DİE Başkanı Şefik Yıldızeli, `Düzenli ulusal bir kayıt sistemimizin bulunmaması, ülkemize pahalı bir bedel ödetmektedir` diye konuştu
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Başkanı Şefik Yıldızeli, Düzenli ulusal bir kayıt sistemimizin bulunmaması, ülkemize çok pahalı bir bedel ödetmektedir dedi.
Türk İstatistik Derneği (TİD) ve İstatistik Mezunları Derneği`nin (İMD) desteği ile DİE tarafından düzenlenen İstatistik Araştırma Sempozyumu 2001 DİE Konferans Salonu`nda başladı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan DİE Başkanı Yıldızeli, 1990 yılında ilki gerçekleştirilen İstatistik Araştırma Sempozyumunun bu yıl 11.sinin düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bilgi ve teknolojilerin hızla geliştiği günümüzde, istatistiki bilgilere de artarak ihtiyaç duyulduğunu anlatan Yıldızeli, İstatistiksel göstergeler toplumsal ve ekonomik sorunlara ilişkin politikaların gelişmesinde ve sağlıklı kararların alınmasında son derece önem arzetmektedir diye konuştu.
İstatistik bilimine saygı yok İstatistikle ilgili sorunlara değinen Başkan Yıldızeli, üniversitelerde üretilen bilgilerin geniş çevrelere iletilmesinin sınırlı kaldığını belirtirken, karar alıcıların ve halkın da istatistik bilimine hak ettiği önemi ve saygıyı vermediğini söyledi. Halktan bilgi almada da zorluklarla karşılaşıldığını ifade eden Yıldızeli, vatandaşların istatistiki bilgi vermeyi ve form doldurmayı bir angarya olarak gördüğünü söyledi.
Ulusal kayıt sistemi eksikliği Ulusal bilgi sisteminin temelini oluşturacak ve çok amaçlı olarak kullanılacak bir ulusal kayıt sisteminin bütünlüğünün bugün Türkiye`de sağlanamadığına dikkat çeken Yıldızeli, Ülke olarak bunun büyük eksikliğini toplumumuzun her alanında yaşamaktayız dedi.
Çok amaçlı ulusal veri tabanının oluşmamasının bugün kayıtdışı ekonomi, istihdam, saklı nüfus...vb birçok alanda sıkıntılarının çekildiğini belirten Yıldızeli, bunun faturasının ise herkes tarafından ödendiğini kaydetti. Özlemi duyulan Avrupa Birliği ülkelerinde temeli oluşturan bir kayıt sisteminin bulunduğunu anlatan Yıldızeli, şunları söyledi:
Şu anda ülkemizde kamu ve özel kurumların kendi amaçlarına göre kayıt sistemleri bulunmaktadır. Fakat bu sistemler bir bütünlük oluşturmamaktadır. Ulusal veri tabanını oluşturmak için DİE olarak bütün kurum ve kuruluşların desteğini bekliyoruz.DİE olarak düzenli bir kayıt sisteminin oluşması çalışmalara başladıklarını kaydeden DİE Başkanı Yıldızeli, bu yıl Tarım Bakanlığı ile yapılan işbirliği sonucunda kapsamlı bir tarım işletmeleri kaydı elde ettiklerini bildirdi.
Güncelleştirme problemi DİE olarak büyük masraflarla önemli araştırmalar yaptıklarını anlatan Yıldızeli, Fakat bunları güncel tutma becerisine ulaşılamadı dedi. Geçen sene nüfus sayımı için numaralama denilen bir bina sayımı yaptıklarını anlatan Yıldızeli, fakat belediyelerin önemli değişikleri periyodik olarak bildirmedikleri için güncelleştirmeyi başaramadıklarını söyledi.
Yıldızeli, Bu DİE`nin yetersizliği değildir. Güncelleştirme ve ulusal veri tabanı konusunda tüm kuruluşların yardımını bekliyoruz diye konuştu.