Küreselleşme karşıtlarına Davos`ta söz hakkı

1dk okuma

Davos`taki Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına, sendikacılar ve çevreciler gibi muhalif kesim de çağrıldı. Böylece küreselleşmenin sokak protestolarıyla değil de `yasal` zeminde tartışılması amaçlanıyor.


Davos`ta bugün başlayacak olan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantılarının ana teması küreselleşmenin yarattığı sorunlara odaklanırken, toplantılara bu yıl çevreci örgütler, sendika temsilcileri gibi muhalif kesimler de çağrıldı. Dünyada küreselleşmeye karşı tepkilerin gittikçe arttığı bir sırada, Davos`a bu yıl sendika temsilcileri, çevreci kuruluşlar ve küreselleşme karşıtı diğer kesimlerin de davet edilmesi, protestoların sokağa taşınmasının engellenmesi yönünde bir adım olarak görülüyor. İş dünyasının ileri gelenleri, devlet adamları ve akademisyenleri bir araya getiren Dünya Ekonomik Forumu`nun 31. Yıllık Toplantısı`nda küreselleşmenin sorunlarını muhalif kesimle de tartışacak ortak bir zemin oluşturulması amaçlanıyor.


Ancak bu yılki ana temasını Farklılıkların giderilmesi: Dünyanın geleceği için bir yol haritası oluşturma olarak belirleyen Davos toplantılarının küreselleşmenin sorunlarına ne derece çare bulabileceği merakla bekleniyor. Davos toplantılarını düzenleyenler, bu yıl ve de gelecek yıllarda dünyanın karşı karşıya kalacağı sorunların çözümüne yönelik bir tartışma platformu oluşturacaklarını, Forum`un katılımcıları da bu çerçevede belirlediğini ifade ediyorlar. Dünya Ekonomik Forumu`nun İdari Direktörü Claude Smadja, bu yılki programın çok geniş kapsamlı olduğunu belirtirken, güçlü bir ekonomik büyüme olmadan `farklılıkların birleştirilmesi`nin zor olacağına dikkat çekiyor.


300 kişinin Davos`a girmesi yasak:

Bu arada, daha önce Seattle, Prag, Nice gibi uluslararası toplantıların düzenlendiği yerlerde meydana gelen küreselleşme karşıtı gösterilerin Davos`ta da tekrarlanmaması için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Bu bağlamda, dünyanın her yerinde bu tür protesto gösterilerine katılan 300 kişinin İsviçre`ye girişi yasaklandı. İsviçreli yetkililer, Davos`a gelenlerin güvenliği için bundan daha fazla önlem almanın mümkün olmadığını belirterek, yıllardan beri ülkede bu derece büyük bir polis takviyesi görülmediğine dikkat çekiyorlar.


Brezilya`da alternatif Davos:

Öte yandan, Dünya Ekonomik Forumu zirvesine paralel olarak, Brezilya`da, Porto Alegre`de de alternatif bir toplantı düzenlenecek. Küreselleşme karşıtlarını bir araya getirecek olan Dünya Sosyal Forumu toplantılarına yaklaşık 10 bin kişinin katılması bekleniyor. Toplantıların ana teması, dünyada zengin - yoksul uçurumunu daha da derinleştiren neoliberal politikaların kınanması olacak.
`Öteki Davos` adlı protesto eylemine destek veren grubun liderlerinden Charles - Andre Udry, küreselleşmeye karşı olmadıklarını ancak dünya ekonomisinin 250 uluslararası şirkete teslim edilmesine tepki duyduklarını belirtiyor. Davos`taki toplantılara katılacak olan çevreci örgüt Greenpeace`in başkanı Thilo Bode de, ancak değişim yapılması suretiyle şiddetin önlenebileceğini belirtiyor.
Bode, bunun için de muhalif kesimin baskılarını ve aynı zamanda taraflar arasında diyaloğu kapsayan bir strateji gerektiğini ifade ediyor.


Dünya Ekonomik Forumu 31. Yıllık Toplantısı`nın kimlik kartı:

Yer: İsviçre`nin Davos beldesi
Tarih: 25 - 30 Ocak 2001

Kurucusu ve Başkanı: Alman asıllı Klaus Scwab
Ana tema: Farklılıkların giderilmesi: Dünyanın geleceği için bir yol haritası oluşturma

Gündem: Davos`ta düzenlenecek olan 300`ü aşkın oturum belli başlı altı alanda odaklanacak: küreselleşme; ileri teknoloji ve biyoteknolojideki gelişmeler; şirketlerin ve CEO`ların karşılaştıkları zorluklar; ABD, Avrupa ve Asya`ya jeopolitik ve bölgesel bakış; sosyal ve bireysel değerlerin geliştirilmesi; sanat ve kültürün günlük yaşama entegrasyonu.

Katılımcılar: Toplantılara yaklaşık 3 bin 200 kişinin katılması bekleniyor. Devlet adamlarından iş dünyasının liderlerine, akademisyenlerden sivil topum örgütlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan katılımcılar Davos`ta boy gösterecek


Haberle ilgili daha fazlası: