Mermer sektöründe imalatçı ile tedarikçi firmalar arasında köprü görevi üstlenen Datamar Madencilik, ihracatının yüzde 99’unu Çin’e, yüzde 1’ini ise Hindistan pazarına gerçekleştiriyor. Firma, bu yıl Çin’de bir ofis açmaya hazırlanıyor.
Bursa merkezli olan Datamar’ın kurulmasının ardından kısa bir süre geçti ancak firma bu sürede hızlı gelişmeler yaşadı. Uğur Canbulat tarafından 2012 yılında kurulan şirket, ilk ihracatını aynı yılın nisan ayında gerçekleştirdi. kobiden.com muhabiri Zehra Oruç haberine göre; bu şirketin büyümesini için önemli bir gelişme oldu.
Kısa sürede yaşadıkları gelişmeleri anlatan Datamar Madencilik Genel Müdürü Uğur Canbulat, mermer üretiminin Türkiye’nin son 10 yılda en hızlı gelişen sektörlerinin başında yer aldığını, kuruluş amaçlarının yüksek kalitedeki mermeri üreticiden, tüketiciye en hızlı şekilde ulaştırmak olduğunu vurguladı. Doğal taş ticaret sektöründe 6 yılı aşkın sürelik tecrübeye sahip olduğunu dile getiren Canbulat, “Merkez ofisi, Türkiye’nin mermer ocakları ile ünlü olan Bursa’da bulunan firmamız, Türkiye ve Çin pazarına oldukça hakim. Biz, her taşın bir alıcısı olduğuna inanarak, mermer sektöründe kalıcı bir marka olabilmek için kaliteli hizmet ve güveni sunuyoruz. Hedefimiz, Türkiye’nin her yerindeki mermer üreticileriyle, Çin mermer sektöründeki doğru müşterileri buluşturmak” diye konuştu.
Ürünlerin ağırlıklı blok mermer şekliyle ham olarak ihraç edildiğini belirten genel müdür Canbulat, “İhracatın yüzde 99’unu Çin’e, yüzde 1’ini de Hindistan’a gerçekleştiriyoruz. Çin ihracatımıza geçtiğimiz yıl başladı. Çin’deki rakamlarımızın bu kadar yüksek olmasının nedeni ise ülkenin maden sektöründe yüklü hammadde alımları gerçekleştirebiliyor olması” dedi.
Türkiye’de yaklaşık 40 imalatçı firma ile işbirliği içinde olduklarını dile getiren Canbulat, bu isimlerin yarısının ise Bursa’dan olduğunu söyledi. Sektör ile alakalı fuarlarda da yer almaya özen gösterdiklerini ifade eden Canbulat, “Mart ayında İzmir’de gerçekleştirilecek mermer sektörü ile alakalı fuara katılarak ürünlerimizi tanıtacağız. Bunun yanı sıra Çin’deki yenilikleri yakından takip ediyor, Türkiye’de hangi ürünlerle pazarın ihtiyacını karşılayabileceğimizi ölçüyoruz. Çin’e özellikle Bursa mermerini gönderiyoruz. Üzerinde yoğunlaşılan 6 çeşit Bursa taşının ihracatını yapıyoruz. Ayrıca, müşterilerden gelen talebe göre ürün takibi ve ihracatı da gerçekleştirebiliyoruz. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz ihracatın yüzde 80’i Bursa mermeriydi” bilgisini verdi. Canbulat, 2012’de 10 bin tonu aşkın ürün ihracatı gerçekleştirdiklerini, geçtiğimiz yıl da 20 bin tonluk ihracat yaptıklarını açıkladı.
Ebatlı mermerde Pazar araştırmasına girdi
Sektörün en büyük sıkıntısının mermerin işlenmiş kapasitesinin düşük oranlarda kalması olduğunu söyleyen Canbulat, “Bu konu ile ilgili Ar-Ge çalışması yapıyoruz. Mermeri ebatlı olarak ihraç edebileceğimiz pazarları araştırıyoruz. Bu durumda da gösterge Avrupa ülkelerine kayıyor ve İtalya lider ülke olarak önce çıkıyor. Ancak Türkiye, gerek rezervler ve kalitesi gerek üretim miktarı ve makine parkı açısından son yıllarda gösterdiği gelişmelerle bu arayı kapatmaya başladı” değerlendirmesini yaptı. İnsana yönelik yatırımlara her zaman öncelik verdiklerini vurgulayan Canbulat, istihdam yatırımlarının yanı sıra işbirliği gerçekleştirdiği firmaların üretimlerini artırmalarına destek amaçlı makine parkı, ocaklarını yenileme konularında yatırımlar da gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.