Bahsettiğim gerekçelere ' Yeni Şahin ' başlıklı yazımdan ulaşabilirsiniz. Gerçekten de mayıs sonuna kadar ABD Dolar endeksinde yükseliş yaşanmış ve Dolar endeksi (DXY) 97 seviyesinden 98.2 seviyesine kadar yükselmişti. Yine aynı dönemde, Euro/Dolar paritesi 1.1240 seviyesinden 1.1130’a kadar geriledi. Yazımın yayımlanmasından sonra bir hafta içinde de Dolar kuru 5.83 TL'den 6.20 TL seviyesine yükseldi. Ancak, bu platformdaki yazımdan bu yana bir ay geçti ve özellikle son açıklanan ABD verileriyle beraber son yazımı yenilemem gerekti.
Piyasalarda gittikçe artan oranda ABD Merkez Bankası (Fed) faiz indirimi beklentisine rağmen, Fed, faizde herhangi bir aksiyon alma konusunda sabırlı davranacağını belirtmişti. Onun bu yaklaşımını “yeni şahin” olarak adlandırmıştım, en nihayetinde hala tutanaklarında geleceğe yönelik faiz artırımı beklentisi duruyordu. Fed Başkanı Jerome Powell, son FOMC toplantısında düşük enflasyon görünümünün kalıcı olmadığını belirtmişti.
O tarihten bu yana ABD’de üretici fiyatları (ÜFE), tüketici fiyatları (TÜFE) ve çekirdek üretici fiyatlarındaki yıllık bazda değişim, yine, beklentilerin altında açıklandı. Öncül büyüme rakamları da faiz artırımını destekleyici bir görünüm vermedi. İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları genel olarak ortalama beklentilerin üzerindeydi, toptan satışlarda ve perakende satışlarda düşüşler görüldü, kapasite kullanım oranı beklentinin altında açıklanırken sanayi üretimi ve imalat üretimi düşüş gösterdi, konut satışları düştü, dayanıklı mal siparişleri düştü, satın alma endeksleri genel olarak beklentilerin altında açıklandı.
Rakamlar, çoğunlukla mayıs ayı içinde açıklanan nisan ayına ait veriler idi. Ancak özellikle geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Ramazan bayramı tatili sırasında ABD’de öyle veriler açıklandı ki, ileriye dönük ABD büyüme ve enflasyon öngörülerimi revize etmeme sebebiyet verdi. ABD’de mayıs ayı için tarım dışı istihdam verileri beklentilerin oldukça altında gerçekleşti. Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisi 185 bin beklentilerine karşılık 75 bin olarak açıklandı. Tarım dışı üretkenlik ve dış ticaret verileri de beklentileri karşılamıyordu. Bir ay daha bu yönde, büyümede olumlu görünüm sergilemeyen, veriler açıklanır ise Fed’in tonunu bütünüyle değiştireceğini düşünüyorum. Önümüzdeki hafta çarşamba günü Fed, faiz toplantısı sonrası kararını açıklayarak bir basın duyurusu yapacak. Her ne kadar bu toplantıdan çıkacak kararın, faizlerde herhangi bir değişiklik olmayacağı şeklinde sonuçlanacağını düşünsem de, akabinde yapılacak söylemler güvercin algılanacaktır. Keza, toplantı kararının açıklanacağı güne kadar da piyasa oyuncuları Fed’den güvercin yönde söylemlerin geleceğini fiyatlayacaktır.
Geçtiğimiz cuma günü, ABD’de açıklanan veriler ile birlikte Dolar kuru gün içinde 5.86 TL'den 5.83 TL seviyesine geriledi. Önümüzde önemli bir seçim sonucu var ve yurt dışında çoğu piyasa oyuncusunun Türkiye piyasalarını fiyatlamak için bu seçim sonucuna odaklandığını biliyoruz. Seçim sonuçlarının yaratacağı algı Dolar/TL kurunu etkileyecektir ama o zamana kadar, özellikle Fed politikaları, Fed’in olası görece-güvercin söylemleri, ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı geriliminin devam etmesi Dolar/TL kurunu baskılayacaktır. Bu yüzden seçimlere kadar Dolar/TL kuru üzerinde yukarı yönlü ciddi bir şok beklemiyorum. Ancak, yurt dışından çok yakın takip edilen 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarının yaratacağı algıya göre bu görünüm değişebilir.
Dolar/TL kurunda 24 Haziran’a kadar 6 seviyesinin üzerini görmeyeceğimize dair beklentime bir diğer risk; bu hafta çarşamba günü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın, (TCMB) gerçekleştireceği para politikası kurulu toplantısından sonra, yapacağı açıklamadır. TCMB’den faiz değişikliğine gitmesini beklemiyorum ancak faiz indirimi yapacağı yönünde algı yaratacak bir açıklama, Dolar/TL kurunun seçime kadar 6 seviyesi altında kalacağı beklentimi riske sokar.
Son olarak, yılbaşından beri, Fed’in 2020 yılına kadar ne yönde karar alacağına dair, beklentimizi bu yazımda belirttiğim gibi ' Fed Ne Yapacak? ' hiç değiştirmedik aynı koruyoruz.