Saddam Hüseyin Tikrit’te yakalandı

15.12.2003 - 09:16 | Son Güncelleme :

Saddam Hüseyin,Tikrit`te bir çiftlik evinin bodrum katında kazdığı çukurun içine sinmiş, saç sakal birbirine karışmış bir halde bulundu

Irak`ın devrik lideri Saddam Hüseyin, ABD`nin düzenlediği Kızıl Şafak operasyonuyla, önceki akşam doğum yeri Tikrit yakınında bir çiftliğin bahçesinde iki metre derinliğinde bir delikte uyurken yakalandı. Bağdat`ın düştüğü 9 Nisan`dan beri kaçak olan Saddam Hüseyin`in firarı, böylece son buldu.

Bağdat`taki ABD karargâhında dün düzenlenen basın toplantısında, ABD`nin Irak`taki sivil yöneticisi Paul Bremer`in Hanımlar beyler, onu yakaladık. Tiran artık bir mahkûm sözleri, salondaki basın mensupları tarafından coşkuyla alkışlandı. Saddam`ın ABD askerlerinin elinde, yorgun ve çökmüş görüntülerinin gösterildiği sırada, salonda Kahrolsun Saddam, Saddam`a ölüm sloganları yükseldi, coşkuya kapılıp ağlayanlar oldu.

Operasyonu gerçekleştiren 4. Piyade Tümeni Komutanı Tümgeneral Ray Odierno, istihbaratın, Saddam`a yakın bir aileden geldiğini söyledi.

`Kaderine teslim oldu`
Tikrit`in 15 kilometre güneyindeki El Dora kasabasında, El Hadra bahçelerinde önceki akşam Amerikan 4. Piyade Tümeni ve özel birliklerden 600 asker, tek kurşun atmadan Saddam Hüseyin`i yakaladı. Bağdat`ta dün düzenlenen basın toplantısında, Irak`taki ABD güçlerinin komutanı Korgeneral Ricardo Sanchez, Tikrit civarında iki hedefe operasyon yaptıklarını, buralarda Saddam Hüseyin`in izini bulamayınca, operasyonu genişlettiklerini ve bir çiftlik evinin bahçesinde tespit ettikleri kamufle edilmiş deliği kazınca, Saddam`la karşılaştıklarını anlattı.

Askerlerin delikte buldukları kişiyi önce tanıyamadıkları, kim olduğunu sorunca, Ben Saddam Hüseyin yanıtını aldıkları belirtildi. İki metre derinliğinde, bir kişinin ancak sığabileceği genişlikteki delikten çıkardıkları Saddam Hüseyin`i güvenli bir bölgeye götürdüklerini söyleyen Sanchez, Saddam direnmedi, yorgundu ve kaderine teslim olmuştu. Bizimle işbirliği yaptı, konuşkandı dedi.

`Fare gibi yakaladık`
Tümgeneral Ray Odierno ise, Askerler kendisini delikten çekince Saddam sersemledi. Yanında tabanca vardı ama direnmedi. Fare gibi yakalandı dedi. Saddam`ın, yakalandığı deliğin birkaç metre uzağındaki iki odalı küçük kulübede yaşadığı tespit edildi.

Saddam Hüseyin`in saklandığı çiftlik evinde yapılan aramada, iki Iraklı yakalandı, iki Kalaşnikov marka tüfek ve 750 bin ABD doları bulundu. Saddam Hüseyin`in kimliği, yapılan DNA testiyle kesinleşti, devrik liderin kimliğinin tespitine, 7 aydır tutuklu bulunan eski başbakan yardımcısı Tarık Aziz de yardım etti. Gözaltındaki Saddam`ı ziyaret eden Geçici Yönetim Konseyi üyesi Adel Abdel - Mahdi, devrik lidere, insanların sevinç gösterileri yaptığını söylediklerini, Saddam`ın bunun üzerine Onlar çeteci dediğini, toplu mezarlara gömülen Iraklılar hatırlatılınca ise, Onlar hırsızdı diyerek, kendini savunduğunu söyledi.

ABD`de yayın yapan CBS televizyonu, Saddam`ın yakalandıktan sonra Irak dışına çıkarıldığını iddia etti. Amerikan ordusu, bu haberi yalanlarken, Irak Geçici Yönetim Konseyi üyesi Muvaffak El Rubai, Saddam Hüseyin`le Bağdat`ta görüştürüldüğünü söyledi. (Milliyet)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.997 Değişim: 0,82% Hacim : 54.879 Mio.TL Son veri saati : 13:06
Düşük 9.942 29.04.2024 Yüksek 10.008
Açılış: 9.992
32,3808 Değişim: -0,17%
Düşük 31,7688 29.04.2024 Yüksek 32,5630
Açılış: 32,4375
34,7707 Değişim: 0,09%
Düşük 34,5177 29.04.2024 Yüksek 34,9922
Açılış: 34,7411
2.438,95 Değişim: 0,01%
Düşük 2.384,03 29.04.2024 Yüksek 2.448,09
Açılış: 2.438,67
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.