En ucuz gaz veren şirket biz olacağız

15.12.2003 - 09:19 | Son Güncelleme :

Bosphorus`un ortağı Metin Şen, doğalgaz kontrat devir ihalesini alırsa, Türkiye`nin yıllık doğalgaz tüketiminin dörtte birini satacak. İddialı konuşan Metin Şen`e göre, kontrat devir sürecinin başlaması ile Türkiye`de doğalgaz fiyatlarında gerçek ucuzluk ortaya çıkacak

Doğalgaz piyasası ile ilgilenenlerin son dönemde en çok duyduğu iki isim Gazprom ve Ali Şen. Aslında Şen`in doğalgaz piyasasında iddialı olacağı 2003 baharında arka arkaya kurduğu üç şirketten belliydi. Geçtiğimiz günlerde bu şirketlerden biri olan Tur Enerji ve Gazprom ÖİB tarafından satışa çıkarılan Bursagaz`a teklif verdi. Ancak ikilinin asıl boy göstereceği alan Botaş`ın kontrat devir ihalesi olacak. Şen`in şirketlerinden biri Bosphorus Gaz`ın ana ilgi konusu da bu zaten. Biz de şirketin Genel Müdürü Metin Şen ve Genel Koordinatör Tuğrul Ertekin ile Türkiye`deki doğalgaz tartışmaları ve Botaş`ın ihalesini konuştuk. Metin Şen`e göre kontrat devirleri ile birlikte Türkiye gerçek anlamda ucuz doğalgaz ile tanışacak. Talip oldukları kontrat ise Mavi Akım değil, gürül gürül doğalgazın geldiği batı hattı. Metin Şen Botaş`ın kontrat devir ihalesine çıkması durumunda 4.6 milyar m3`lük gaz için teklif vereceklerini ifade ediyor. Bu rakam bir şirketin bu yıl için alabileceği en üst sınır. Gazprom`un kontrat devrinde net olarak kendilerini işaret etmesi ve karşı tarafta Bosphorus`un olması durumunda devir yapacağını bildirmesi yönündeki haberlere ise Metin Şen biraz kızıyor sanki. Şen, Burada yanlış bir yorum var. Sadece Rusya değil, Cezayir, Nijerya gibi kontratlarda da üçüncü şahıslarla paylaşılmama şartı var. Bu anlaşmaları ihaleye çıkarırken elbette ki satıcının da onayını almak gerekli. Bu nedenle `Bosphorus`a itirazda bulunmayız` demek ile `sadece onlara veririz` arasında fark var diyor.

SIRAYA MI GİRECEKLER?
Peki Bosphorus, 4.6 milyar m3 doğalgazı alırsa ne olacak? Herkes doğalgaz almak için Bosphorus`un önünde sıraya mı girecek? Öncelikle şunu netleştirmek gerek, kontrat devir ihalesinin bu şirkette kalması durumunda Gazprom kendi gazını partneri ile birlikte Türkiye`de kendi satabilecek. Tabi bu da ciddi bir fiyat avantajı demek. Metin Şen, gaz alım miktarına göre herkesle masaya oturup fiyat belirleneceğini belirterek, Biz Botaş`ın gitmediği yerlerde bulunan ve gaz almak isteyenlere de hizmet vermek istiyoruz. Biz kazandığımız taktirde, bu işleri de yapmayı düşünüyoruz değerlendimesinde bulunuyor.

Türkiye büyük kâr etti
Türkiye`de son dönemde tartışılan doğalgaz konusunda Metin Şen ısrarla, doğalgazın ve Botaş`ın günah keçisi ilan edilmesini eleştiriyor. Şen, Oradaki arkadaşların nasıl çalıştığını görüyorum. Türk özel sektör şirketleri Botaş`a ve Enerji Bakanı`na minnettar olmalı. Fiyatları indirmek için inanılmaz bir çaba sarf ettiler. Türkiye bu anlaşmadan büyük kâr etti. Türkiye artık doğalgazda beyaz bir sayfa açtı diyor.

Sadece biz değil onlar da bize bağlı
Şen Grubu`nun yanında enerji sektörünün önde gelen isimlerinden biri Tuğrul Erkin de var. Genel Koordinatör olarak görev yapan Erkin de doğalgazın kötü çocuk olmadığının altını çiziyor. Eyvah doğalgaz nedeniyle Rusya`ya bağlandık deniyor. Oysa adamlar Karadeniz`in altına 3 milyor dolarlık boru döşediler. Size küsüp, boruyu sökerek gidecek değiller ya. Yani onlar da size bağımlı diyen Erkin, Türkiye`de atılan yanlış adımlardan sonra kişilerin değil, fikirlerin suçlandığını belirtiyor. Erkin, Bursagaz ile ilgili olarak ise şu yorumu yapıyor

Şimdilik sadece Bursagaz`a teklif verdik. Biz önce hedefimizi belirliyor, sonra en iyi mermiyi kullanıp hedefe ateş ediyoruz. Yani yerden bir avuç toprak alıp rastgele savurmuyoruz. Bu bizim ciddiyetimizi gösteriyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.