KKTC seçiminden eşitlik çıktı

15.12.2003 - 09:12 | Son Güncelleme :

KKTC seçimlerinde 4 parti meclise girdi. İktidarı oluşturan UBP-DP ile muhalefetteki CTP-BDH, 50 milletvekilini eşit paylaştı

KKTC, yüzde 85 gibi yüksek bir katılım sağlandığı seçimde ikiye bölündü. Annan Planı yandaşlarıyla karşıtları arasında bir yarış haline gelen parlamento seçimlerinde taraflardan hiçbiri lehinde sonuç çıkmadı. Bu durum Kıbrıs Türk siyasetini daha önce görülmemiş biçimde ikiye böldü.

Dün akşam TSİ 03. 00 sıralarında oy oranlarının 50 kişilik parlamentoya yansıması, iki blok arasında 25 sandalyelik bir bölünmenin olduğunu ortaya koydu. 141 bin 471 kayıtlı seçmenin KKTC genelinde oy kullandığı 554 sandıktan sayımı sonuçlanan 534`ünün sonuçlarına göre, Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP - BG) yüzde 35.37 ile en fazla oyu alarak 19 milletvekili çıkardı. Bu partiyle birlikte Annan Planı`nı destekleyen Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) de yüzde 13.28 oyla 6 milletvekilliğinin sahibi oldu.

Annan Planı`na karşıt blokta yer alan Ulusal Birlik Partisi yüzde 32.83 oyla mecliste 18 sandalye kazanırken, aynı çizgideki Demokrat Parti oyların yüzde 12.79`uyla yedi milletvekilliği elde etti.

Genel oy sayımı sonunda, Annan Planı`na karşı çıkan iktidarın büyük partisi UBP`nin oyları gerilerken, koalisyonun ortağı Serdar Denktaş`ın DP`si de büyük oy kaybına uğradı. Dünkü seçimlerde yüzde 5`lik oy barajını geçemeyen ÇABP, MBP ve KAP da parlamentoya giremedi.

350 aday yarıştı
Seçimlerde UBP, CTP - BG, DP, Barış ve Demokrasi Haraketi (BDH), Çözüm ve Avrupa Birliği Partisi (ÇABP), Milliyetçi Barış Partisi (MBP) ve Kıbrıs Adalet Partisi (KAP) olmak üzere yedi parti 350 adayla yarıştı.

Seçimlere Türkiye`den gözlemci sıfatıyla katılan CHP milletvekilleri İnal Batu ve Hasan Fehmi Güneş, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş oy kullanmadan odayı kontrol etti. Batu, başka ülkelerden sadece sivil toplum kuruluşlarına bağlı gözlemciler olduğunu, seçimlerin çok demokratik bir ortamda geçtiğini söyledi.

Eşi Aydın Denktaş`la 122 numaralı sandıkta oy kullanan Rauf Denktaş da, oyunu kullandıktan sonra Demokrasi kazansın, barış kazansın dedi. Oyunu Girne`de kullanan Talat da, Bugüne kadar biz konuştuk, düşüncelerimizi ortaya koyduk, anlattık. Bugün halkımız konuşuyor. Halk ne derse o olur diye konuştu.

Oyunu Lefkoşa`da atan BDH Genel Başkanı Mustafa Akıncı statükonun her halükarda değişeceğini, çözüm yanlılarının kazanması halinde tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir değişim yaşanacağını, aksi halde çok ağır bedeller ödenebileceğini iddia etti.

534`ü açıldı
Gazetemizin baskıya verildiği 03.00`te 554 sandıktan 534`ü açılmış durumdaydı. Kesin olmayan sonuçlara göre, CTP yüzde 35.37 ile ilk sırada çıktı.

`Plan hazırlıyoruz`
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs konusunun çözümü için yeni bir plan üzerinde çalıştıklarını belirtti. Denktaş, Atina`da yayınlanan To Vima gazetesine verdiği demeçte, bu konuda Türk Dışişleri ile ortak çalışmaların sürdüğünü belirterek, Kıbrıs konusunun çözümü için hazırladığımız yeni planı seçimlerden sonra sunacağız dedi. Annan Planı`nın Rumların beklentilerine yanıt veren ve Kıbrıs sorununa adil çözüm getirmeyen bir plan olduğunu kaydeden Denktaş, bunun kabul edilmesinin mümkün olamayacağını belirtti.

UBP`lilerde CTP şoku
Ulusal Birlik Partisi`nin, sandıklar açıldıktan sonra birinci sırada gitmesini fırsat bilen partililer, UBP Genel Merkezi`nin önünde toplanarak sevinç gösterilerinde bulundu. Hainler Güney`e diye slogan atan UBP`liler, CTP`nin öne geçmesiyle slogan atmayı keserek sessizliğe büründü.


AB, geleneğini KKTC için bozdu
Genellikle ülkelerdeki seçimlere ilişkin herhangi bir yorumda bulunmayı reddeden ve bunu gelenek haline getiren AB Komisyonu bu kuralı KKTC`deki seçimler için bozdu. AB Komisyonu`ndan yapılan açıklamada, KKTC seçimlerinin Kıbrıslı Türkler`in soruna Annan Planı çerçevesinde çözüm bulunmasını ve 1 Mayıs 2004`te Ada`nın AB`ye birleşmiş olarak girmeyi istediğini ortaya koyduğu ifade edildi. Çözüm için destek vermeye hazır olduklarını kaydedilen komisyon açıklamasında, AB`nin çözüm çerçevesinde kaynak aktarımı sağlamak amacıyla uluslararası yardım konferansı düzenlemek için hazır olduğu da vurgulanırken, çözüm halinde adanın kuzeyine ek kaynak aktarılacağı ifade edildi.


Serdar Denktaş`tan koalisyon sinyali
KKTC Başbakan Yardımcısı ve DP lideri Serdar Denktaş, halkın seçim sonuçlarıyla, Meclis`e girmeyi başaran partilere, Bir araya gelin, kafa kafaya verin dediğini söyledi. Kafa kafaya verip bu halkın haklarını koruyan bir gelecek çıkartabilirsek ne ala. Olmazsa, yine karar halkındır. Halka gideceğiz diye konuşan Denktaş, propaganda süresince, Hiçbir partiyle koalisyon kurmayız demediklerini ve seçim sonuçlarını değerlendirerek hükümet olasılıklarını inceleyeceklerini ifade etti. (Milliyet)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.075 Değişim: -0,05% Hacim : 40.338 Mio.TL Son veri saati : 12:39
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3744 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9852 Değişim: -0,23%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,74 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.