Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bin 300 liralık asgari ücreti açıklamadan önce, çok yoğun bir çalışma yapıldığını belirterek, “Asgari ücret artışından dolayı komplikasyon oluşmasını engelleyeceğiz” dedi.
Bakan Işık, NTV kanalında katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Işık, 1 Kasım’dan sonra yapısal reformlara yoğunlaşacaklarını söyledi. Yatırım ikliminin iyileştirilmesi, yatırımların önündeki engellerin kaldırılması ve hukuk düzeninde yaşanan sıkıntılardan öngörülebilirlik probleminin aşılmasına kadar pek çok alanda çalışacaklarını anlatan Işık, “Türkiye’de yatırımı tekrar daha cazip bir konuma getireceğiz” diye konuştu. Işık, sanayi üretimi ile tasarruf oranı arasında ciddi bir korelasyon olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Türkiye’de tasarruf oranı azaldıkça sanayi üretimi düşüyor, tasarruf oranı yükseldikçe sanayi üretimi de artıyor. Önümüzdeki süreçte inşallah tasarrufların arttırılmasına yönelik adım atmak durumundayız. Yol haritamız hazır, ne yapılması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Burada önceliğimiz Türkiye’de üretimi ve istihdamı arttırmak. Üretimde de iki ayaklı bir model ortaya koymak durumundayız. Türkiye’nin geleneksel olarak güçlü olduğu sektörlerde üretimde katma değeri ve istihdamı artıracak politikaları daha fazla yoğunlaştıracağız. Emek yoğun sektörlerde anahtar teslim fabrika kurmak gibi çok önemli bazı radikal adımlarımız olacak.”
“İşini kuran gence 50 bin lira hibe” Yapısal dönüşüm programındaki pek çok konunun, seçim beyannamesinde net olarak ortaya konulduğunu dile getiren Işık, şöyle devam etti: “Bin 300 liralık asgari ücreti açıklamadan önce, çok yoğun bir çalışma yapıldı. Evet bu asgari ücret olacak ama bunun getirdiği komplikasyonlar olursa, bunlara yönelik hangi tedbirleri alırız? İşte iş başı eğitimini 1 yıla çıkarmak gibi. İşverenin üstünden bazı yükleri alarak, emek yoğun sektörlerde sembolik kira ile fabrika yapılması yani işverene senin asgari ücretin bin 300 liraya çıkacak ama biz de fabrika kurarken arazini, fabrikanı yapıp sana anahtar teslimi sembolik bir kira ile vereceğiz. Veya yeni işe aldığın insanın 1 gün ücretini biz ödeyeceğiz, kendi işini kuran gencimize 50 bin lira hibe 100 bin lira da faizsiz kredi desteği vereceğiz. Bunu verirken de kredi garanti fonunu devreye sokarak işte bana tapu getir, şunu getir bunu getir demeden yüzde 85 oranında kredi kefaletini de kredi garanti fonuna koyup insanların bir taraftan kendi işini kurmasını sağlayacağız.” Işık, girişimciliği teşvik edeceklerini ve işvereni destekleyeceklerini belirterek, asgari ücret artışından dolayı bir komplikasyon oluşmasını engelleyeceklerini vurguladı.