşmelere sebep olacağı yönünde sözler sarf eden Oral, bir gazetecinin, Geçen yıla ait bütçede meydana gelen olumlu tablo, memurların maaş farklarının giderilmesi için yapılacak düzenleme sırasında göz önünde bulundurulur mu, maaşlara bu iyileşme yansır mı? şeklindeki sorusuna, Henüz program bitmedi. Program hedefine ulaştıktan sonra bunlar olacaktır. diye cevap verdi. Vergi numarasının kapsamının genişlediğini, ancak yeterli seviyeye ulaşmadığını belirten Oral, bu konudaki çalışmaların yavaşlaması gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Programda bir revizyona ihtiyaç bulunmadığı yönündeki görüşünü tekrarlayan Oral, bir başka soru üzerine 2000 yılındaki ek vergilerin yüzde 70`lik kısmının rantiyeden (faizden) elde edildiğini, deprem vergilerinin payının ise yüzde 10`larda kaldığını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası: