Güncelleme Tarihi:
Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) Hürriyet ile paylaştığı verilere göre, 5.9 milyon motorlu kara taşıtı ve 3.9 milyon adet binek otomobilin bulunduğu İstanbul’da, kasko poliçelerindeki sigortalılık oranı yalnızca yüzde 41.09 seviyesinde. Başka bir ifadeyle, İstanbul’daki her 10 aracın 6’sı deprem nedeniyle hasar alırsa depremzedelerin zararı karşılanamayacak.
RİSK OLDUKÇA BÜYÜK
TSB’ye göre, Mart 2025 sonu itibarıyla Marmara Bölgesi’nde kasko poliçelerindeki sigortalılık oranı yüzde 33.78 olurken Türkiye genelinde bu oran sadece yüzde 24.53. Hatırlanacak olursa, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra evleri hasarlı birçok kişi yeni bir hayat için ellerindeki araçlarını satmış veya araçlarıyla farklı şehirlere taşınmak zorunda kalmıştı. Bu kapsamda, olası bir felakette evini kaybeden milyonlarca insan maalesef araçlarındaki hasarı da karşılayamama riskiyle karşı karşıya kalacak. Ancak uzmanlar kasko poliçesi olsa bile bunun deprem hasarını karşılayamayabileceği konusunda uyarıyor. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı, şu bilgileri verdi:
İŞTE MADDE MADDE BAKMANIZ GEREKENLER
* Türkiye’de kasko sigortaları, poliçede doğal afet teminatı varsa deprem nedeniyle oluşan araç hasarlarını karşılar. Ancak bu teminat her poliçede otomatik yer almayabilir, özellikle dar kasko poliçelerinde bulunmazken, genişletilmiş veya tam kaskolarda genellikle standart olarak sunulur.
* Araç sahipleri, poliçelerini imzalarken mutlaka ‘Teminat Kapsamı’ veya ‘Doğal Afetler Teminatı’ başlıklı maddeyi kontrol etmelidir. Bu bölümde deprem, sel, dolu gibi afetlerin hasarları poliçe limitleri dahilinde karşılanacağı yazmalıdır. Aksi halde deprem kaynaklı zarar sigorta kapsamında olmaz. Aracın deprem nedeniyle ağır hasar alması durumunda, sigorta şirketine hasar ihbarı yapılır ve eksper incelemesiyle onarım ya da pert kararı verilir.
* Eğer araç pert olursa, poliçedeki rayiç bedel üzerinden ödeme yapılır. Onarım halinde ise hasar bedelinden poliçede belirtildi ise muafiyet oranı düşülür, kalan tutar sigorta tarafından ödenir. Örneğin poliçede yüzde 5 muafiyet varsa, 100 bin TL hasarın 5 bin TL’si sigortalıya aittir. Depreme karşı araçlarını güvence altına almak isteyenler, poliçelerinde bu teminatın olup olmadığını mutlaka kontrol etmeli ve muafiyet oranlarını incelemelidir.”