DEİK yapısındaki değişikliği değerlendiren TÜSİAD Başkanı Dinçer, DEİK artık devletin uzantısı haline gelmiştir. Bizler elimizden geleni yaparız. Ama yurtdışında bu olumsuz algılanabilir dedi
TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, faizin çift haneye çıkmasının Türkiye'yi kısır döngüye sokabileceği uyarısında bulundu.
TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım ve CNBC-e Ekonomi Danışmanı Mahfi Eğilmez'in sorularını yanıtladı.
TÜSİAD YİK toplantısına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılmasını değerlendiren Dinçer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TÜSİAD toplantısına gelmesi çok önemlidir. Biz kendisini Başbakan iken davet etmiştik, konuşmasının bütününe bakarsanız, 'Kutuplaşmaları geride bırakalım. Şimdi tokalaşma zamanıdır' demiştir dedi.
CNBC-e'nin haberine göre; TÜSİAD Başkanı Dinçer, iş dünyası olarak kendilerinin de bazı hataları olmuş olabileceğini ama iyi niyetli olduklarını söyledi.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Faizin yüzde 9'dan 5'e nasıl ineceğini merakla bekliyoruz
TÜSİAD olarak Merkez Bankası konusundaki görüşlerini de açıklayan Haluk Dinçer, TCMB özerk bir kuruluştur, rahat bırakılmalıdır. Para politikası ve araçlarını kendi belirler. Biz sadece MB'nin hedeflerini dinleriz. Bu hedefler tutuyor mu, tutmuyor mu diye bakarız. Önümüzdeki seneki hedefi yüzde 5. Bu, önemli bir hedeftir. Şimdi yüzde 9'lara geldik. 9'dan 5'e nasıl ineceğini merakla bekliyoruz. Biz, sonuçlarla MB'nin performansını değerlendiririz dedi.
Dinçer şöyle devam etti: Uluslararası uzmanlar da diyorlar ki, siz enflasyonu düşürmek istiyorsanız, biraz faizleri yükseltmeniz lazım. Bu bir gerçek. Reel faizlerin çok düşük olduğunu söylüyorlar. Reel faizler şu anda düşüktür
Son dönemde faizlerin çift haneye yaklaştığına dikkat çeken Dinçer, Yatırımcı için yüzde 5 faiz hedefi önemlidir. Öngörülebilirlik için önemlidir. Yüzde 10'lara gelmiş, çift haneye dayanmış faiz, bizi psikolojik olarak da etkileyebilir. Bizi eski yıllardaki kısır döngüye sokabilir. Çünkü yüzde 10 olduğu zaman, kiralar yüzde 10, ücretler yüzde 10; kısır döngüye girmek riskiyle karşı karşıyayız. Umarım bu son üç ayda bari hedeflenen seviyelere iner dedi.
Vergi, doğalgaz ve patent reformu şart
Dinçer TÜSİAD olarak vergi, doğalgaz ve patent reformlarının mutlaka olması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Gümrük Birliği'nin Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladığına işaret eden Dinçer, 3. ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmalarının büyük sorun yarattığını belirtti.
Dinçer Gümrük Birliği'nin yeniden müzakere edilmesi gerektiğini söyledi. Halka açılmalardaki isteksizlik konusuyla ilgili bir soruyu ise Dinçer şöyle yanıtladı: Hep konuştuğumuz, Türkiye'de ekonomi çok gelişti ama sermaye piyasaları çok gelişmedi. Büyük şirketler ve aile şirketleri halka açılma konusuna çok yaklaşmadı dedi. Türkiye'nin kredi notu konusundaki tartışmalara ise Dinçer, Yatırım yapılabilirlik anlamında bir risk görmüyorum. Yumuşak bir geçişle bu işten çıkılacak.
2015'te de yüzde 3-4 bandında büyüme bekliyoruz
Dinçer, TÜSİAD'ın 2014 yılı Türkiye ekonomisindeki beklentilerini de açıkladı. Dinçer Yüzde 3-4 büyüme yüzde 9'a yakın enflasyon ve yüzde 6 oranında cari açık bekliyoruz dedi. 2015 yılının çok kötü olacağını tahmin etmediğini belirten Dinçer, 2015'te Türkiye'nin yine yüzde 3-4 bandında büyümesini beklediklerini ifade etti.
DEİK devletin uzantısı haline geldi
DEİK yapısındaki değişikliği de yorumlayan Dinçer, DEİK bugün artık devletin uzantısı haline gelmiştir. Bizler elimizden geleni yaparız. Ama yurtdışında bu olumsuz algılanabilir. Sivil toplum örgütünün bağımsız olması gerekir. Niyet iyidir. Bize verdikleri görevleri yerine getirmeye çalışacağız dedi.