10 bin TL`ye iş imkanı

Güncelleme Tarihi:

10 bin TL`ye iş imkanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2013 10:03

Bu bölümden mezun olan öğrenciler 10 bin TL`ye iş bulabilir...

Haberin Devamı

İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Prof. Dr. Aynur Aydın, sektörlerin ihtiyacına yönelik “ara” ve “aranan eleman” yetiştirmeyi hedeflediklerini, özellikle hasta ve yaşlı bakımında eleman bulunamadığını ve bu bölümden mezun olan öğrencilerinin direk işe başlayacağını açıklayarak, sektördeki ücretlerin ise bin 500 TL ile 10 bin TL arasında değiştiğini söyledi.
 
Aydın, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Şişli Meslek Yüksekokulu’nun iki yıllık bir okul olduğunu söyledi. Normal kontenjana yetişemedikleri için ek kontenjanla öğrenci aldıklarını ve bu sırada da kendilerini tanıttıklarını kaydetti.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Buna rağmen ortalamada yüzde 70’in üzerinde doluluğu sağladıklarını söyleyen Aydın, “Bizi bir üniversiteye bağlı değiliz. Bağımsız bir yüksek olarak kurulduk. Hali hazırda eğitim öğretim gören birinci dönemini bitirmiş olan 452 öğrencimiz var. Bizim 9 bölümümüz var. Onları kısaca sayacak olursak bankacılık ve sigortacılık, yerel yönetimler, moda tasarımı, mimari restorasyon, çocuk gelişimi, yaşlı bakımı, büro yönetimi ve sekreterlik, turizm otelcilik ve sağlık kurumları işletmeciliği. Bu 9 program da bizim sektörün ihtiyaçlarına göre toparlanmış programlar” dedi.

ARANAN ELEMAN YETİŞTİRECEĞİZ

Şişli bölgesinde çok sayıda hastane olduğunu, 50’inin üzerinde otel bulunduğunu ve yenilerinin açıldığını söyleyen Aydın, diğer taraftan anaokulu ve kreş sayısının da yoğun olduğunu kaydetti. Programlarından yaşlı bakımının ise biraz daha fazla olduğunu kaydeden Aydın, özellikle Şişli bölgesinde yaşlı nüfusun arttığını belirtti.

Bu alanının kendileri için de önemli olduğunu ifade eden Aydın, “Bu programımız bu yıl çok yüksek bir dolulukta değil. Ancak önümüzdeki sene istihdam olanağı görüldüğü zaman artacağını düşünüyoruz ki şimdiden bizim öğrencilerimize talep var. Öğrencilerimizin hepsi staj talebiyle karşı karşıyalar. Bu yıldan sonra bu bölümlere ilginin çok ciddi artacağını düşünüyoruz. Çünkü ihtiyaçtan doğan, ara eleman ihtiyacını yetiştiren bölümler. Biz ara eleman ve aranan eleman yetiştireceğiz. Bunu uygulama ile de destekleyen bir okuluz” dedi.

“AŞÇILIK’TAKİ 40 ÖĞRENCİ BORSA LOKANTALARI’NDA İSTİHDAM EDİLECEK”

Aydın, okuldaki 9 programa bu yıl 5 tane daha eklemek istediklerini, YÖK’e gönderdiklerini ve onayı da aldıklarını açıkladı. Bu bölümlerin de sektörün ihtiyacından doğduğunu dile getiren Aydın, açılacak beş programı grafik tasarım, ilk ve acil yardım, tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik, saç bakım ve güzellik, aşçılık olarak sıraladı. Aşçılık konusunda öğrencilerin stajını şimdiden Borsa Lokantaları’na devrettiklerini açıklayan Aydın, “Alımından istihdamına kadar biz
sorumluyuz dediler. Bu bölümde kontenjanımız 40 kişi. Bunların bursu, istihdamı onlara ait” dedi.

“TURİZM OTELCİLİK ÖĞRENCİLERİ POİNT’TE İŞE BAŞLAYACAKLAR” Meslek Yüksek Okullarına gelen öğrencinin başarı profilinin zaten düşük olduğunu, bu çocukların biraz mutsuz ve umutsuz geldiğine dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:

“Biz burada onlara hem umudu, hem mutluluğu vermeye çalışıyoruz. Umudu da verirken sözde kalan bir mutluluk veya umut değil bizimki. Çünkü anlaşma yapıyoruz sektörle. Üniversite-sanayi işbirliğini yapıyoruz. Gidiyoruz tek tek öğrencilerimize hamiler arıyoruz. Bir başka deyişle çözüm ortakları buluyoruz ve diyoruz ki ‘Müfredatımıza gelin yardımcı olun’, ‘Gelin birlikte yapalım sonra bu çocuklara zaten ihtiyacınız var, bunları da alın’ diyoruz. Sektör de buna çok memnun oluyor. Şimdi Point Oteller ile 26 Şubat’ta bir imza törenimiz var. Turizm otelcilik öğrencilerimizi de onlara teslim ediyoruz. Bu bölümde de 41 öğrencimiz var, bu 41 öğrencimizin bursu, stajı ve istihdamı… Hepsi. Mezun olduktan sonra orada direk işe başlayacaklar. Bizim öğrencilerimiz şimdi Point’in önünden geçerken ‘bizim otel’, Borsa Lokantası’nın önünden geçerken ‘bizim lokanta’ diyorlar.”

DENİZBANK ÇEKİRDEKTEN BANKACI YETİŞTİRECEK

Bankacılık ve sigortacılık konusunda Denizbank ile irtibata geçtiklerini ve görüşmelerinin tamamlandığını açıklayan Aydın, “İmzalanacak iyi niyet anlaşması çerçevesinde Denizbank, öğrencilere burs, staj ve istihdam olanağı sağlanacak” dedi. Aydın, gençleri mesleğe hazırlayan okulların staj, uygulamalı eğitim ve burs imkanları için özel sektör ile yapacağı işbirliklerinin büyük önem taşıdığını söyledi. Eğitim alanına desteğinin artmasının, firma ve eğitim kurumlarının bilgi, birikim ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşmalarının karşılıklı değerine değinen Aydın, gençlerin iş hayatına atılmadan önce tecrübe edinmelerinin gelecekleri için gerekliliğinin altını çizdi.

``DEVLET, ÖZEL, VAKIF HASTANELERİ AYRIMI DÜŞÜNMÜYORUM KİMDEN ÇABUK GERİ DÖNÜŞ OLURSA ONUNLA ÇALIŞIRIZ”

Aydın, Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik ile acil ve ilk yardım bölümleri için Florence Nightingale Grubu ile görüştüklerini, Grup’tan çok ihtiyaç olduğu yanıtını aldıklarını ve şu anda görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Aynı zamanda oradan uzmanların ise gelip öğrencilere ders vereceğini söyleyen Aydın, diğer taraftan devlet hastaneleri ile de ikinci dönemin başında entegrasyonu sağlamak istediklerini anlatarak, “İzin isteyeceğiz. Önümüzdeki yıl hocalarımızın yönlendirmesi ile hastanelere ‘bize şurada şunları yapmak için staj imkanı, izin verir misiniz?’ diyeceğiz. Bunun için devlet, özel, vakıf diye bir ayrım düşünmüyorum. Ancak kimden çabuk geri dönüş olursa onunla çalışırız” açıklamasında bulundu. Öğrencilerin şu anda yetiştiği dile getiren Aydın, “Şeker, tansiyon bakabiliyorlar. Çocuk gelişimi öğrencilerimizin de şu anda hepsi çalışıyor” bilgisini verdi.

“KOTON’UN SAHİBİ ‘MODA’ DERS VERECEK”

Moda-tasarım bölümündeki öğrencilerin ise Adil Işık, Koton, Sarar ve Dilek Hanif’e staj için gittiğini bildiren Aydın, “Öğrenciler stajlarını orada yapıyorlar. Diğer taraftan bu bölümdeki öğrencilerimize Koton’un sahibi ilk dersimize gelecek. Yeni dönemin başında. Yani her bir bölümümüzü bir çözüm ortağı ile götürelim ki bu çocuklarımızın geleceği de açık olsun” diye konuştu. Aydın, yaşlı ve hasta bakımı konusunda da sektörden yoğun ilgi gördüklerini ve huzur evi konusunda 35 derneği çatısında birleştiren Federasyon ile görüştüklerini açıkladı. Oradaki 35 huzur evi ile bağlantı yaptıklarını belirten Aydın, “Bu talep onlardan bize geldi. Çok fazla açık var ve bizim öğrencilerimiz onlara yetmiyor. Çok seviniyorlar ara eleman yetiştirdiğimiz için. Orada staj gören öğrencimiz, staj sonrasında çalışmaya devam edecek” açıklamasında bulundu.

GÜNLÜK 500, GECELİĞİ BİN TL

Bu bölümden mezun olan öğrencilerin alacakları ücretler konusuna da değinen Aydın, “Geçen gün bir yaşlı bakım hemşiresi geldi buraya. Biraz da işi uzmanından dinledim. O noktada günlük 500 TL’nin az bir rakam olduğunu söyleyince şöyle bir kaldım. 20 gün çalışsa 10 bin TL gibi bir ortaya çıkıyor ortaya. Bana ‘Hocam yeterliliği olan eleman bulunamıyor da zaten, hele bir de hastalık sonrası belli ilaçları kullanması gerekiyorsa… ’ dedi. Dolayısı ile zaten bulunamadığını, üst gelir grubundaki taleplerin çok yüksek olduğunu, bu gruptaki rakamların telaffuz bile edilmediğini, hastane söz konusu olduğunda geceliği bin TL’ye hastanede kaldığını söyledi.

Çünkü huzur evine veremiyor toplumsal baskı da var” diye konuştu. Aydın, diğer bölümlere en alt düzeyden işe başlandığında ücret bandının bin-bin 500 TL arasında olduğunu, ancak burada hızlı ilerleme imkanı olduğunu, dolayısı ile kademe ve ücretini hızlıca artırma şansı bulunduğunu kaydetti. Şişli Meslek Yüksekokulu Kurumsal İletişim Direktörü Nihan Akça, Türkiye İstatistik Kurumu’nun anketlerinde artık sanayi sektöründe eleman ihtiyacının düştüğünü, onun yerine hizmet sektörünün ön plana çıktığının görüldüğünü söyledi. Akça, “Bizim hasta ve yaşlı bakımındaki öğrencilerimiz hemşire gibi her şeyi öğrenecekler dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!