Güncelleme Tarihi:
Borsada mart ayının ortasından beri süren yükseliş, hem yurtdışından gelen haberler hem de yurtiçindeki belirsizliklerle durdu. 84.000’lerden 77.000’lere gevşeyen Bileşik Endeks’ teki kayıp bir haftada yüzde 8’lere dayandı. Belirsizliklerin devam etmesi sonrasında aracı kurumlar da tavsiyelerini aşağı yönlü revize etmeye başladı. Uzmanlar, bu ortamda yatırımcılara defansif kalmalarını öneriyor. Ekonomist'ten Mustafa Gündoğdu uzmanlara sordu. İşte yatırımcılara önemli tavsiyeler...
Dinmek bilmeyen Rusya-Ukrayna karışıklıkları, ABD’nin IŞİD’i bombalama kararı alması, enflasyon ve Avrupa’daki para politikası alanlarında artan riskler, cumhurbaşkanlığı seçimi ve Moody’s’ in Türkiye’nin kredi notunu düşürebileceği söylentileri… Hepsinin toplamında BİST-100’ün de tüm bu olumsuz olaylardan nasibini alması kaçınılmazdı. Çok değil 31 Temmuz’da 84.356’yı test eden Bileşik Endeks,8 Ağustos’ta 77.700 puana kadar indi. Son bir haftada endeksteki kayıp yüzde 8’lere kadar çıktı.
HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Peki bu sıcak gündemde bu dengeli gevşeyen endeks, Boğa Piyasası görünümünden Ayı Piyasası görünümüne mi dümen kırmış durumda? Beklenen yükseliş kısa sürede son mu buldu? Bu konuda söylerken, bazıları da bunun bir geçiş dönemi olduğunu ve paniğe gerek olmadığını savunuyor. Endeksin yönünü şimdilik aşağı olarak belirlediği bu konjonktürde uzmanların hemfikir olduğunu konu ise risk almamak ve defansif kalmak.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin açıklamalarıyla yükselen küresel piyasaların kazancının çoğunu geri verdiği ve açıklanan programa rağmen Euro Bölgesi’ndeki büyümenin zayıf seyrinin piyasalardaki olumlu havayı bozduğu bir seyir izledik.
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Portföyler değişiyor
Komşulardaki karışıklıklar sonrasında Türkiye piyasasının da buna tepki verdiğini söyleyen İş Yatırım uzmanları,2yaz gecesi rüyası’ nın beklediklerinden kısa sürdüğü yorumlarını yapıyor.
İş Yatırım uzmanları, ”Ekonomik ve jeopolitik risklerdeki artışa rağmen gelişmekte olan ülkelere göre iskontomuz kalmadığından BİST için ‘biriktir’ olan görüşümüzü ‘ağırlık azalt’ olarak değiştirdik. BİST’te mevcut değerlemelerin makro cephede; ekonomide yeniden dengelenme, enflasyon ve para politikası alanlarında artan riskler karşısında yeterli marj içermediğine inanıyoruz” diyor.
İş Yatırım uzmanları, bu nedenle mevcut fiyatların kar realizasyonu için kullanılmasını önerdiklerini belirtiyor ve ekliyor: ”Öneri değişikliğimize paralel betası daha yüksek bankaların ve GYO’ ların öneri portföyümüzdeki ağırlığını yüzde 55‘den yüzde 40’a indirdik.”
Aşağı revize gerçekleşti
ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır ise son dönemde Türkiye üzerine etki eden riskleri kategorilendirerek değerlendirmek gerektiğini söylüyor.”Moody’s konusuna bakarsak, yakın vade içerisinde herhangi bir kredi derecelendirme kurumundan not indirimi için TGMN’nin 27 Ağustos’ta ki toplantısında faiz indirip indirmediğinin görülmesi gerekiyor” diyen Candır, Rusya-Ukrayna konusuna dikkat çekiyor. Gelişen piyasaları ve Avrupa’yı daha yoğun olarak etkilerken Türkiye’ye yansıması dolaylı olduğundan, bunun BİST-100 üzerine etkisinin FED ile birleştirilmesi gerektiğini anlatıyor.
Egemen Candır, ”BİST için geçtiğimiz ay içerisindeki düşüncemiz yükselişlerin 85.500-86.000 bölgesinde yorulabileceği yönündeydi. Bu görünüm henüz değişmiş değil fakat direnç seviyelerimiz aşağı yönlü revize ederek 82.500-83.000’i kritik zorlama bölgesi olarak görüyoruz” diyor.
