Sıfır Km’de fren 2. elde hareket

Güncelleme Tarihi:

Sıfır Km’de fren 2. elde hareket
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2026 04:00

Sıfır km otomobil pazarı daraldı, talep ikinci ele kaydı. Martta ikinci el otomobil satışları yüzde 7.6, ilk çeyrekte yüzde 6.7 büyüdü. Fiyatların enflasyonun altında kalması talebi destekledi. Ancak İran’daki gerilimin artırdığı maliyetlerle birlikte mayıs ayından itibaren hem sıfırda hem ikinci elde fiyat artışı bekleniyor.

Haberin Devamı

Otomotiv pazarında talep canlı kaldı ancak yönünü ikinci ele kırdı. Mart ayında sıfır km otomobil pazarı yüzde 13 daralırken ikinci el otomobil pazarı yüzde 7.6 büyüdü. İkinci elde pazarındaki büyüme ilk çeyreğe de yayıldı. Ocak-Mart 2026’da ikinci el otomobil pazarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.7 artarak 1.7 milyon adedi solladı. Bu tablo, ikinci el fiyat artışının enflasyonun altında kalmasının talebi desteklediğini gösterirken, tüketicinin sıfır araçta beklemeyi tercih ederek daha ulaşılabilir olan ikinci ele yöneldiğini ortaya koyuyor.

MARTTA ZİRVE

Hürriyet’in TÜİK’ten derlediği bilgilere göre, mart ayında ikinci el otomobil pazarı yüzde 7.6 büyüyerek 597 bin 104 adede ulaştı. Bu rakam aynı zamanda ilk çeyreğin en yüksek ikinci el otomobil satışının mart ayında gerçekleştiğini de gösterdi. Ocak-Mart 2026’ya bakıldığında ise, ikinci el otomobil pazarı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6.7 artarak 1 milyon 736 bin 89 adet olarak gerçekleşti.

TOPLAM PAZAR

Haberin Devamı

Mart ayında otomobil, motosiklet, hafif ticari ve ağır ticari araçların da dahil olduğu toplam ikinci el otomotiv pazarı da yükselişteydi. Martta toplam pazar yüzde 6.1 artarak 870 bin 992 adet olarak gerçekleşti. İlk çeyrekte ise toplam ikinci el otomotiv pazarı yüzde 4.5 oranında büyüyerek 2 milyon 505 bin adede ulaştı. Hatırlanacak olursa, ilk çeyrekte sıfır kilometre araç toplam pazarı yüzde 4 daralarak 274 bin 346 adet olmuştu.

FİYATLARDA ARTIŞ SİNYALİ

İlk çeyrekte enflasyon yaklaşık yüzde 10 yükselirken, ikinci el araç fiyatlarındaki artış yüzde 3-4 seviyesinde kaldı. Bu tablo, ikinci elde reel olarak fiyatların gerilediğine işaret ederken talebi destekleyen unsurlardan biri oldu. Ancak sektör, önümüzdeki döneme ilişkin daha temkinli. İran’daki gerilimin ardından artan maliyet baskısı; kur, hammadde ve lojistikteki yükselişle birlikte üreticiler tarafından fiyatlara yansıtılmaya hazırlanıyor. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu da daha önce yaptığı değerlendirmede, maliyet artışlarının mayıs-haziran döneminde araç fiyatlarına yansıyabileceğine dikkat çekmişti. Buna göre, fiyat artışlarının önce sıfır kilometre araçlarda başlaması, ardından ikinci el pazarına da yansıması bekleniyor.

Haberin Devamı

İŞTE OTOMOTİVİN İLK ÇEYREK KARNESİ

OTOMOBİL PAZARI

Sıfır km... 210.688... -%5.8

İkinci el... 1.736.089... +%6.7

TOPLAM PAZAR

Sıfır km... 274.346... -%4

İkinci el... 2.505.253... +%4.5

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!