Güncelleme Tarihi:

Devam eden jeopolitik gerginlikler ve yeni tarife savaşları ihtimali ile rekor üstüne rekor kıran altında geçtiğimiz cuma başlayan düşüş pazartesi de devam etti. Ocak ayında yüzde 13 yükselen altın fiyatları cuma ve pazartesi yaşanan düşüş ocak ayı başındaki seviyelerine geri döndü.
Ancak altın ve gümüş fiyatları salı günü kayıplarının bir kısmını geri aldı. Ons altın bugün 4948 dolar seviyesine kadar yükseldi. Spot altın şu sıralar 4933 dolar seviyesinde.
6920 TL seviyesine kadar yükselen gram altın ise şu sıralar 6896 TL seviyesinden işlem görüyor.
Geçtiğimiz hafta 119 dolar ile rekor kıran ons gümüş şu sıralarda 83 dolardan alıcı buluyor.
CANLI ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
Spot altın, ABD doları endeksinin oldukça zayıflaması, ABD'nin İran ile yaşanan gerginlik ve ABD Başkanı Trump'ın yeniden tarife savaşlarının fitilini ateşleme ihtimali ile geçtiğimiz hafta 5598 dolar seviyesine kadar yükselerek rekor kırmıştı. Yurt içi piyasalarda ise gram altın 7811 TL'ye kadar yükselmişti.
Ancak rekorlar sonrası gelen kâr satışları ile değerli metal fiyatları inişe geçmişti. ABD Başkanı Trump'ın ABD Merkez Bankası Fed'in başına Kevin Warsh'ı aday göstermesi de düşüşü destekledi. Uzmanlara göre piyasaların Warsh'ı görece güvenilir bir isim olarak algıladığını belirtiyor.
GÖZLER ABD FEDERAL HÜKÜMETİNDE
ABD Çalışma Bakanlığı ise federal hükümetteki kısmi kapanma nedeniyle ocak ayı istihdam raporunun bu cuma açıklanmayacağını duyurdu. Temsilciler Meclisi’nin salı günü bütçeye ilişkin nihai oylamayı yapması bekleniyor. Ticaret Bakanlığı’nın bütçesinin eylül sonuna kadar onaylı olması, geçen yılki 43 günlük kapanmada yaşanan veri kesintilerinin bu kez tekrarlanmayabileceğine işaret ediyor.
ALTIN BOĞA PİYASASINDA KALMAYA DEVAM EDECEK
Yatırımım Trader CEO'su Candaş Atalay, değerli metallerdeki son dalgalanmayı "ABD ve Çin kıymetli metal piyasalarında görülen çalkantı sebebiyle işlemlerde marjlar yeniden yükseltildi." şeklinde yorumladı. Atalay, cuma ve pazartesi günü yaşanan sert düşüşe karşın altının boğa piyasasında kalmaya devam edeceğini ifade etti. Atalay'ın açıklamaları şu şekilde.
Londra piyasalarında gümüş fiyatı 121 dolar rekor seviyesinden yüzde 41 üzerinde kayıp gördü. Kıymetli metal piyasalarında son kırk yıldır böylesine çalkantılı bir seyir görülmemişti.
Pazartesi günü devam eden fiyat çöküşü sonrası altın ve gümüş fiyatlarında kısmi toparlanma görülüyor. Gerçekleşen fırsat alımları ons altın fiyatını 4890 dolar, ons gümüş fiyatını da 86 dolar dolar seviyesine kadar temas ettirdi. Son işlemlerde yaşanan fiyat çöküşüne rağmen altın ve gümüş yıl başından bu yana hala yüzde 10 üzerinde kazanç gösteriyor.
Son çalkantılı fiyat hareketlerine rağmen orta vadede altının boğa piyasasında kalmaya devam etmesini bekliyorum. Altının çeşitlendirme etkisi güçlü devam ediyor.
ABD - CME Grubu Cumartesi günü yapmış olduğu açıklamada Comex kıymetli metal vadeliler işlemlerinde marjları yeniden yükselteceklerini duyurmuştu.
Şangay Vadeliler Borsası’nda altın ve gümüş gibi ana varlıklar için sıkılaştırılmış ticaret kuralları uygulanmaya başlanıyor. Şangay Altın Borsası kıymetli metallerde marj gereksinimlerini artırırken gümüş vadeli sözleşmelerinde günlük fiyat limitleri düzenlendi. Son 1 ayda yaşanan sert hareketler alınan bu önlemlerle daraltışmış oldu. Önümüzdeki süreçte gün içinde bu denli yoğun fiyat salınımları görmemiz çok olası değil.
Devasa gümüşe dayalı SLV fonu geçtiğimiz Cuma günkü işlemlerinde 40 milyar dolar seviyesinde işlem hacmi gerçekleştirdi. Son bir haftada bu fon iki kez tarihi zirvesinde işlem hacmi gerçekleştirdi. Bu işlem seviyesiyle SLV tarihteki en çok işlem gösteren menkul kıymet varlığı oldu.
ALTIN VE GÜMÜŞ DEMLENME SÜRECİNE GİRMİŞ DURUMDA
"Altın ve gümüşte sert hareketlerin ardından “demlenme” sürecine girilmiş durumda." diyen Atalay sözlerini "Bu tür dönemler, piyasanın yön aradığı ve fiyatların henüz dengelenmediği aşamalardır. Hem alım hem de satım tarafında aceleci davranmak yerine, fiyatların oturmasını beklemek daha sağlıklı bir yaklaşım olur. Özellikle cuma günü sonrasında yaşanan hızlı dalgalanmalar, piyasanın şu an spekülasyona en açık evresinde olduğunu gösteriyor." diye sürdürdü. Atalay şunları dedi:
Bu süreçte iç piyasadaki yatırımcılar için fiyatın kendisinden çok fiyat farklarına odaklanmak daha anlamlı olabilir. Türkiye’de fiziki altın fiyatları, ons altındaki son düşüşü henüz tam olarak yansıtabilmiş değil. Son üç günlük ortalamalara bakıldığında, kilogram başına yurt içi fiyatlarla dünya fiyatları arasında yaklaşık 12.500 dolarlık bir fark oluştuğu görülüyor. Bu seviye, tarihsel olarak kalıcı ve sürdürülebilir bir fark değil.
Geçmiş dönemler incelendiğinde, bu makasın genellikle 2.000–3.000 dolar bandında dengelendiği görülüyor. Dolayısıyla aradaki fark bu ortalama seviyelere yaklaştıkça, piyasanın daha sağlıklı bir zemine oturduğundan söz etmek mümkün olabilir. Buna karşılık fiyat farklarının 6.000 doların üzerine çıktığı dönemlerde, fiziki altına mesafeli durmanın daha temkinli bir strateji olduğu geçmiş örneklerde sıkça görülmüştür.
Özetle, bu tür dalgalı ve spekülasyona açık dönemlerde ekrana kilitlenmek yerine, fiyat farkına bakarak yurtiçindeki altın talebine odaklanmak, dengesizlikleri izlemek, kısa vadeli reflekslerden daha rasyonel bir bakış açısı sunar.
View this post on Instagram
Rekordan çöküşe: Altın ve gümüşte düzeltme sertleşti