Türk savunma sanayii baş döndürmeye devam ediyor... "Türk dronelarını duydunuz mu?'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2025 16:35

Katar merkezli medya kuruluşu Al Jazeera, günden güne büyüyen Türk savunma sanayii ile ilgili son gelişmeleri paylaştı. 2024 yılında Türkiye'nin silah ihracatının 7.1 milyar dolara ulaştığını belirten Al Jazeera, satış rekoru kıran Bayraktar TB2 SİHA'sından Türkiye'nin ilk 5. nesil savaş uçağı KAAN'a, Altay tankından Milli Gemi Projesi'ne (MİLGEM) kadar tüm önde gelen yerli ve milli üretim savunma sanayii ürünlerini tanıttı.

Haberin Devamı

Katar merkezli yayın kuruluşu Al Jazeera, Türkiye'nin giderek parlayan savunma sanayisini mercek altına aldı.

NATO'nun en büyük ikinci daimi ordusuna sahip Türkiye'nin bazı 'ikonik ürünleriyle' uluslararası pazarda dikkat çektiğini ve 'kayda değer bir silah ihracatçısı' olarak konumlandığını yazan Al Jazeera, Avrupa ve Orta Doğu'daki müşterilerle Türkiye'nin on yıl önce 1,9 milyar dolar olan ihracatın her yıl artarak 2024 yılında 7,1 milyar dolara ulaştığını vurguladı.

Bu büyük başarının arkasındaki nedenleri inceleyen yayın kuruluşu, Türkiye'nin bir süredir 'kendi kendine yeterli olma arayışında' olduğunu bu nedenle de 1985 yılında Savunma Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (SAGEB) kurulduğunu belirterek "SAGEB yıllarca araştırma ve geliştirme konusunda uluslararası iş birliğine odaklandı. Ancak Türkiye satın alabileceği silahlar ve bunları nasıl kullanabileceği konusunda kısıtlamalarla karşılaştıkça yerli üretime yöneldi. 2010'lu yıllarda savunma üretiminde büyük bir artış sağlandı.Günümüzde binlerce Türk şirket kara, hava ve denizcilik alanlarında faaliyet gösteriyor ve uluslararası alanda giderek daha fazla kabul görüyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türk savunma sanayii baş döndürmeye devam ediyor... Türk dronelarını duydunuz mu

TÜRK DRONE'LARINI DUYDUNUZ MU?

Detaylı analizinde “Türk drone'larını duydunuz mu?” diye soran Al Jazeera bu sorunun cevabını şöyle verdi;

"Belki de en ünlü Türk insansız hava aracı 2014 yılında sahaya çıkan ikonik Bayraktar TB2'dir. Bu İHA, en çok satın alınan Türk savunma ürünlerinden biri. Ancak başka modeller de var; 200 kg yük taşıyabilen orta irtifa uzun dayanıklılık (MALE) sınıfındaki Anka-S ve 70 kg yük kapasitesine sahip Vestel Karayel taktik İHA gibi.

Ülke ayrıca, yapay zeka ile güçlendirilmiş, havadaki herhangi bir tehdidi tanımlayabilen ve önleyebilen bir sistem olarak tanımlanan ‘Çelik Kubbe’ üzerinde de çalışmalarına devam ediyor.

Türkiye’nin ilk yerli savaş uçağı KAAN üzerinde de çalışmalar devam ediyor. KAAN, Hava Kuvvetleri envanterindeki yaşlanan Amerikan yapımı F-16'ların yerini almayı hedefliyor."

Haberin Devamı

Türk savunma sanayii baş döndürmeye devam ediyor... Türk dronelarını duydunuz mu

ALTAY TANKI KARADA ALMAN LEOPARD VE AMERİKAN ABRAMS’A RAKİP

Türkiye’nin karada ise Altay tankı ile ön plana çıktığını belirten Al Jazeera, Altay ana muharebe tankının Alman Leopard ve Amerikan Abrams tanklarına rakip olacak şekilde tasarlandığını belirtti ve “Ordu ayrıca mayına dayanıklı, kontrgerilla operasyonlarında yaygın olarak kullanılan Kirpi'nin yanı sıra FNSS Savunma Sistemleri tarafından üretilen Kaplan ve Pars gibi modern piyade savaş araçlarına da sahip" ifadelerini kullandı.

