Kriz halka arzları engelliyor

1dk okuma

Finans piyasalarında yaşanan olumsuz gelişmelerle birlikte borsanın yatırımcıyı üzen performansı, yeni halka arzları da engelliyor

Finans piyasalarında yaşanan olumsuz gelişmelerle birlikte borsanın yatırımcıyı üzen performansı, yeni halka arzları da engelliyor. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nda (İMKB), en son 2 Kasım 2000 tarihinde işlem görmeye başlayan Alkim Kağıt ile Arena Bilgisayar`ın ardından, yeni şirket girişi olmadı. İMKB verilerine göre, geçen yılın ilk iki ayında 7 yeni şirketin giriş yaptığı borsada, işlem görmek üzere başvuruda bulunan 16 şirketten 12`sinin bekleyişi sürerken, 4`ünün halka arzı ertelendi.

Bayraktar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Tekstil Factoring, Opet Petrolcülük ve Doğuş Otomotiv Holding A.Ş. halka arzı ertelenen kuruluşlar arasında yer alırken, İMKB`ye halka arz başvurusu bulunan diğer şirketler ise şunlar: `Maya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, SFC Entegre Orman Ürünleri, İndeks Bilgisayar Sistemleri, Türkiye Vakıflar Bankası, Polibak Plastik Film Sanayii, Porcan Bilgisayar, Polisan Boya, Karel Elektronik, 1 Numara Hearst Yayıncılık, Datateknik Bilgisayar Sistemleri, Bereket Enerji Otoprodüktör Grubu, Ufuk Motorlu Araçlar.` Ayrıca, SPK`ya ön başvuruda bulunan Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği`nin sahibi olduğu Beşiktaş Futbol Yatırımları A.Ş. de, halka arz için uygun konjonktürü bekleyen şirketler arasında yer alıyor.

Talep oluşturmak riskli görünüyor
Halka arz için bekleyen şirketlerin 4`ünün lider aracı kuruluş görevini üstlenen Global Menkul Değerler A.Ş`nin Kurumsal Finansman Direktörü Mehmet Sağıroğlu, gelişmeleri değerlendirirken, `Yaşanan türbülans ortamında gerek fiyatlandırma yapmak, gerekse yeterli talebi oluşturmak riskli görülüyor` dedi.

Bu ortamda hisse senedinin hakettiği değeri bulmasının da mümkün olmadığını dile getiren Sağıroğlu, `Borsa`da hisse senetlerinin değerleri düşmüş durumda. Ortamın daha iyi olduğu bir mevsimi beklemek gerekecek. Neticede ihraçcılar da hisselerinin değerini biliyorlar. Onun üçte biri fiyatla halka açmak doğru olmaz. Hem ihraçcının, hem de yatırımcının mutlu olacağı iyi bir fiyatı yakalamak lazım` diye konuştu. Sağıroğlu, ayrıca piyasada yeterli talebi oluşturmak konusunda da büyük güçlükler bulunduğunu, bunun başında yabancı yatırımcıların geri çekilmesinin geldiğini vurgulayarak, `Yabancı yatırımcının tekrar mutlaka Türkiye`ye döneceğine inanıyorum ama bu iki üç ay alacak` açıklamasında bulundu.

Yeni programın açıklanmasıyla birlikte yabancı fonları Türkiye`ye çekmeye yönelik faaliyetlere ağırlık vereceklerini dile getiren Mehmet Sağıroğlu, `Öncelikle programın açıklanması, kabul görmesi ve biraz da etkilerinin görülmesi lazım. Borsa`nın canlanması ve bu işlerin yapılabilir hale geleceği ortam bekleniyor` dedi.

2000`de 36 şirket giriş yaptı
Geçen yıl İMKB`de 36 yeni şirketin hisse senetleri işlem görmeye başladı ve şirket sayısı 315`e yükseldi. Bu şirketlerden 35`inin halka arzından 2 milyar 806 milyon 222 bin 339 bin dolar hasılat sağlanırken, Turkcell 1 milyar 780 milyon 308 bin 942 dolar ile ilk sırayı aldı. Turkcell`in yurtdışı hasılat tutarı da 1 milyar 546 milyon 272 bin 47 dolar olarak gerçekleşti. 2000 yılında Yazıcılar Otomotiv ile Ak Enerji, 120`şer milyon doları aşan halka arz hasılatları ile dikkat çekerken, 35 şirketin halka arzındaki yurtdışı hasılat tutarı 1 milyar 930 milyon 83 bin 413 dolar oldu.
Haberle ilgili daha fazlası: