9 günlük tatil fırsatı 2 yıl yok!

19.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Son iki yıldır arka arkaya gelen uzun tatiller hem çalışanların, hem de turizmcilerin yüzünü güldürdü.

Yalnız uzun tatiller, beraberinde tartışma da getiriyor. Çalışanların yanında turizmciler bu uzun tatiller sırasında sevinirken, bazı kesimler “Türkiye ekonomik bir darboğazdan geçerken uzun tatiller israftan başka bir şey değil” şeklinde sitemlerde bulunuyor.

Bunun tam tersini savunanlar da var. Örneğin psikologlara göre zaman zaman yapılan toplu tatillerin iş verimi açısından olumlu yönleri de var.

Son uzun tatil
Kayıplar kazançlar ne olursa olsun önümüzdeki ay bir uzun tatili daha var. Türkiye’nin, 5 Mart’ta başlayacak olan Kurban bayramı nedeniyle haftanın ilk dört gününden sonra büyü ihtimalle son çalışma günü olan Cuma günü de resmi ya da idari tatil günü olarak ilan edilecek ve dokuz günlük uzun bir tatil daha yaşayacağız.

Yalnız küçük, ama bu uzun tatillere alışanların sevinemeyeceği bir hatırlatma yapmakta yarar var. Yaşayacağımız bu uzun tatil, önümüzdeki iki yılın son uzun talili olacak. Çünkü artık ne 2001’de ne de 2002’de böyle uzun tatil var.

Şeker Bayramı üç gün
Son tatilin ardından yine bu yıl kutlayacağımız Şeker Bayramı üç günlük dinlenme imkanı tanıyor. 16 Aralık’a denk gelen Şeker bayramı Salı günü biteceğinden, yapacağımız tatil hafta sonu da dahil üç günü geçmiyor.

2002 yılına gelindiğinde ilk dini tatil olan Kurban bayramı 22 Şubat Cuma günü başlayıp, 25 Şubat Pazartesi günü sona eriyor. Aynı yılın Şeker Bayramı ise 5 Aralık Perşembe günü başlayıp, 7 Aralık Cumartesi günü bitiyor.

İki yılın ardından yaşayacağımız ilk uzun tatil ise 2003 yılında. Bu yıl Kurban Bayramı 11 Şubat Salı günü başlıyor ve 14 Şubat Cuma günü sona eriyor: Şeker Bayramı ise 25 Kasım Salı günü başlayıp, 27 Kasım Perşembe günü bitiyor. Başlangıç ve bitiş tarihleri dikkate alındığında uzun tatil için 2003 yılına kadar beklememiz gerekecek.

Fırsat bu fırsat
Karıncalar Turizm Genel Müdürü Reyhan beler, tatilin insanları bedenen ve ruhen dinlendirdiğine işaret ettikten sonra şunları söylüyor: “Zihnimiz ve bedenimizin de uzun bir molaya ihtiyacı var. Dolayısıyla önümüzdeki 9 günlük tatil, uzun süre yıllarca karşımıza çıkmayacak bir fırsat ve bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor.”

Turizmciler de bunun farkında. Bu nedenle bu son tatil fırsatını şirketleri açısından en olumlu şekilde geçirebilmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

Hem yurtiçi hem de yurtdışı tatil için yarattıkları seçenekler oldukça fazla.

Zaten tatilden 1.5 ay önce başlattıkları gazete ilanlarında bunu açıkça görmek mümkün. Geçen hafta ise bu ilanların artık doruğa çıktığı görüldü.

Çünkü birçok turizmci, düzenledikleri turları kapsayan ülkelerle ilgili vize sorunu nedeniyle tura katılımı 20 Şubat ile sınırlı tutuyor. Vize sorununun yaşanmadığı ülkelerde ise başvurular son haftaya kadar alınacağa benziyor.

Dış tatilin zamanı
Kurban Bayramı’nın mart ayına geldiğini hatırlatan Bien Tours Genel Müdür İlkay Felek ise bu aya ilişkin şu bilgileri veriyor:

“Mart, Uzakdoğu, Avrupa ve ABD’de geçirilecek bir tatil için son derece uygun bir ay. Çünkü martta buralar tatilcilere iklim açısından son derece keyifli gezme imkanı sunuyor.”

Bu arada bu bayramın son yılların en uzun tatil imkanını sunuyor olmasına karşın, organize edilen yurtiçi ve yurtdışı turlara bekledikleri kadar büyük ilgi olmadığı bildiriliyor. Bunun de en büyük sebebi Türkiye ekonomisinde yaşanan sorunlar ve özellikle birçok çalışanın karşı karşıya bulunduğu işsizlik korkusu.

Bayram turlarına henüz arzu edilen düzeyde talep gelmediğini belirten Tempo Turizm Satış Müdürü Ümit Maçkan, “Bu aralar kültür turlarımız iyi gidiyor. Umarız kültür turlarımızın yanı sıra diğer turlarımız da gereken ilgiyi görür” diyor.

Fiyat ne kadar?
Turizmcilerden edindiğimiz bilgiye göre, yurtiçinde kültür turları, yurtdışında ise İtalya, Yunanistan, ABD ve Uzakdoğu turları en fazla rağbet görenlerden. Bir hafta yarım pansiyon konaklamalı yurtiçi kültür turlarının fiyatı 90 milyon liradan başlayıp 150 milyon liraya kadar çıkıyor.

Yurtdışı turları gidilen ülke ve kalınan süreye bağlı olmak üzere 995 ile 1.460 dolar arasında değişirken, ABD turlarının fiyatı yine aynı gerekçelere bağlı olarak 1.670 dolardan başlayıp, 2.220 dolara kadar çıkıyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.