DENİZCİLİK FAALİYETLERİ

Türkiye'nin denizcilik alanında da üretimi bulunduğunu belirten Al Jazeera "2004 yılında kurulan MİLGEM (Milli Gemi Projesi), Türk donanmasının yeni nesil gemilerini üretiyor. MİLGEM, son teknoloji ürünü Ada sınıfı korvetler ve İstanbul sınıfı fırkateynler üretirken, daha da gelişmiş savaş gemileri ve denizaltılar üretmeyi planlıyor. En dikkat çekeni ise 2023'te göreve başlayan, Türk Deniz Kuvvetleri'nin en büyük gemisi olan amfibi drone taşıyıcı hücum gemisi TCG Anadolu." dedi.

Haberin Devamı

Üretilen füze sistemlerine de değinen makale "Son olarak akıllı mühimmatlar, hava savunma sistemleri ve füzelerden oluşan uzun bir liste var; bunlar arasında Bora kısa menzilli balistik füzesi ve Atmaca (Şahin) uzun menzilli füzeleri yer alıyor." dedi.

Türk savunma sanayii baş döndürmeye devam ediyor... Türk dronelarını duydunuz mu

TÜRKİYE NEDEN MİLLİ ÜRETİME YÖNELDİ

Türkiye'nin askeri teçhizat geliştirme yönündeki hamlesinin iç dinamikler kadar dış etkenlerin de bir sonucu olduğu belirten analiz şu ifadelere yer verdi:

"1970'lerin ortasında ABD, Kıbrıs'a yönelik askeri müdahalesi nedeniyle Türkiye'ye silah ambargosu uyguladı. Almanya, 1990'lı yılların başında Türkiye'ye silah ihracatını yasakladı. Türkiye'ye sattığı zırhlı araçların, sözleşmede yalnızca NATO üyesi olmayan bir ülkenin saldırısına karşı kullanılabileceği belirtilmiş olmasına rağmen, yurt içinde kullanıldığını ileri sürdü. Ardından 2020 yılında ABD, Türkiye'ye Rus S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle yaptırım uyguladı. O dönemde Türkiye zaten silah üreticisi olarak kendini kanıtlamıştı. 

Haberin Devamı

BUGÜN TÜRKİYE'DE 3.000'E YAKIN SİLAH ŞİRKETİ VAR

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'ne (SIPRI) göre, ihracat artarak küresel silah ihracatının yüzde 1,7'sini oluşturdu ve ülke, 2020-2024 döneminde dünya savunma ihracatçıları sıralamasında 11. sıraya yerleşti. Al Jazeera analizi GTürkiye'nin geçen yıl ihracatının 178 ülkeye ulaştığını, 2015-2019 dönemine göre yüzde 103 artış kaydedildiğini belirtti. Makale şöyle devam etti:

"SIPRI'ye göre, 2020-2024 döneminde şirketin başlıca müşterileri Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve Katar oldu. En çok ihraç edilen ürünü ise Bayraktar orta irtifa uzun havada kalışlı İHA'nın Irak, Ukrayna, Kenya, Bangladeş ve Japonya başta olmak üzere en az 31 ülkeye ihraç edildiği bildiriliyor. Geçtiğimiz yıl üreticisi Baykar, daha fazla parça üretimi yapmak ve uluslararası tedarik zinciri zorluklarından kaçınmak amacıyla kendi jet motorlarını geliştirmek için 300 milyon dolarlık yatırım yaptığını duyurmuştu. Şirket, Akinci insansız hava aracı için şirket içi bir motor, ardından geliştirilmekte olan insansız hava-hava muharebe aracı Kizilelma için bir turbofan motoru geliştirmeyi hedefliyor. Şimdiye kadar her ikisi de Ukrayna motorlarını kullanıyor."

 

BAKMADAN GEÇME!