Risk almayın
Risk artışının çok doğal olarak BİST’in bir düzeltme ile karşılaşmasına neden olduğunu belirten Burgan Yatırım Finansal Danışmanlık Müdür Yardımcısı Murat Akyol, pozisyonların azaltılmasının bir seçenek olarak masada kalmaya devam ettiğini belirtiyor. ”Yine de bu yönde bir adım atmak için karşı karşıya bulunduğumuz risklerin arttığını görmemiz gerekiyor. Dolayısıyla pozisyon azaltmaktan ziyade daha fazla risk almamak şimdilik en uygun seçenek olarak görünüyor” diyen Akyol, belirsizliklerin arttığı dönemde en uygun seçeneğin daha defansif tarafta yer almak olduğuna dikkat çekiyor.
Gedik Yatırım uzmanları ise küresel piyasalarda doların diğer paralara karşı değer kazanıyor olması ve yıl sonuna doğru ABD’de faiz artırımı beklentilerinin artması olasılığı nedeniyle, özellikle döviz yükümlülükleri yüksek olan ve bunları hedge etmemiş şirket hisselerinden uzak durmanın, aksine döviz varlıklarını yüksek olan şirket hisselerinde defansif pozisyon almanın düşünülmesi gerektiğini söylüyor.
Ata yatırım uzmanları da 80.000 altının kalıcı olmayacağının altını çizerken bu noktada ”Kesinlikle panik yapmaya gerek yok. Bu tip dalgalanmaları geçmiş dönemde de yaşadık. Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin görüşünü değiştirmemesi de şu an için güçlü bir olasılık” diyor.
Döviz ve faiz izlenecek
Finans Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi Birimi Uzmanı Banu Eriş ise mevcut geri çekilmelerin uzun vadeli portföylerde pozisyon artırmak için kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Ancak kısa vadeli riskleri de dikkate aldığımızda aceleci olunmaması gerektiğini düşündüklerini anlatan Eriş, şunları söylüyor: ”Bankaların ikinci çeyrek karlılığı genel olarak beklentilere yakın veya beklentilerin üzerinde oldu. İkinci çeyrek sonuçlarının ardından 2014’e dair tahminlerde de kısmen yukarı yönlü revizyonlar yapıldı.”
Üçüncü çeyreğin henüz yalnızca bir aylık döneminin gözlemlendiğini söyleyen Eriş, geri kalan iki aylık dönemde gündeme bağlı olarak döviz ve faizin izleyeceği seyrin ve ekonominin performansının banka/şirket karlılıkları üzerinde belirleyici olacağının altını çiziyor.
Yatırımcı ne yapmalı
Defansif şirketler
BİST tarafında mevcut durumda defansif şirketler içerisinde daha çok jeopolitik risklerden etkilenmeyen şirketlerin seçilmesi gerektiğini söyleyen İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, yatırımcıların bankacılık dışı endeks hisselerinde defansif olanları tercih etmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor: ”Bu bağlamda yatırımcıların portföylerine 2,10 seviyeleri üzerinden dolar eklemeleri daha mantıklı gözüküyor.”
Kısa vadeli işlemler
BİST-100 Endeksi için 12 aylık vadeli hedef değerlerinin 84.000’e işaret ettiğini söyleyen Finans Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi Birimi Uzmanı Banu Eriş de mevcut seviyeler itibariyle getiri potansiyelini oldukça sınırlı gördüklerini vurguluyor. ”Bu nedenle doğru hisse seçimi önemli” diyen Eriş, BİST’ te bu dönemde kısa vadeli trade amaçlı pozisyonların stoploss disiplinine bağlı kalarak taşınmasını önerdiklerini belirtiyor.
TL'nin seyri önemli
Burgan Yatırım Finansal Danışmanlık Müdür Yardımcısı Murat Akyol ikinci çeyrekte özellikle sanayi şirketlerinin güçlü TL’nin yarattığı avantajdan fayda sağladığını belirtiyor. Akyol, ”Aynı dönemde TCMB’nin faiz indirimlerinin desteği ile bankaların ilk çeyrek marjlarının ve net karlarının destek bulduğunu gördük. Üçüncü çeyrek bilançolarında ise TL’nin seyri bir kez daha belirleyici bir unsur olarak çalışabilir” diyor.