Güncelleme Tarihi:
Denge, sürdürülebilirliğin anahtar kelimelerinden. Terazi tek tarafa eğildiğinde faturanın kabardığı deneyimle sabit. Sadece erkekler çalışsın, en büyük kalkınma kentlerde olsun, herkes parasını makinelere yatırsın... Modern insanın 100 yılı aşkın süredir etrafında döndüğü bu ‘zamane doğruları’nın yarattığı tahribatı, milyonlarca dolarlık yatırımlarla Birleşmiş Milletler dahil yüzlerce kuruluş bir araya gelip düzeltemiyor. Umut ise küçük ama ilham veren hikâyelerde...
O hikâyelerden biri Nevruz Köyü Kadınları. Altı yıldır güzel işlere imza atan bir kooperatif. Hikâyenin temelini atan ise Kale Seramik Vakfı. Geçtiğimiz günlerde Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay ile farklı disiplinlerden kadınların bulunduğu bir masanın etrafında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü bahanesiyle toplandık. Kadınların güçlenmesi için küçük bir kıvılcım çakmanın yeterli olduğundan bahsederken, “Mesela Nevruz Köyü Kadınları projesinde bunu gördük. Onların içinde zaten bir üretim ateşi vardı, bize sadece kıvılcımı yakmak düştü” dedi.
Kooperatifin ünü köyü aştı. Baktım, sosyal medyada yaklaşık 30 bin takipçileri var. Kadın kooperatiflerinin tarhana, salça klişesinin de dışına çıkmışlar. Ciddi anlamda hazır giyim ürünleri yapıyorlar. Atıkları bile satılabilir ürünlere dönüştürüyorlar. Bu manzara akıllara tek bir açıklama getiriyor; bu kooperatif güçlü bir danışmanlık alıyor. İşte Zeynep Bodur Okyay’ın bahsettiği kıvılcım bu.
‘HER ŞEY BU KÖYDE BAŞLADI’
Nevruz, Çanakkale’nin Yenice ilçesinde bulunan bir köy. Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur’un doğduğu köy. 30 yıl önce kurulan Kale Seramik Vakfı, köyde fark yaratan bir dokunuşla Nevruz Köyü Kadınları Kooperatifi’nin kurulmasına öncülük etmiş. Zeynep Bodur Okyay, “Rahmetli babamın dünyaya geldiği Çanakkale’nin Nevruz köyünün özverili ve çok da becerikli kadınları var. Altı yıl önce bizim de cesaretlendirmemizle kendi kooperatiflerini kurdular. Onların gelişmesi ve farkındalıklarını artırmak için bir yandan kişisel gelişimlerine yatırım yaptık, mentor-menti programı tasarımı çerçevesinde danışacakları bir ekosistemi oluşturduk. Diğer yandan da yaptıkları işi daha profesyonel boyuta taşımalarını sağladık” diye özetledi gelinen noktayı.
Nevruz Köyü Kadınları Kooperatifi, 10 kadınla yola çıktı. Altı yıl önce dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu’nun yön göstermesiyle köyün iklim ve yapısına uygun kumaş ürettiler. Adını da Nevruz Bezi koydular. Köye kurulan dört tezgâhta üretim yapıyorlar. Giysiler üretilen atölyelerde neredeyse sıfır atıkla çalışılıyor. Kadınlar üretimden artan parçaları tekrar kullanarak, kolye, anahtarlık, toka gibi çeşitli aksesuarlar tasarlıyorlar. Kooperatif ihracat bile yapar hale geldi.
Zeynep Bodur Okyay, kooperatifte 25 kadının çalıştığını söyledi. Üretilen 65 çeşit ürün kadınların aile ekonomilerine yüzde 30 oranında katkı sağlıyor. Okyay, “Kadınlar finansal okuryazarlık eğitimleriyle ekonomik bilgi ve özgüven kazandılar. Ayrıca köyde düzenlenen etkinliklerle, deneyimlemedikleri alanlarda tecrübe kazandılar. Yoga, müzik dinletileri, kitap ve atölye etkinlikleri gibi deneyimler köy kadınlarına yeni perspektifler kattı” dedi.
Ödüller alıyor Nevruz Köyü Kadınları. Şimdi plan yerel ve uluslararası fonlara yapılan başvurularla büyümek. Nevruz Bezi’ni geliştirip renklendirerek bu kumaşla ürün yelpazesini de genişletmek.
INNOVATION CAMPUS İLE GENÇLER DİJİTAL ÇAĞA HAZIRLANIYOR
Samsung Electronics Türkiye’nin UNDP Türkiye işbirliğiyle yürüttüğü önemli bir proje var. Hedef gençleri dijital becerilerle geleceğe hazırlamak. ‘Innovation Campus’ adındaki program, beş yılda binlerce öğrenciye ulaştı. Bugüne dek 81 il ve 200 üniversiteden 24 binden fazla genç programı başvurdu. Bunların yüzde 50’si de kadın. En güzeli de programdan mezun olanların istihdam oranının yüzde 90 olması.
Projeyle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Samsung Electronics Türkiye CEO’su Jeff Jo, “Gençlerin yapay zekâ devriminin arkasındaki itici güç olduğunu düşüyoruz ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için teknoloji birikimimizi ve yetkinliğimizi gençlere aktarıyoruz. Genç, dinamik, teknolojiyle ilgilenen bir nüfusa sahip olan Türkiye büyük bir potansiyele sahip ve bizim için stratejik öneme sahip bir ülke” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’DEKİ ALTINCI FABRİKASINI AÇACAK
Cumhuriyet tarihinin ilk küresel yatırımcılarından biri olan Nestlé Türkiye, 2023’te Türkiye ekonomisinde toplam 33.6 milyar TL’lik katma değer yarattığını açıkladı. Şirketin, son 20 yılda ülkeye yaptığı yatırımın 432 milyon İsviçre frangına ulaştığı belirtildi. Halihazırda 2 bin 800 çalışanıyla faaliyet gösteren Nestlé Türkiye’nin, Türkiye’de toplam 17 bin 400 kişiye istihdam yarattığını belirtildi. Şirketin, toplam üretiminde 106 yerel üretici ile işbirliği yaptığı ve üretimin yüzde 86’sında yerel kaynakları kullandığı kaydedildi. Şirket, bu yıl Türkiye’deki 6. fabrikasını açacak. Bu fabrikanın 98 milyon İsviçre frangı (yaklaşık 110 milyon ABD dolar) yatırımla kapılarını açacağı ifade edildi.
Nestlé Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Başak Ünal, ‘Fıstığımız Bol Olsun’ projesiyle, 2011’den bu yana verimin ortalama 2.5 kat arttığını söyledi.