ASO: Beklentiler duyulan güvensizliği yansıtıyor

1dk okuma

ASO Başkanı Çağlayan, 2000 yılının son çeyreğine ilişkin yapılan anket sonuçlarının, Oda üyelerinin 2001 yılı beklentilerinin ekonomik belirsizliğe ve ekonomi yönetimine duyulan güvensizliği yansıttığını bildirdi. Ankara Sanayi Odası`nın (ASO) meclis toplantısında, Oda tarafından yaptırılan anketin sonuçlarını açıklayan Çağlayan, denek 968 firmadan 127`sinin ankete cevap verdiğini kaydetti.

Ankete verilen cevaplardan Kasım sonu ve Aralık başında yaşanan finansal krizin Ankara sanayisini ağır biçimde etkilediğinin ortaya çıktığını kaydeden Çağlayan, Ankaralı sanayiciler sadece ekonomik krizin iç talepte meydana getirdiği daralmadan değil, aynı zamanda yükselen faizlerden ve bankaların insafsız uyulamalarından da darbe yemiştir dedi.


ASO anketinin sonuçları:

Çağlayan`ın verdiği bilgiye göre, 2000 yılının üçüncü çeyreğinde ankete cevap veren üyelerden üretimlerinin arttığını belirtenlerin oranı yüzde 31 iken, bu oran son çeyrekte yüzde 18`e düştü. Ankete göre, aynı dönemde üretimi azaldığını belirten firmaların oranı ise yüzde 30`dan yüzde 53`e yükseldi. Ankete cevap veren şirketlerden yüzde 34`ü 2000 yılının üçüncü çeyreğinde iç satışların arttığını belirtirken, son çeyrekte bu oran yüzde 18`e geriledi. Bu dönemde dış satışların azaldığını belirten üyelerin sayısı da yüzde 36`dan yüzde 53`e çıktı. Söz konusu dönemde, yeni siparişlerde artış olduğunu belirten üyelerin oranı yüzde 25`ten yüzde 16`ya düşerken, yeni siparişlerde azalma olduğunu belirtenlerin oranı da yüzde 35`ten 51`e yükseldi.


Ankete cevap veren firmaların yüzde 19`u geçen yılın üçüncü çeyreğinde istihdamın arttığını belirtirken, bu oran son çeyrekte yüzde 7`ye geriledi. Ankete göre, 2000 yılının son çeyreğinde bir önceki döneme göre istihdamda yüzde 3.2`lik daralma yaşanırken, son çeyrekte ekonomik olumsuzluklardan etkilenen üyelerin oranı da yüzde 80 olarak tespit edildi. 2000 yılının son çeyreğinde üyelerin yüzde 19`u kullandıkları kredileri bankaların baskı ve zoruyla kapatmak zorunda kaldıklarını belirtirken, yüzde 78`i finansman konusunda darboğaz yaşadıklarını açıkladı.


Enflasyon hedefine inanılmıyor:

Ankete cevap veren firmaların yüzde 81`i enflasyon ve büyüme hedeflerine ulaşılamayacağını, yüzde 54`dü de enflasyonla mücadele programının tavizsiz sürdürüleceğine inanmıyor. Ankete göre, üyelerin yüzde 68`i 2001 yılı kurlarını gerçekçi bulmuyor ve yüzde 46`ı döviz kurunu aynen uygulamayacağını belirtiyor. Üyelerin yüzde 64`ü döviz kurlarını yüzde 10-15 arasında artırarak uygulamanın daha gerçekçi olduğunu ifade ediyor. Üyelerin yüzde 47`si TEFE`nin yüzde 10 ile yüzde 25 arasında, yüzde 27`si yüzde 26 ile yüzde 35 arasında oluşacağını öngörüyor. Ankete katılan firmaların yüzde 41`i 2001 yıl sonunda doların 800-850 bin lira arasında bir rakama ulaşabileceğini düşünüyor.




Haberle ilgili daha fazlası: