Borsadaki yükseliş suni mi?

1dk okuma

Faiz düşük, bol para borsalara akıyor. Alternatif yatırım araçlarının düşük getirisi de borsaların cazibesini artırıyor

Haberin Devamı

Faiz düşük, bol para borsalara akıyor. Alternatif yatırım araçlarının düşük getirisi de borsaların cazibesini artırıyor

“Para basmak” olarak bilinen “parasal genişleme” destekli piyasalarda dünyanın başa güreşen borsaları zirvelerine tırmandı. Boğa piyasasında beşinci yılın yaşandığı borsalarda Dow Jones 15.000’in üzerinde.

S&P 500 Endeksi ise 1.625 puanla zirve seviyelerinde bulunurken BIST 100 Endeksi 90.000’i aştı. Almanya, Fransa, Japonya, İngiltere zirve seviyelerindeki güçlü konumlarını koruyor.

Milliyet Gazetesi Yazarı Zeynep Aktaş dünyada bol para dönemi paranın borsalara akmasına neden olduğunu yazdı. İşte Aktaş`ın analizi: Borsalar beklenenden iyi gelen kârlar ve Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) 3 tur parasal genişleme programının desteğiyle yükseliş adına beşinci yılını yaşıyor.

Hisseler dışındaki diğer yatırım enstrümanlarının cazip olmaması borsalarda satışların sınırlı kalmasına neden oluyor. Bu da hisse senetlerindeki pozisyonların güçlenmesini sağlıyor.

Rekorlar art arda geliyor

Borsalardaki güçlü yükseliş dalgası yeni rekorların kırılmasına neden oluyor. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi önceki gün Haziran 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. S&P 500 Endeksi 1.625 puan ile dört gün üst üste rekor kırdı. Dow Jones ise 15.056 puan ile zirvesinde. Almanya’da DAX Endeksi, 2007 yılındaki zirvesinin de üzerine çıkarak 8.234 ile yeni bir rekor kırdı.

Benzer dalga Asya borsalarında da görülüyor. Asya hisse senetleri, Çin’de dış ticaretin ekonomistlerin tahmininden daha fazla genişlemesinin etkisi ile son beş yılın zirvesinde.

Asya’nın en büyük ekonomisi Çin’in ihracatının beklentinin üzerinde gelmesi ve şirket karlarında gözlenen iyimser hava, borsalarda yükselişe ivme kazandırdı.

ZİRVEDE HACİM DÜŞÜK ‘BEKLENTİLER’ GÜÇLÜ

Piyasalar zirvede olmasına rağmen işlem hacminin yeni rekorlara taşınmaması uzmanların en büyük tereddütü. Yeni zirvelere rağmen piyasalardaki coşkuyu gösterecek hacimler yok. Çıkışın öncü banka hisseleriyle olması ve hareketin genele yayılmaması dikkat çekici bir olgu.

Endeksteki çıkışa banka hisseleri yön vermeye devam ederken diğer hisselerdeki çıkışın çok sınırlı kalması yatırımcılar tarafından çokça dile getirilen ve eleştiri konusu olan bir durum.

‘Bireysel’ güç kattı

Bankaların ilk çeyrek kârlarında yüzde 50’lerin üzerinde artışlar meydana gelmesi bu hisse senetlerini zirve seviyelerine taşıdı. Düşük faiz ve kredi kuruluşlarından not artırım beklentisi Türkiye’ye yönelik beklentiyi güçlü tutuyor.

Öte yandan bireysel emeklilik sistemindeki büyüme kurumsal yatırımcıların hisse portföylerinin güçlenmesine neden oluyor. Dış piyasaların da iç piyasalarda oluşan iyimser havaya önemli katkısı oluyor. BIST 100 Endeksi, 20, 50 ve 100 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde hareket ediyor.

İlk hedef 5.1 cent!

Şu sıralar endeksin ilk hedefi dolar bazında 5.1 cent. Bu da TL bazında 91.500-92.000’li seviyelere denk geliyor. Öte yandan Endeks, içerisinde hareket ettiği Bollinger bandın üst sınırında bulunuyor. Bollinger band, borsalarda ve forex piyasalarında teknik analizciler taradından sıklıkla kullanıyor. John Bollinger taradından 1980’lerde geliştirildiği için bu adı almış.

Hareketli ortalamaların yukarı ve aşağı yönde standart sapma değeri kadar kaydırılması ile elde edilen değerlere göre belirlenmekte ve endeksteki sapmaları ölçmeyi sağlamakta. Bollinger kanalının üst sınırına yaklaşıldığında endeksin orta seviyeye doğru hareket etmesi beklenir.

Bunun anlamı düşüş beklentisinin artmasıdır. Bu nedenledir ki endekste kâr realizasyonuna yönelik satışları bekleyenler hiç de az değil. Ancak görülen şimdilik çoğunluğun trendin yönüne göre hareket ettiği.

‘NOT RÜZGÂRI’ GÜÇLÜ ESİYOR

Son bir haftadır yeni ‘not artışı’ beklentisiyle tırmanışa geçen Borsa İstanbul (BIST), dün 91 bin sınırını aşarak 91.085 puanı gördü. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bugün sabah bir toplantı düzenleyeceğini, S&P’nin ise 4 haziran’da Türkiye’de seminer düzenleyeceğini art arda açıklaması, borsada not artışı rüzgarını daha da güçlü estirdi.

BIST’in kapanış rakamı 90.852 puana işaret etti. Günlük yükseliş yüzde 1.56’yı buldu. Bankacılık endeksi yüzde 2.56’lık yükseliş kaydetti.

Mayıs sonu önemli

Borsanın geçmişine bakıldığında mayıs ayından sonra borsada satışların gelmeye başladığı ve endeksin yaz dönemini durgun geçirdiği görülüyor. Borsada rekorların kırıldığı bu dönemde, uzmanlar mayıs ayının sonunda satışların gelebileceği vurgusunda bulunurken, yukarı hareketin sonuna yaklaşıldığını dile getiriyorlar.

Yükseliş suni mi?

AYatırım Vadeli İşlemler Müdürü Nuri Sevgen, “Parasal sistem sürdükçe piyasalarda dalga boyları artacak. ‘BIST bankalar ile yükseliyor, bu suni bir yükseliş’ demek yerine, bankaların ilk çeyrekte kârlılığını yüzde 20 artırırken, sanayi sektörünün aynı performansı gösteremediğine dikkatler çevrilmeli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası: