Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2012 10:433dk okuma
Bank Asya, faizsiz emeklilik için şirket kurdu...
Bank Asya, yeni kurduğu şirket ile `Bireysel Emeklilik Sistemi` için fon toplamaya başladı. Banka bu girişimle, tasarruflarını faiz dışı yatırım aracına dönüştürmek isteyenlere yeni bir imkân sunacak. Bankanın genel müdürü Abdullah Çelik, Böylece finans alanındaki yelpazemizi genişlettik. dedi.
Katılım bankalarından Bank Asya, Bireysel Emeklilik Sistemi`nde (BES) faaliyetlerine başladı. Katılım bankacılığı sektöründe yeni bir kulvar olarak değerlendirilen Asya Emeklilik`te fon içerikleri altın, katılım hesapları, sukuk ve benzeri faizsiz enstrümanlardan oluşacak.
ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, dünyanın en büyük tasarruf ve yatırım sistemi konumundaki BES`in fon büyüklüğünün gelişmiş ülkelerde milli gelire oranının yüzde 100`lere vardığını, Türkiye`de ise yüzde 2,5 olduğunu belirtti. Çelik, Bu yatırım ile emeklilik şirketimiz, hassasiyeti olan duyarlı insanımızı sisteme dâhil edeceği gibi fırsat eşitliği sağlayarak hem sektörü genişletecek hem de uzun süredir beklenen bir ihtiyaca karşılık verecek. dedi. Faizsiz emeklilik sistemiyle beraber emekliliğin Anadolu`ya yayılmasını beklediklerini kaydeden Çelik, yurtdışındaki Türkleri de bu sisteme dahil etmek istediklerini belirtti.
Yeni yasal düzenleme ile beraber dünya üzerinde bulunan tüm Türk vatandaşlarını da sistemle tanıştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Çelik, 2023`te dünyada katılım bankacılığı büyüklüğünün 8 trilyon dolara ulaşacağı öngörüsünde bulundu. Çelik`e göre Türkiye`nin bu konuda henüz yolun çok başında. Katılım bankalarının büyüklüğünün 2023`e kadar 3 kat büyüyerek pazar payını yüzde 15`e çıkarması hedefleniyor.
Kurulan emeklilik şirketinin Türkiye`nin ilk ve tek faizsiz bireysel emeklilik şirketi olduğunu dile getiren Asya Emeklilik Genel Müdürü Ercüment Korkut ise Emeklilik planlarımızın tamamını getirisi faiz olmayan fonlara bağlı yatırım araçlarından oluşturduk.
Böylece Asya Emeklilik, bu konuya duyarlı değerli vatandaşlarımızın tasarruflarının sektöre katılmasına imkân tanıyacak. dedi. Korkut, kurulan fonların sukuk ve benzeri faizsiz enstrümanlar, katılım endeksi kriterlerine uygun hisse senetleri, katılım hesapları ve altın fonlarından oluştuğu bilgisini verdi. Korkut, düşük seviyelerde bulunan tasarrufların artırılarak cari açığın azaltılmasına katkıda bulunulacağını kaydetti.
Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında da genel bir değerlendirme yapan Ercüment Korkut, bireysel emeklilik fonlarının toplam büyüklüğünün 19 trilyon dolar gibi devasa bir rakama ulaştığına dikkat çekti. Türkiye`de ise BES`in toplam fon büyüklüğü, içinde bulunduğumuz ay itibarıyla 16 milyar TL, katılımcı sayısı ise 2,7 milyon kişi. Korkut, 2023 hedefimiz payımızı yüzde 15`e, katılımcı sayımızı da iki yıl içerisinde 100 bin`e çıkarmak. diye konuştu.
BES, vergi avantajı sağlıor
Tasarruf bilincinin düşük olduğuna dikkat çekilen Türkiye`de bu oranı artırmanın yolu bireysel emeklilik sistemi olarak gösteriliyor. Türkiye pazarında henüz çok yeni olmasına rağmen hızlı bir ilerleme yakalayan BES, faiz konusunda duyarlı kişilerin tasarruflarını çekemiyordu.
Bank Asya, bu kişilerin tasarruflarını ekonomiye kazandırmayı hedefliyor. BES`in yaygınlaştığı ülkelerde istihdamın arttığını belirten Asya Emeklilik Genel Müdürü Ercüment Korkut, sistemin ayrıca vergi avantajı sağladığına da dikkat çekti.
Bigpara turuna katılın
Altın fiyatları,
döviz fiyatları,
dolar,
euro,
sterlin,
canlı borsa,
hisse senetleri,