Erçel`e suç duyurusu İstifa edince düğmeye basıldı

1dk okuma

Başbakan Bülent Ecevit, Merkez Bankası Başkanlığı`ndan istifa eden Gazi Erçel`in, Türkbank soruşturması kapsamında yargılanması için düğmeye bastı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, Türkbank ihalesinde ‘görevi ihmal’ ettiği gerekçesiyle Erçel hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

HÜKÜMET, son ekonomik krizde istifa eden üç bürokrattan biri olan Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel`in Türkbank ile ilgili iddialar konusunda yargılanması için düğmeye bastı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, Türkbank ihalesiyle ilgili soruşturma raporunu tamamlayarak, ihale sürecinde ‘görevi ihmal’ suçunu işlediği gerekçesiyle, Gazi Erçel hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Başbakan Bülent Ecevit, Erçel`in, Türk Ceza Kanunu`nun ‘görevi ihmal’ suçunu düzenleyen 230. maddesine göre yargılanması gerektiğini bildiren Teftiş Kurulu raporuna onay verdi.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı, hazırlık soruşturması sonucunda dava açılmasına karar verirse, Erçel`in üç aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gündeme gelecek.

Başbakanlık Teftiş Kurulu`nun Ağustos 1998`de yapılan Türkbank ihalesi hakkında iki yılı aşkın bir süredir devam eden soruşturması tamamlandı. Başbakanlık müfettişlerinin, ilk aşamada ‘inceleme’ olarak başlattığı çalışma, ilerleyen aşamalarda, ‘soruşturma’ya dönüşmüştü.

Soruşturmanın kapsamı; Emniyet Genel Müdürlüğü`nden TMSF`ye gelen yazı üzerine ilgili kurumların ne gibi işlemler yaptığı konusuna açıklık kazandırılması amacıyla genişletildi. Müfettişler, Korkmaz Yiğit hakkındaki istihbarat yazısının akibeti üzerinde yoğunlaştı.

O dönem, Merkez Bankası çatısı altında bulunan TMSF`nin talebi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü`nce gönderilen yazıda, Türkbank`a talip olan Yiğit`in ‘ihaleye fesat karıştırdığı yönünde duyumlar bulunduğu’ ifade ediliyordu. Dönemin Fon başkan yardımcısı Aydın Esen, yazıyı Başkan Gazi Erçel`e göndermiş, ‘‘gereği yapılması` notuyla birlikte yazının gönderilmesi gereken diğer makamları da belirtmişti.

HAZİNE`YE GİTMEDİ
Başbakanlık müfettişleri, Erçel`in bu yazıyı, Hazine Müsteşarlığı`na göndermediğini belirledi. Rapora göre Erçel, Yiğit hakkında 24 Haziran 1998`de istenen bilginin çok geç geldiğini belirterek, ‘‘Yazımıza, ihale sona erdikten sonra cevap verilmesi nedeniyle, işlem yapılması mümkün değildir. Kaldı ki, yazının bir örneği de Başbakanlığa gitmiştir’’ notu ve parafıyla birlikte Emniyet yazısını dosyada tuttu.

Başbakanlık müfettişleri, Emniyet yazısını resmi işleme sokmadığı için Gazi Erçel`in görevi ihmal suçunu işlediği kanısına vardılar. Erçel, 27 Ekim 1998 tarihinde Başbakanlık konutunda gazetecilerle ile yapılan toplantıda bu konunun gündeme gelmesi üzerine şöyle demişti: ‘‘Bana gelen 4 Ağustos tarihli Emniyet yazısında, yazının bilgi için Başbakanlığa ve diğer ilgili kurumlara da gönderildiği notu da vardı. Dolayısıyla biz, Merkez Bankası olarak, normal bilgi akışı içinde, Başbakanlığın da durumu bildiğini varsaydık ve beklemeye başladık.’’
Haberle ilgili daha fazlası: